De Dam is het bekendste plein van Nederland. Deze ruime open plek in de dicht bebouwde hoofdstad oefent al eeuwen een aantrekkingskracht uit op bewoners en bezoekers. Vanaf woensdag 5 mei, de Nationale Bevrijdingsdag, bieden de ondernemers aan de Dam de mogelijkheid om de architectonische parels zoals het Nationaal Monument en het Koninklijk Paleis, via een audiotour te ontdekken. Met deze tour gaat de ondernemersvereniging de bezoekers verleiden om het centrum van Amsterdam weer te bezoeken.

Rond de Dam vestigden zich door de tijd heen de meest uiteenlopende instanties, als ware het een afspiegeling van de burgermaatschappij. Aanvankelijk waren dat vooral de handelshuizen naast het stadhuis, de Nieuwe Kerk en de beurs. Rond 1900 kwamen de herenclubs en de industrielen en het hotel voor de welgestelden, gevolgd door banken en verzekeringsmaatschappijen. Eind 20e eeuw volgde een grote renovatie, maar werd het plein dagelijks verzwolgen door het massatoerisme. Nu wordt er opnieuw nagedacht over het belang van de inrichting en het gebruik van deze openbare ruimte.

Gebied verkennen

Tijdens de audiotour worden bezoekers en bewoners meegenomen rondom de Dam, langs het Nationaal Monument en 15 andere markante bouwwerken. Op een individuele manier verkennen zij het gebied, ondersteund door een digitale plattegrond en enkele actuele en historische foto’s per gebouw. Bij elke stop kunnen zij circa 3 tot 4 minuten uitleg beluisteren over de architectuur, maar ook over de onstaansgeschiedenis van de instituties en de bedrijven. De verteller is een lokale architect en architectuurgids die zijn ervaring op een even toegankelijke als goed onderbouwde manier deelt. Over elk project weet hij of zij een verhaal te vertellen. Het is met deze kennis over ondernemingen en architectuur dat begrip voor de transformatie van het huidige winkelgebied tot stand komt. 

Een blijvend cadeau

Richard Francke, voorzitter BIZ Dam: “Vorig jaar wisten wij met het Lego-beeld van André Hazes veel Amsterdammers te mobiliseren. Met deze audiotour bieden wij als ondernemersvereniging een blijvend cadeau aan bewoners en bezoekers van de stad. Doordat de deelnemers de tour op elk gewenst moment individueel kunnen lopen, is ze Corona-poof en een goed alternatief voor de tours in groepsverband. Alles wat men nodig heeft is een smartphone met oordopjes.”

Architour

Deze audiotour wordt geproduceerd door architour en beoogt naast een grotere waardering voor de architectuur ook een versterking van de band tussen de bewoners en werknemers enerzijds en de bezoekers anderzijds.

Meer informatie: https://www.architour.nl en https://www.damamsterdam.nl

Geplaatst op 15-3-2021


Dit is een on-geredigeerde versie van het persbericht dat gestuurd is naar nieuws@elkedagvakantie.nl. Ook reisnieuws of triptips te melden? Stuur het naar hetzelfde adres. Alle recent ontvangen persberichten zijn te vinden op www.elkedagvakantie.nl/persberichten