Sommige locaties hebben het. Een speciale aantrekkingskracht op filmregisseurs en producenten waardoor ze frequent opduiken als filmdecor. Als kijker heb je het lang niet altijd in de gaten, maar Turkije is zo’n geliefde filmlocatie. Dankzij de spectaculaire landschappen, de bijzondere dynamiek van Istanbul en de veelzijdigheid in alle facetten reist menig filmcrew naar Turkije voor opnames. Van James Bond (al drie keer) tot Dan Brown’s Inferno, Taken met Liam Neelson, Argo, Ghost Rider, diverse klassiekers en binnenkort Ant-Man. We selecteerden een aantal films om je mee te nemen langs iconische filmspots:

Nu in Cappadocië – 
Ant-Man and the Wasp: Quantamania
Het fascinerende landschap van Cappadocië, waar hele dorpen in rotswanden zijn uitgehouwen en door erosie talrijke grillige formaties van kalk- en tufsteen zijn ontstaan, is een favoriete keuze van veel filmmakers.

Deze maand worden in Cappadocië de nieuwe opnames gemaakt voor het derde deel van van Ant-Man and the Wasp: Quantumania. Regisseur Peyton Reed en Marvel Studios kozen het ‘buitenaardse’ landschap van Cappadocië als het decor van de dimensie Quantum Realm, een andere wereld. Het grillige, unieke landschap is de perfecte locatie om de gewenste buitenaardse sfeer te creëren.

Ghost Rider: Spirit of Vengeance
Ant-Man is lang niet de eerste film die in Cappadocië wordt opgenomen. Menig filmmaker die een bijzondere plek zocht voor een science-fiction setting, koos deze streek in midden Turkije als favoriete spot. Zo is naast films als ‘Slipstream’, ‘Yor’ en ‘The hunter of the future’ ook de film ‘Ghost Rider: Spirit of Vengeance’ hier opgenomen. Diverse scenes van deze actiefilm uit 2007 brachten het adembenemende karakter van deze Turkse regio herkenbaar in beeld.

James Bond, drie keer in Turkije
Wie herinnert het zich niet, de openingsscène van Skyfall (2012), waarin Daniel Craig op de motor de achtervolging inzet over de daken van de Grand Bazaar in het historische centrum in Istanbul. Ook in andere fragmenten komt Istanbul veelvuldig voorbij. In 1999 speelt de Leandertoren, op een eilandje in de Bosporus, een belangrijk rol in ’The World is Not Enough’. Hier bevrijdt James Bond (Pierce Brosnan) M vanuit haar benarde positie. En al in 1963 is James Bond (Sean Connery) in ‘From Russia with love’ onder meer in het Topkapi Paleis en de Basilica Cisterne, om vervolgens met de Oriënt Express de stad te verlaten.

Yerebatan: decor van het spannende slot van Inferno
Dan Brown’s bestseller Inferno brengt Tom Hanks in zijn rol van Professor Langdon naar het ondergrondse waterreservoir Yerebatan. In een mysterieus decor van ruim 600 zuilen, schaduwen en waterspiegelingen, worden hier de laatste spannende slotscènes gefilmd.

Forrest Gump (remake)
Momenteel werkt acteur Aamir Khan aan een remake van de Amerikaanse film Forrest Gump, die aankomend najaar wordt opgenomen in Turkije. De superster van Bollywood gaat de tweede helft van de opnames voor zijn film ‘Laal Singh Chaddha’ in Turkije draaien. Khan verwierf bekendheid met de films ‘Dangal’, ‘3 Idiots’ en ‘PK’.

Taken 2 – actie in Sultanahmet
Deze spannende actiefilm uit 2012 bevat mooie beelden van de oude wijk Sultanahmet en diverse moskeeën in Istanbul. In het vervolgdeel van ‘Taken’ ontdekken de Albanezen (de ontvoerders uit het eerste deel) erachter dat vader Bryan (Liam Neeson), zijn ex-vrouw Lenore (de Nederlandse Famke Janssen) en dochter Kim (Maggie Grace) zich in Istanbul bevinden en gaan achter hen aan. Fantastische achtervolgingen door smalle straatjes en de bazaar.

Argo
Oscarwinnaar ‘Argo’ uit 2013 is voor een deel gefilmd in Istanbul, het verhaal speelt zich echter af in Teheran, de hoofdstad van Iran. Onder andere de Blauwe Moskee, de Hagia Sophia en de Bosporus komen voorbij in deze film van Ben Affleck.


Dit is een on-geredigeerde versie van het persbericht dat gestuurd is naar [email protected]. Ook reisnieuws of triptips te melden? Stuur het naar hetzelfde adres. Alle recent ontvangen persberichten zijn te vinden op www.elkedagvakantie.nl/persberichten