Dat Midden-Amerika grossiert in vulkanen, mag geen verbazing wekken.  De keten van vulkanen daar maakt deel uit van de zogenaamde Ring of Fire, een ringvormig gebied rondom de Grote Oceaan die van Nieuw-Zeeland, Japan, Rusland, Noord-Amerika en dwars door Centraal-Amerika naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika loopt. Veel toeristen die El Salvador, Nicaragua, Guatemala en Costa Rica aandoen, zetten een bezoek aan een of meerdere vulkanen op hun wensenlijstje. Een unieke kans om de magie en het mysterie van deze kolossale – en soms actieve bergen – te ontdekken. Een rondje langs de bekendste vulkanen.
www.visitcentroamerica.com/en 

Drie vulkanen in Cerro Verde National Park El Salvador 
Het Parque nacional Los Volcanes – ook wel bekend als Cerro Verde nationaal park – is een beschermd natuurgebied in El Salvador met drie van de 14 geologisch jonge vulkanen (tussen 2 miljoen en 250 jaar oud) in het Apaneca-Ilamatepec-gebergte: de Santa Ana-vulkaan, Izalco en Cerro Verde. Wandelliefhebbers trekken hun wandelschoenen aan en lopen naar de top voor spectaculaire uitzichten. Het is ook mogelijk om naar de top te rijden. De Izalco-vulkaan was voor het laatst actief in 1966, en werd vroeger wel El Faro (de vuurtoren) omdat zeelui het stromende lava uit de kratermond wel eens vergeleken met het licht van een vuurtoren en zodoende als baken gebruikten. De Santa Ana-vulkaan is met 2.381 meter het hoogste punt van het land, de laatste uitbarsting dateert uit 2005. Op de top ruik je al snel de zwavelgeur van het mooie turqoise meer midden in de krater.

Lopen op de maan in Nicaragua 
Nicaragua telt 58 vulkanen, waaronder de Cerro Negro-vulkaan (Zwarte Heuvel), een van de jongste vulkanen ter wereld (daterend uit 1850). Met een hoogte van 728 meter lijkt het meer op een heuvel maar de zwarte gestolde lavasteentjes geven je wel een beetje het gevoel op een soort maandlandschap te lopen. De vulkaan staat bekend om een ludieke activiteit: vulkaanboarden. Van de top van de vulkaan zoef je op een soort sleetje en uitgedost in een stevig oranje beschermpak en spatbril langs de helling naar beneden. 
In het zuiden van het land is het de moeite waard om Masaya Volcano National Park te bezoeken met onder meer de Masaya vulkaan. Leuk is om een avond- of nachttoer te boeken zodat je ook de hete lava in de krater – ook wel de mouth of hell genoemd  – kunt zien. Bijzonder detail: je ziet zelfs groepen ‘Chocoyos Green Parrot’ papegaaien die zich hebben aangepast om in deze krater met veel gassen te leven.

Stijg naar het hoogste punt van Midden-Amerika in Guatemala 
De hoogste berg van Centraal-Amerika vind je in Guatemala: de Tajumulco-vulkaan, met een piek die 4.220 meter hoogte bereikt. Vanaf het basiskamp, ​​gelegen op 2.500 meter hoogte, duurt het vijf uur om omhoog te lopen en twee uur voor de afdaling. Verschillende lokale reisorganisaties bieden deze trekkings aan met een zonsopgang of zonsondergang te zien vanaf een van de twee toppen (de Tajumulco of de Cerro Concepción). Het hoogste punt, boven de wolken, biedt spectaculaire uitzichten op bijvoorbeeld de vulkanen van Antigua (Agua, Acatenango, Fuego, Atitlán en Santa María).

Ontdek de Big Five van Costa Rica 
Costa Rica telt honderden vulkanen waarvan er vijf nog actief zijn, en de meeste bevinden zich in de regio Central Valley en in het noorden van Guanacaste. De Irazú-vulkaan is de hoogste (3.432 meter), terwijl de Poás de meest bezochte is, aangezien deze tot 40 stoomuitbarstingen per dag produceert. In het Nationaal park Tenorio Volcano vind je de gelijknamige vulkaan en je kunt er prachtige wandelingen maken langs de rivier Celeste naar bijvoorbeeld El Teñidor met de mooie azuurblauwe kleuren. 
Bij de vulkaan Rincón de la Vieja kunnen bezoekers genieten van een ontspannend warm bad in het thermale water van 40 graden. Toeristen kunnen ook een bezoek brengen aan de Arenal-vulkaan voor mooie rondwandelingen en wandelen over hangende touwloopbruggen langs boomtoppen in het 250 hectare Mistico Arenal Hanging Bridges Park. 

Geplaatst 13-10-2020


Dit is een on-geredigeerde versie van het persbericht dat gestuurd is naar [email protected]. Ook reisnieuws of triptips te melden? Stuur het naar hetzelfde adres. Alle recent ontvangen persberichten zijn te vinden op www.elkedagvakantie.nl/persberichten