In de vijf kleine skigebieden van de Silberregion Karwendel leren kinderen bochten maken in de sneeuw: en dat allemaal zonder lange wachtrijen bij de liften, overvolle pistes en andere stressfactoren. Bovendien zijn de skilessen voor kinderen hier de hele winter gratis.

In de Silberregion Karwendel heeft skiën nog steeds een zeer originele charme: elk van de vijf overzichtelijke skigebieden heeft maximaal 14 kilometer pistes, die allemaal een gemakkelijke tot gematigde moeilijkheidsgraad hebben en daarom ideaal voor actieve gezinnen, beginners en recreatieve skiërs zijn. Iedereen heeft hier de tijd en ruimte om het evenwicht op twee latten te trainen en zelf het plezier van het bochten maken in de sneeuw te ontdekken. En dat allemaal zonder stress, maar met wel de zekerheid dat het niet te hoog gegrepen is. De skileraren nemen alle tijd zodat hun pupillen het beste uit de cursus halen. En iedereen die het uitprobeert, is verbaasd over hoe snel ze aan de slag kunnen. En over hoe gunstig de condities zijn. Wanneer ouders zeven nachten boeken in de Silberregion Karwendel, kost de 6-daagse kinderskicursus voor kinderen van vier tot twaalf jaar helemaal niks, net als de skikaartjes voor de beginnersliften. Op de skiverhuur krijgt u 50% korting. In totaal kunt u tijdens de wintersportvakantie tot wel 235 euro per kind besparen.

Nog meer skiplezier met de familie bestaat eigenlijk niet

Het grootste van de vijf gezinsvriendelijke skigebieden bevindt zich op de Kellerjoch bei Schwaz: de stoeltjeslift brengt sneeuwliefhebbers omhoog. Daar aangekomen geniet u van een fantastisch uitzicht op de Karwendel en zonnige hellingen om mooie wijde bochten te maken. Beneden bij het dalstation zijn het moderne kinderland Grafenast en de skischool. Midden in Stans brengt de Burglift de wintersporters naar het startpunt van een eenvoudige oefenpiste met een klein funpark. De Hoferlift in Kolsassberg met loopband en touwlift is een ontmoetingspunt voor de allerkleinsten die tijdens de skiles hun eerste bochtjes willen maken. In Weerberg ontmoeten beginners en gezinnen elkaar bij de Schwannerlift die zich direct naast de bushalte bevindt. De makkelijke pistes, een pannenkoeklift en twee loopbanden maken het gemakkelijk om naar boven en weer naar beneden te gaan. Wie al wat meer durft, neemt de Hüttegglift om verder de berg op te gaan. Een skischool en een oefenweide krijgen beginners snel op koers. www.silberregion-karwendel.com

Gratis skiles voor kinderen in de Silberregion Karwendel bij boekingen van 7 nachten of meer
21-01-18 tot 02-04-21
gratis skiles 6 x 2 uur voor kinderen van 4–12 jaar (zo.–vr.), skipas tijdens de duur van de cursus – optioneel: 50% korting op skiverhuur (ski’s, schoenen, stokken), alle SILBERCARD-voordelen.

Skibergen in de Silberregion Karwendel
Kellerjochbahn (14 km pistes), Burglift Stans (0,5 km), Schwannerlift Weerberg (1 km), Hoferlift Kolsassberg (1 km), Hüttegglift Weerberg (3 km)

Geplaatst 26-12-2020

Het Themajaar Ode aan het Landschap begint deze maand met zomer-activiteiten. Fiets-, wandel-, kunst- en audioroutes, excursies, podcasts, opera’s in de openlucht, tentoonstellingen en een grote hoeveelheid evenementen hebben één gezamenlijke focus: meer kennis, aandacht en waardering voor ‘ons eigen’ Nederlandse landschap. De Achterhoek, Flevoland, Friesland, de Hollandse Waterlinies, Limburg, Nationale Parken en Noord-Holland organiseren daarom meer dan 25 projecten waarin natuur, cultuur en geschiedenis samenkomen. 

