Zweden presenteert een lijst van de 15 meest unieke ervaringen en accommodaties om de natuur in het land van heel dichtbij te beleven. Waar social distancing in ons eigen land niet altijd makkelijk is, is dat in Zweden heel anders. Zweden heeft ruimte. Ruimte om de unieke natuur te beleven, ruimte om met elkaar te zijn, ruimte om voldoende afstand te houden. Wetenschappelijk onderzoek toont het al aan: onze gezondheid profiteert op veel vlakken van tijd doorbrengen in de natuur.

Zoek de ruimte op in ZwedenDe 15 geselecteerde accommodaties zijn uniek, maar hebben allemaal een ding gemeen: dichter bij de natuur dan dit kom je bijna niet. Verblijf op je eigen privé-eiland op een meer in Värmland, ga off-the-grid op Gotland zonder wifi, elektriciteit en stromend water of slaap in een design-boomhut onder het noorderlicht in het arctische landschap van Noord-Zweden.
Voor de Zweden is de nabijheid van de natuur niet meer dan logisch. Het land is dunbevolkt en zo’n 70% van het land is bedekt met weelderige natuur die bestaat uit bossen, meren, archipels en bergen. Geen wonder dat de Zweden een nauwe relatie met de natuur onderhouden en putten uit de helende kracht van de buitenlucht.

Wetenschap toont aan: zo belangrijk is de natuurTijd doorbrengen in de natuur heeft veel voordelen op zowel de mentale als fysieke gezondheid. Daar plukken mensen al eeuwenlang de vruchten van. Maar met de actualiteit van vandaag is buitentoerisme misschien nog wel belangrijker dan ooit.“Natuurlijke omgevingen zijn een belangrijke hulpbron om de gezondheidsuitdagingen in onze samenleving het hoofd te bieden. Onderzoek toont aan dat tijd doorbrengen in de natuur het stressniveau verlaagt, prestaties bevordert en negatieve emoties vermindert”, zegt Cecilia Stenfors, onderzoeker aan het Aging Research Center aan het Karolinska Institutet in Zweden en de University of Chicago in de Verenigde Staten.
En de lijst met wetenschappelijke onderzoeken gaat maar door. Wie veel tijd doorbrengt in de natuur, ondervindt positieve effecten op de bloeddruk, cortisol en hartslag, volgens een meta-analyse van de University of East Anglia, gepubliceerd in Environmental Research.
De positieve effecten werden ook gezien in Visit Sweden’s eigen initiatief, “The 72 Hour Cabin“. Deelnemers uit grote steden met veeleisende banen kregen de kans om 72 uur in een glazen hut aan het water te verblijven. Ze werden vooraf en achteraf onderzocht op de mate van stress.
En zelfs als je nog geen zin hebben om te reizen, kun je profiteren van Moeder Natuur. Sommige studies suggereren dat zelfs het kijken naar afbeeldingen of video’s van natuurlijke omgevingen vergelijkbare positieve effecten heeft.

Toegevoegd: 8-10-2020


Dit is een on-geredigeerde versie van het persbericht dat gestuurd is naar nieuws@elkedagvakantie.nl. Ook reisnieuws of triptips te melden? Stuur het naar hetzelfde adres. Alle recent ontvangen persberichten zijn te vinden op www.elkedagvakantie.nl/persberichten