Stockholm lanceert van 5 tot en met 13 december op 16 verschillende locaties in de stad het Nobel Licht Festival. De locaties worden creatief verlicht om een hommage te brengen aan de Nobelprijswinnaars van dit jaar. Kunst en technologie worden er samengebracht op een aantal bekende locaties, verspreid over de stad.

Tijdens deze ”Nobel Week Lights” veranderen diverse locaties in Stockholm, waaronder het Stadhuis, het Koninklijk Theater, het Stadsmuseum en het Nobelprijsmuseum, in spectaculaire, artistieke kunstwerken. Dit zijn slechts enkele van de plaatsen die zullen dienen als podia voor een reeks spectaculaire en artistieke lichtinstallaties van een aantal bekende Zweedse kunstenaars. Iedereen kan gratis meegenieten van dit lichtfeest dat vanaf nu jaarlijks terugkeert. De stad Stockholm wil hiermee een breed publiek laten genieten van de lokale artistieke creativiteit. Tegelijkertijd vergroot het festival het bewustzijn over hoe wij de stedelijke omgeving ervaren en is het een manier om de Nobelprijzen op een creatieve manier te vieren.
Voor iedereen die op dit moment niet naar Stockholm kan reizen, zal de ervaring digitaal beschikbaar zijn door middel van digitale links op de kaart van Stockholm die voorzien zijn van commentaar van de kunstenaar. Ook zijn er digitale rondleidingen beschikbaar met Engelse ondertiteling via de Nobel Week Lights website en de bijbehorende Facebook-pagina.
Een aantal van de lichtkunstwerken is geïnspireerd op de Nobelprijzen van dit jaar en voorgaande jaren. Zo worden er op het stadhuis van de stad beelden uit de periferie van het heelal op de facade geprojecteerd. Deze beelden zijn ontwikkeld in  samenwerking met de Swedish National Space Agency en de European Space Agency, ter ere van de Nobelprijs voor de natuurkunde van dit jaar die betrekking heeft op de ontdekking van zwart gaten in het heelal.
Andere werken zijn onder meer de opvallende LED-verlichte ‘Sense Light Swing’ van kunstenaar Alexander Lervik, die eerder door Dior werd gebruikt in internationale modeshows, en de veelkleurige ‘Shadow Playground’ van ontwerpersduo Alex Manson & Ola Carlsson. Op de binnenplaats van het Stadsmuseum heeft Paloma Design Studio een wolkachtig kunstwerk ontworpen genaamd ‘Reflection’ dat speelt met de perceptie van licht. Het stuk beweegt en verandert naargelang de kijkhoek, waardoor het een unieke ervaring wordt voor elke toeschouwer.
Het Nobel Week Lights-project werd geïnitieerd door een groep creatievelingen uit Stockholm; waaronder Annika Levin, die vele jaren ervaring heeft in kunst- en cultuurprojecten, Lara Szabo Greisman, cultureel attaché bij het Institut Français de Suède, Alexandra Manson, architect en lichtontwerper en Helmet – een verlichtingsbedrijf met een lange ervaring in het ontwerpen van lichtinstallaties en een passie voor het verbinden van geavanceerde technologie met kunst en cultuur.
Lars Heikensten, de uitvoerend directeur van de Nobel Foundation, is heel blij met de lichtkunstwerken: “Dit jaar is uniek in de geschiedenis van de Nobelprijs, aangezien veel van de activiteiten van de week alleen online worden gehouden. We zijn dus bijzonder blij dat we het publiek kunnen uitnodigen voor een ervaring in een buitenomgeving die licht en hoop verspreidt. “
Nobel Week Lights is een culturele buiten ervaring die sociale afstandsmaatregelen mogelijk maakt en die online beschikbaar is voor mensen uit andere landen voor wie reizen naar Zweden wordt afgeraden. Bezoek nobelweeklights.se voor meer informatie over het project.
Visit Stockholm heeft ook een inspirerende online gids gemaakt met de naam ‘A Warm Light In The Winter Darkness’ voor lezers om toekomstige bezoeken aan de stad te plannen. Het platform is gebouwd om wat ‘licht’ te geven tijdens de donkere dagen. With Love from Stockholm.

Geplaatst 5-12-2020


Dit is een on-geredigeerde versie van het persbericht dat gestuurd is naar nieuws@elkedagvakantie.nl. Ook reisnieuws of triptips te melden? Stuur het naar hetzelfde adres. Alle recent ontvangen persberichten zijn te vinden op www.elkedagvakantie.nl/persberichten