Maatschappelijke opgave

Ode aan het Landschap is de eerste in een nieuwe opzetvan de themajaren zoals die al langer worden georganiseerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), in samenwerking met meerdere, wisselende, partners. Was tot nu toe vooral het doel van de themajaren het aantrekken en spreiden van zoveel mogelijk (inter)nationale toeristen, vanaf dit jaar ligt de nadruk, naast spreiding van bezoek, op een maatschappelijke opgave – in 2021 meer kennis, aandacht en waardering genereren voor het Nederlandse landschap. 

Themajaar Ode aan het Landschap

Het themajaar zet in op enkele tientallen bijzondere projecten waarbij altijd het landschap centraal staat, de diversiteit van het landschap het thema is, verbintenis tussen mensen en natuur wordt gezocht maar de toekomstige vraagstukken rondom het landschap niet uit de weg worden gegaan.   

De Achterhoek – Coulisselandschap van weilanden en bossen

*Op meerdere locaties worden door street-art-kunstenaars werk aangebracht op in het oog springende agrarische locaties, onder meer op grote silo’s: de Silo-Art-Tour belooft een uitzonderlijke route te worden. Start: mei (exacte datum nog niet bekend)

*De internationale kunstroute IJsselbiënnale verbindt tussen 18 juni en 19 september 26 kunstenaars uit binnen- en buitenland langs de rivier vanaf Doesburg, via Zutphen naar Zwolle. Zij laten zich inspireren door één belangrijk thema: de impact van klimaatverandering op ons landschap.

* Ze stammen nog uit de tijd dat katholieken hun geloof alleen in het geheim mochten belijden: kerkenpaden. Een netwerk van wegen ‘binnendoor’ die de gelovigen leidden naar hun geheime kerken, schuilkerken genaamd. Anno 2021 zijn deze spirituele paden weer af te leggen, zowel per voet als op de fiets. https://achterhoek.nl/odeaanhetlandschap

Flevoland – Alles wat je niet zou verwachten

*Flevoland bezit een opmerkelijke collectie spectaculaire landschapskunstwerken, waaronder Observatorium van Robert Morris, De Groene Kathedraal van Marinus Boezem en Riff, PD#18245 van Bob Gramsma. Op 6 en 7 juni vindt een Land Art Weekend plaats die de negen landschapskunstwerken extra aandacht geeft door middel van een speciale route met locatie-gidsen.

*Vanaf 5 juni organiseert Flevoland op Schokland iedere twee weken een programmering onder de titel Zomer op Schokland: Dichter op het water’ met poëzie, theater, muziek en kunst. Daarnaast openen op 18 juli twee kunstroutes: één voor volwassenen en één voor kinderen (beide t/m 19 september).

* Op 1 juni wordt gevierd dat de eerste vijf eilanden van de Marker Wadden zijn afgerond. In 2016 is begonnen met dit grote project van natuureilanden in het Markermeer dat bijdraagt aan natuurherstel, met de focus op biodiversiteit. https://www.visitflevoland.nl/nl/nu/themajaar-ode

Friesland – A Sense of Place

*De Waddenzee (UNESCO Werelderfgoed) is in september de achtergrond van de Wadopera Peter Grimes. Achter de dijk bij Paesens-Moddergat spelen 150 zangers, acteurs en musici het verhaal van visser Peter Grimes. Een zinderende opera met een waanzinnig decor toont het leven in een kleine vissersgemeenschap. (10, 17, 18, 21, 22 en 24 september)

*In het Noorden van Friesland, en op Terschelling zijn de enige twee Dark SkyParken in Nederland te vinden: Dark Sky Park Terschelling en DSP Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen. Gebieden waar lichtvervuiling tot een minimum wordt beperkt. Om in het pure pikkedonker de nevel van de Melkweg te zien (of zelfs het Noorderlicht) organiseert de provincie Friesland in 2021 een aantal bijzondere activiteiten. Voor een ultieme ervaring bezoek je de parken in de periode september t/m maart.

