Zodra Sinterklaas en Kerst voor de deur staan stijgt het verlangen naar zoetigheid gelijk. In de winter maakt ons lichaam minder endorfine aan en neemt de behoefte naar suikers toe. In dit Corona jaar zijn zoete snacks en gebakjes misschien wel meer gevraagd dan ooit, chocolade bijvoorbeeld geeft je een enorme endorfine boost! Degenen die op dit moment ook last hebben van reis heimwee kunnen een kort culinair uitstapje maken naar de bakker of pattisserie voor: Franse croissants, Weense Sachertorte, Portugese Pastel de Nata of Spaanse crema catalana. Holidu, dé zoekmachine voor vakantiewoningen (www.holidu.nl), heeft de tien “zoetste steden” van Nederland voor je op een rij gezet. Met behulp van Google-gegevens is onderzocht hoeveel bakkerijen, banketbakkers en patisserieën de Nederlandse steden rijk zijn, in verhouding tot het aantal inwoners. 

  1. Amsterdam ?  8.1

Zoeter dan zoet kan het in Amsterdam niet worden. Met ruim 350 bakkerijen, banketbakkers en patisserieën is dit toch echt de grote winnaar. Het bakken gaat hier gepaard met liefde en dat zie en proef je zeker terug in de kunstwerkjes. Wie hoog scoren in de stad zijn onder andere: Tout Patisserie & My little Patisserie. Als je de beroemde appeltaart van Kuyt trouwens nog niet kent, moet je deze ook vooral gaan proberen deze dagen!

2. Maastricht ? 7.5

Voor al je suiker behoeftes zit het ook wel snor in het Limburgse Maastricht. Bekend in de regio zijn onder andere pletskeskook en Limburgse vlaai, iets om te proberen als je op bezoek bent. Maar de stad is ook een groot aantal banketbakkers rijk die je voorzien van lekkers. Voor Patisserie Noblesse en Patisserie Peter Lemmens lassen wij graag een cheat day in!

3. Arnhem ?  7.3

Heb jij Arnhemse meisjes wel eens geprobeerd? Het zijn de bekende koekjes uit Arnhem. Maar die ben je al snel vergeten als je de Sint soezen van Sweet Sugar Hill ziet. Ook bij Hemels lekker vind je creaties waarbij het water je in de mond loopt. Voor een unieke verjaardagstaart ben je hier zeker aan het juiste adres.

4. Den Haag ?  7.0

Den Haag komt er ook niet slecht vanaf, met een 7 in deze lijst. De stad bezit welgeteld 186 bakkers, banketbakkers en patisserieën. Koekela in Den Haag staat bekend om zijn worteltaart en Pompernikkel is een zuurdesem bakkerij met ook erg lekkere zoete verrassingen in de aanbieding. 

5. Breda ?  6.7

Brabant staat niet alleen bekend om hun Bossche bol uit Den Bosch, maar Breda heeft zijn eigen variant: de Nassau bol. Zeker de moeite waard om te proberen. Nog een traditie in de regio is de befaamde Ginnekoek. De ambachtelijke bakkerij Joppen creëerde deze. Naast de traditionele lekkernijen biedt Zoeteke heerlijke brievenbus koekjes en enorme verjaardagstaarten, die je kan bestellen. Duik eens in de fotogalerij, het oog wil ook wat.

6. Leiden ?  6.4

Alle zoetekauwen in Leiden kunnen hun hart ophalen met hun stad op de zesde plaats. Voor wie Frankrijk mist, bij Mamie Gourmande kan je terecht voor fantastische tartelette en éclairs. Daarnaast zijn de taarten, gebakjes van patisserie VINTEAGE om je vingers bij af te likken. Heb je iets speciaals te vieren? Dan is dit echt een must!

7. Haarlem ?  6.4

Haarlem scored punten met maar liefst 51 bakkers, banketbakkers en patisserieën. Met veel liefde en aandacht worden er heerlijke Franse lekkernijen gecreëerd bij Boulangerie Oscar. Je bemachtigd er madeleines en verrukkelijke amandel croissantjes. De Portugese Pastel de Nata is hier ook te verkrijgen, smulleeenn! 

8. Alkmaar ?  6.3

Met 6,3 patisserieën en banketbakkers per 20.000 inwoners dingt Alkmaar ook in het rijtje mee. Hoog gewaardeerd in de stad wordt Patisserie A.C. de Boer en Bakkerij Beerse, die beide al volledig in de sint en kerstsfeer zijn. 

9. Utrecht ?  6.3

Op plaats negen komen we aan in Utrecht. De bekende Domtorentjes, romige chocolade bonbons, bemachtig je bij Banketbakker Theo Blom. Maar mocht je liever voor de lactosevrije en glutenvrije taartjes gaan, dan kan je bij rose&vanilla terecht. 

10. Schiedam ?  6.1

Onze hekkensluiter Schiedam, met 6,1 banketbakkers en patisserieën per 20.000 inwoners, mag niet ontbreken. Hier stuiten we op de heerlijke turkse Patisserie LaTadia. Onder andere met fistikli sarma en baklava. Is dat niet genoeg? Je vindt er nog veel meer lekkers.

Onderzoeksmethode

Het aantal bakkerijen, banketbakkerijen en patisserieën is gebaseerd op gegevens van Google (november 2020) en werd in verhouding tot het aantal inwoners geplaatst. Er werd rekening gehouden met steden in Nederland met meer dan 75.000 inwoners. Er zijn ruim 1900 Nederlandse banketbakkers, patisserieën en bakkers in Nederland onderzocht die als zodanig op Google worden gemarkeerd. Het totaal per stad is gedeeld door het aantal inwoners om zo de dichtheid score te berekenen.

Over Holidu
Holidu heeft als missie om het zoeken en boeken van vakantiewoningen eindelijk gemakkelijk te maken. De zoekmachine voor vakantiehuizen stelt reizigers in staat om de ideale accommodatie voor de laagste prijs te boeken. Ook helpt het eigenaren van vakantiehuizen om met minder werk hun boekingen te vermenigvuldigen, door middel van de software en service oplossing onder de merknaam Bookiply. De broers Johannes en Michael Siebers hebben Holidu in 2014 opgericht. Het snelgroeiende bedrijf met start-up mentaliteit is gevestigd in München en heeft lokale kantoren in de meest aantrekkelijke reisbestemmingen van Europa. Voor meer informatie kijk op: www.holidu.nl en www.bookiply.nl.

Geplaatst op 24-11-2020


Dit is een on-geredigeerde versie van het persbericht dat gestuurd is naar [email protected]. Ook reisnieuws of triptips te melden? Stuur het naar hetzelfde adres. Alle recent ontvangen persberichten zijn te vinden op www.elkedagvakantie.nl/persberichten