Op Tenerife hebben wetenschappers vlinderroggen voorzien van akoestische zenders. Dit initiatief is opgezet omdat er op dit moment nog weinig informatie beschikbaar is over deze roggensoort, die voornamelijk in kustwateren van de Canarische Eilanden leeft. De vlinderrog is een van de meest bedreigde mariene diersoorten in de archipel en gegevens zoals verspreiding van de populatie en de migratiebewegingen zijn cruciaal voor het behoud van de soort. Het initiatief wordt medegefinancierd door de regering van de Canarische Eilanden en Loro Parque, het dieren- en plantenpark in Puerto de la Cruz in het noorden van Tenerife.

Monitoren van populaties en hun bewegingen

Wetenschappers van Loro Parque Fundación en de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) plaatsten de zenders vorige week op 16 vlinderroggen (Gymnura altavela) die in de wateren van Gran Canaria en Tenerife leven. Dankzij dit type ultrasoundzender, vergelijkbaar met de populaire microchips die huisdieren identificeren, is het mogelijk om de roggen op honderden meters afstand te identificeren vanaf vaste stations, maar ook door ontvangstsystemen die op verschillende boten zijn geïnstalleerd. Onderzoekers van het Universitair Instituut SIANI en de technici van de Dienst voor Maritieme Technologie (SITMA), beide verbonden aan de ULPGC, zullen de komende tijd de data van de zenders gaan analyseren om meer te weten te komen over de omvang van de populaties van de roggen en hun bewegingen in de wateren van de archipel.

Samenwerking regering en wetenschappers

Het initiatief, medegefinancierd door de regering van de Canarische Eilanden en Loro Parque, via het CanBIO-project, is ontwikkeld door onderzoekers van het Universitair Instituut voor Aquacultuur en Mariene Ecosystemen (ECOAQUA) van de ULPGC, Loro Parque Fundación en het Poema del Mar-aquarium. Deze activiteit wordt uitgevoerd binnen BioMAR, onderdeel van het milieuonderzoeksprogramma CanBIO, en is onder andere gericht op het verbeteren van de informatie over de populaties van bepaalde kritisch bedreigde mariene soorten.

José Antonio Valbuena Alonso, minister van Ecologische Overgang, Bestrijding van Klimaatverandering en Territoriale Planning, legt uit: “Dit soort initiatieven is in overeenstemming met de routekaart die deze regering heeft opgesteld voor de komende tijd, waarin we vooruitgang willen boeken met de wet op de biodiversiteit en de natuurlijke hulpbronnen van de Canarische Eilanden. Een van de belangrijkste doelstellingen van deze wet is de bescherming van onze biodiversiteit en in het bijzonder van de soorten die worden bedreigd door de impact van de menselijke activiteit.”

Over CanBIO

CanBIO is een milieuonderzoeksprogramma dat wordt gefinancierd door de regering van de Canarische Eilanden en Loro Parque. Beide partijen investeren ieder twee miljoen euro. Dit bedrag zal worden gebruikt om in de komende 4 jaar de klimaatverandering in de zee en de verzuring van de oceanen en de effecten daarvan op de mariene biodiversiteit van de Canarische Eilanden en Macaronesië te bestuderen. Verschillende onderzoeksgroepen van de Universiteit van La Laguna en de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria nemen ook deel aan het project, evenals andere milieu-vrijwilligersgroepen.

Over Tenerife

Tenerife is het grootste Canarische eiland en wordt gekenmerkt door en een unieke combinatie van natuur, cultuur en eindeloos veel mogelijkheden voor zowel activiteiten als ontspanning. Dankzij het fijne klimaat met warme winters en zachte zomers, is het eiland een perfecte vakantiebestemming voor jong en oud. Er kan het gehele jaar door worden genoten van adembenemend natuurschoon, heerlijke stranden, gevarieerde gastronomie, avontuur, sport en wellness. Of het nu gaat om het verkennen van het unieke landschap in het door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen Nationaal Park El Teide, een prachtige wandeling maken in natuurpark Anaga, eten in een van de vijf Michelinster restaurants, het bezoeken van de hoofdstad Santa Cruz of het nabijgelegen San Cristóbal de La Laguna of het ultiem relaxen op een van de heerlijke stranden in het zuiden van het eiland, er is voor ieder wat wils op Tenerife. Daarnaast biedt Tenerife accommodaties voor alle soorten reizigers; van unieke boutique hotels, accommodaties op het platteland tot aan luxe vijfsterrenhotels.


Dit is een on-geredigeerde versie van het persbericht dat gestuurd is naar [email protected]. Ook reisnieuws of triptips te melden? Stuur het naar hetzelfde adres. Alle recent ontvangen persberichten zijn te vinden op www.elkedagvakantie.nl/persberichten