* De 11 fountains staan weer aan in alle elf steden. De grootste beeldentuin van Europa als ‘alternatieve Elfstedentocht’ met waterstralen, mist, stoom en zeewater (t/m 31 oktober).

www.friesland.nl/ode

Hollandse Waterlinies – Brede schouders tegen het wassende water

*Diverse Fortensafari’s staan vanaf mei op het programma waarbij de boswachter de bezoekers meeneemt op ontdekkingstocht langs bijzondere flora en fauna op en om de forten in het waterlinielandschap. De 19de-eeuwse forten waren jarenlang afgesloten en verscholen eilandjes waardoor er lokaal een grote biodiversiteit in flora en fauna is ontstaan.

* Tijdens de Hollandse Waterlinies Fietstour op 19 juni is het mogelijk het waterlinielandschap fietsend te ontdekken (40 of 60 km); ook de forten kunnen worden bezocht. De dag erna (20 juni) kunnen racefietsers de (gehele) Waterlinies in één dag doen: 300, 200 of 100 km! Er zijn vier startplekken voor 19 juni: Abcoude, Purmerend, Utrecht en Gorinchem.

*Nog nooit eerder vertoond: We sluiten de Linies. In de weekenden van 3-4 en 10-11 september wordt, samen met de waterschappen en Rijkswaterstaat, de werking en betekenis van heel veel waterwerken over de totale lengte van de Hollandse Waterlinies getoond. Met vertellers en lichtprojecties komt het verhaal van het water in het verleden, heden en de toekomst tot leven. Op veel forten is dat hele weekend een publieksprogramma waarin ook het geheim van het water en de waterwerken centraal staat.  https://odeaandehollandsewaterlinies.nl/

Limburg – Wijze moeder die lief en leed met je deelt

*Ook Limburg brengt een opera ‘op de planken’, dat wil zeggen: een groep kunstenaars, componisten en regisseurs werken in Schipperskerk samen aan de Grensmaasopera Rusalka de kleine zeemeermin van componist Antonín Dvořák: een enorm muziektheaterspektakel met de werkhaven, de verwerkingsinstallaties en de imposante depots van zand en grind als decor. Corona-proof tribune aan het water (max 500 plaatsen) en spectaculaire belichting maken deze opera tot een belevenis. (juni en juli)

*In het Limburgs Museumlaat Servé Hermans, artistiek leider van Toneelgroep Maastricht en curator van de tentoonstelling Machtige Maas, vier gezichten zien van de rivier: muze, monster, moordenaar en moeder. Een romantisch gezicht, ‘muze’, met prachtige geschilderde landschappen. Het gezicht van de overstromingen, ‘monster’. De Maas als ‘moordenaar’, met aandacht voor vervuiling. En ‘Moeder Maas’, omdat de Maas ook beschermt en bewaart. Verlengd t/m 29 augustus.

* Tussen 25 en 29 augustus vindt het jaarlijkse Limburg Festival plaats: Midden-Limburg wordt één groot openluchtpodium met theater, toneel, dans, muziek opera en mime. Theater op locatie, theatrale wandeltocht, Kindermiddag, theaterfietstocht, muzikale stadswandeling en nog veel meer. 

http://www.odeaanhetlandschaplimburg.nl/

Nationale Parken – Rembrandts van de Nederlandse natuur

De Nationale Parken zijn ‘de Rembrandts van de Nederlandse natuur’- maar veel te weinig Nederlanders kennen ze. Er zijn er 21, verdeeld over het hele land, en in 2021 worden er zes in de spotlights gezet: Waddenzee Unesco Werelderfgoed, Nationaal Park NLDelta, NP Nieuw Land, NP Oosterschelde, NP Sallandse Heuvelrug en (het gloednieuwe) Van Gogh Nationaal Park in Brabant.

*Meesterwerk Nederlands landschap neemt de bezoeker mee naar zes Nationale Parken waar natuurlijke karakteristieken van het deltalandschap nog goed te zien zijn, én waar de mens de natuur helpt om weer ruimte in te nemen. Binnen Meesterwerk Nederland Landschap zijn zes nieuwe audio-fietsroutes ontwikkeld die men zelf kan downloaden en op eigen gelegenheid fietsen. De eerste audioroute wordt op 11 mei gelanceerd en bestrijkt Nationaal Park Nieuw Land. Het komend half jaar komen er nog vijf fietsroutes bij. 

