Museum Jan Cunen voegt een onverwachte tentoonstellingsruimte toe aan de historische Villa Constance in Oss. Vanaf 25 november is er Kunst op de wc te bewonderen. Kunstenaar Koos Buster is de eerste die de ruimtes transformeert met zijn keramieken voorwerpen. De tentoonstelling is te zien tot en met 27 juni 2021.

Het lijkt wat apart, kunst op de wc. Maar op de plek waar zich nu de toiletten bevinden, liggen de wortels van het museum; stadsarchivaris Jan Cunen begon daar met de aanleg van de gemeentelijke collectie en opende in 1935 het eerste Osse stadsmuseum. Genoeg reden om de kleinste kamertjes om te toveren tot tentoonstellingsruimten; een plek waar je een-op-een tijd doorbrengt met de kunstwerken.

Kunst op de wc is het begin van een nieuwe serie die jonge kunstenaars een bijzonder podium biedt. Koos Buster (1991) neemt de eerste editie voor zijn rekening. De wc-thematiek is hem op het lijf geschreven. Koos studeerde in 2018 af aan de Gerrit Rietveld Academie met een levensgrote schoonmaakkar, compleet met flessen reinigingsmiddel, een mop in de hoek en een ‘klassieke’ gele vaatdoek op de vloer. Alles gemaakt van keramiek. Door het gewone, onopgemerkte te reproduceren in keramiek viert hij het banale. 

In Museum Jan Cunen vestigt Koos Buster de aandacht op alles wat er in deze ogenschijnlijk saaie ruimten maar te zien is. Luchtverfrissers, brandmelders of stopcontacten: Koos dupliceert ze in zijn eigen, ietwat wiebelige handschrift, waarmee hij ieder object een eigen karakter geeft. De bril van Jan Cunen, het collectiestuk dat het verhaal achter deze alledaagse plek prijsgeeft, wordt door hem onder een handgemaakte glazen stolp geplaatst. Koos slaat zo de brug naar het verleden en maakt op eigenzinnige wijze een stukje Osse geschiedenis zichtbaar. Kunst op de wc is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van Museum Jan Cunen.

Koos Buster studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Zijn werk werd op verscheidene locaties tentoongesteld, waaronder Museum Beelden aan Zee, Den Haag, Stichting Beeldende Kunst en het Frans Hals Museum in Haarlem. Onlangs richtte hij een etalage voor Bijenkorf Amsterdam in. Zijn werk maakt deel uit van diverse privécollecties. 

Geplaatst 20-11-2020


Dit is een on-geredigeerde versie van het persbericht dat gestuurd is naar [email protected]. Ook reisnieuws of triptips te melden? Stuur het naar hetzelfde adres. Alle recent ontvangen persberichten zijn te vinden op www.elkedagvakantie.nl/persberichten