*(Nog onder voorbehoud) Vanaf september 2020 is er een buiten-tentoonstelling in Kasteel Groeneveld in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Hierin wordt een koppeling gemaakt met een aantal grote, hedendaagse landschapsopgaven. Dit gebeurt met interactieve installaties die een beeld geven hoe het Nederlandse landschap de komende honderd jaar ingrijpend gaat veranderen, onder meer door de klimaatverandering. https://beleefdenationaleparken.nl/ode-aan-het-landschap

Noord-Holland – Leven met het water

*Geheim Genootschap van de Fluisterende Molens: Nog steeds staan er 160 historische molens in het Noord-Hollandse landschap. Honderd jaar geleden raakten ze, door de komst van stroom en stoom, in onbruik. Maar dezelfde molens kunnen ook een oplossing bieden voor de uitdagingen van de toekomst. Zij vertellen het verhaal van het omringende veranderende landschap in verleden, heden en toekomst. In mei worden alle 22 molens – tussen Noord-Holland en het Gooi – verlicht. Bij de 22e-delige podcast is auteur en journalist Roos Schlikker als interviewer betrokken. Huub van der Lubbe vertolkt de “stem van de Molen”. Ook is er een route-app van de 22 molens met vijf bezienswaardigheden en is er voor iedere molen een game. Het project eindigt in oktober om in het voorjaar van ’22 weer te starten. 

*Door het Oog van de Meester: In 1980 begon Ruud van de Wint (1952-1980) in Den Helder het Kunstpark de Nollen, schilderingen, beelden en bouwwerken in samenhang met het duinlandschap. Wat begon als een artistiek experiment in een verwaarloosd binnenduingebiedje, groeide uit tot een ‘totaalkunstwerk’. In 2021 is, naast een bezoek aan het gerestaureerde Kunstpark de Nollen, ook een verhalende route aanwezig over Van de Wint’s kunstwerken in het Noord-Hollandse landschap. Opening: 16 mei.

*Komende jaren worden de Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam (33 km) versterkt en van nieuwe elementen voorzien omdat ze niet meer voldoen aan toekomstige veiligheidseisen. Vanaf dit voorjaar zijn tijdens fiets- en wandeltochten -onder de noemer Dijk van een Kust– op verschillende locaties op de dijk activiteiten te beleven. Er is een gloednieuw minimuseum ‘De Waterwolf’ dat het verhaal vertelt van het verdronken dorp Etersheim (vanaf 21 mei) en precies een maand later is er een audiotour die langs alle verhalen van de Markermeerdijken voert.  De vaartochten starten in juli. 

https://www.odeaanhetlandschap-nh.nl/

Themajaar Ode aan het Landschap – 2021

Nergens ter wereld is het landschap op korte afstand zó divers als in Nederland. Maar dit landschap vertelt steeds hetzelfde verhaal: de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. Net zo lang vormt het Nederlandse landschap een inspiratiebron voor schilders, schrijvers en kunstenaars. Het landschap houdt ons ook een spiegel voor: keuzes uit het verleden hebben invloed op de toekomst. Wij zullen onze vindingrijkheid hard nodig hebben om het landschap leefbaar en vruchtbaar te houden. In 2021 brengen zeven partners daarom een ode aan het Nederlandse Landschap. 

De bovengenoemde activiteiten vinden plaats in de openlucht en volgen de maatregelen rondom het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. Bezoekers wordt aangeraden altijd de websites te checken voorafgaand aan bezoek van een activiteit voor de laatste update. 

Alle informatie en beeld van het Themajaar Ode aan het Landschap is ook te vinden  op:

www.nbtc.nl/odeaanhetlandschap

En dan nog dit

DEENSE GIN

Voor mensen die van culinaire vakanties houden: Met slechts 30 vierkante meter is Sønderborg Distillery een van de kleinste distilleerderijen van Denemarken. Toch wisten de producenten achter deze 100% biologische gin de award voor beste gin van Denemarken binnen te slepen in de categorie London Dry tijdens de World Gin Awards 2021 in het Verenigd Koninkrijk. Gin wint al een aantal jaren aan populariteit in Denemarken en is inmiddels niet meer weg te denken van de kaart. Het wordt op smaak gebracht met plantaardige ingrediënten zoals bloemen, kruiden en zaden, en het leuke is, je kunt met gin ook je eigen variant maken. De natuurrijke omgeving rond Sønderborg – havenstad gelegen aan de oostkust van Zuid-Jutland– leent zich uitstekend voor een mooie wandeltocht waar je tegelijkertijd op zoek kunt gaan naar verse ingrediënten om aan je eigen gin toe te voegen.

VEILIG WANDELEN

Via onder andere filmpjes, de website www.voetlicht.info, Facebook en -als het weer kan- straatacties, is er nu een campagne die andere verkeersdeelnemers, bewoners en bedrijven oproept, meer rekening te houden met voetgangers. Obstakels op voetpaden vormen met name voor ouderen, kinderen en mensen met fysieke beperkingen hinder en gevaar. Maar ook voor anderen die in deze corona-tijd massaal zijn gaan wandelen, is een goed toegankelijke loopruimte aangenaam, maar vooral essentieel. Fietsen, scooters, reclameborden en vuilnisbakken midden op de stoep, of geparkeerde auto’s met twee- of alle wielen op het voetpad; iedereen komt het tegen. De nieuwe hippe elektrische autootjes worden zelfs door de industrie naar het voetpad verwezen. Soms functioneert de loopruimte eerder als een parcours met obstakels dan als een veilige, plezierige plek voor voetgangers.

BIOSCOOPMUSEUM IN ISTANBUL

Het historische Atlas Filmtheater, gelegen aan Istiklal Avenue in Istanbul, is de afgelopen twee jaar volledig gerestaureerd en hersteld in haar oorspronkelijke vorm in opdracht van het Ministerie van Cultuur en Toerisme. Maandag werd deze historische plaats onlangs heropend met een ceremonie waar ook de wereldberoemde filmregisseur Guy Ritchie en acteurs Jason Statham, Josh Hartnett, Jacqui Ainsley bij aanwezig waren. Het Bioscoopmuseum, dat zich in hetzelfde gebouw bevindt als het Atlas Filmtheater, zal een belangrijke bijdrage leveren aan de filmcultuur met haar digitale geheugenpool met alle informatie over de Turkse filmwereld van vroeger tot nu. Gasten kunnen de synopses zien van meer dan 8.000 films uit de Turkse bioscopen. Essentiële informatie en documenten over de wereldfilmgeschiedenis en bijzondere details van meesterwerken uit de Turkse bioscopen worden ook tentoongesteld in het museum, dat is ontworpen als een educatieve basis voor jonge filmliefhebbers. 

In het kort – nieuwsoverzicht

  • Proefreizigers vanmiddag naar Gran Canaria voor testvakantie (RTL)
  • Zelfs corona maakt geen einde aan het massatoerisme (Trouw)
  • Dit Italiaanse stadje hoopt met EU-geld eindelijk uit het isolement te komen (NOS)
  • Uitblijven van versoepelingen domper voor dierentuin, sportschool en Efteling (Nu.nl)
  • Huiveringwekkende beelden van de brandende Bonte Wever in Slagharen en gesprekken met ooggetuigen van twintig jaar geleden (DvhN)

Video van de dag: Langste loopbrug in Portugal

Wist je dit? Wiki-travel-weetje: Cozumel

Cozumel is een Caribisch eiland net buiten het schiereiland Yucatan in het zuidoosten van Mexico. Het heeft geweldige stranden, aardige mensen en veilige straten, met prijzen die vergelijkbaar zijn met andere Mexicaanse toeristische bestemmingen. Het werd in 2005 zwaar gehavend door orkaan Wilma, maar is op enkele uitzonderingen na volledig gerepareerd.