Meer dan ooit zijn we ons bewust van onze manier van reizen. Thema’s als duurzaamheid, gezondheid en actief bezig zijn worden steeds belangrijker. Om prachtige natuur te beleven en bijzondere wandelingen te maken hoef je niet perse naar verre oorden. Vanaf het oosten van ons land bereik je binnen een uur het Teutoburgerwoud. Een bosrijke en heuvelachtige regio waar van alles te ontdekken valt. Om alvast inspiratie op te doen voor 2021, hebben we vier mooie wandelroutes hebben voor je uitgezocht.

Wandelen langs de kortste rivier van Duitsland

Met de PaderWanderung – de wandelroute langs de Pader – ontdek je niet alleen de kortste rivier van Duitsland, maar ook een uniek natuurfenomeen: ruim 200 bronnen ontspringen midden in het centrum van de stad Paderborn. De route begint dan ook midden in het centrum van deze waterrijke, historische stad. Langs oude molens, weidevelden en Padervlaktes bereik je al snel de Padersee. Vooral bij lekker weer is deze recreatieplas de ideale plek voor een korte of langere pauze. Vanaf hier kun je de route in verschillende richtingen bewandelen; langs het mooie Schloß Neuhaus en door het Schloß- & Auenpark tot aan de monding in de Lippe (5,5 km) of via de “Fischteiche” (8 km). Het is ook mogelijk om allebei de vertakkingen te lopen, waarmee de route een kleine 12 km lang wordt. Uiteindelijk eindigt de Paderwandeling weer midden in Paderborn, waar je op een van de gezellige terrasjes kunt neerploffen voor een welverdiend drankje.

Wandelen door de wilde natuur van de Egge

De Egge is een van de meest oorspronkelijke natuurgebieden van Noordrijn-Westfalen. In het Naturerbe-Wald (het natuurerfgoedbos) hebben veel zeldzame en bedreigde dier- en plantensoorten hun plekje gevonden. Hier profiteren ze van de natuurlijke bosontwikkeling. In dit ongerept stukje wilde natuur wonen verschillende soorten bosuilen, wilde katten, ooievaars, spechten en wel 13 verschillende soorten zeldzame vleermuizen. Midden in het bos wordt de biologische diversiteit voor de volgende generaties beschermd en verhoogd.

Door het Naturerbe-Wald lopen verschillende wandelroutes, waaronder het Naturerbe-Pfad. Deze groene tocht neemt je ruim zeven kilometer lang mee door het dichtbegroeide beukenbos, waarin ongeveer twee derde van het bomenbestand ouder is dan 120 jaar. De rondweg begint bij het Waldhaus Durbeke in de buurt van Altenbeken en ook deze tocht kent een paar pittige, maar onvergetelijke, stijgingen.  

Ontdek de spoorweggeschiedenis met de Viaduktwanderweg

Aan de rand van het glooiende Eggegebergte ligt het plaatsje Altenbeken, waar alles om treinen draait. Niet alleen is overal in deze plaats de rijke spoorweggeschiedenis voelbaar. Hier bevindt zich ook het Grote Viaduct, dat met zijn 482 meter de grootste zandstenen brug van Europa is. Tegenover het Eggemuseum troont een kolossale spoorweglocomotief, die een miljoen kilometer op haar naam heeft staan. Een 29 kilometer lange, meermaals bekroonde wandelroute verbindt deze spectaculaire bezienswaardigheden met de natuurlijke schoonheden van het Eggegebergte. De Viaduktwanderweg kent hier en daar een pittige stijging maar na elke klim word je beloond met een prachtig uitzicht. Niet alleen treinliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het grote uitkijkplatform; vanaf hier kijk van dichtbij uit over het spoorwegviaduct. Na zonsondergang is het helemaal spectaculair; dan worden de 24 bogen van het viaduct en de locomotief verlicht.

Dwars door het Beketal

Wie na het ontdekken van de natuur rond Altenbeken nog even in de buurt wil blijven, kan kennismaken met de Paderborner Höhenweg. De route brengt je door het romantische Beketal, een van de mooiste dalen in het Paderborner Land. De route is verdeeld in een zuidlus van 10 kilometer en een noordlus van 14 kilometer. Onderweg wandel je langs oude beuken en door groene dalen waarbij je een paar pittige klimpartijen moet overwinnen, maar de uitzichten zijn het waard. Vanaf het nieuwe uitkijkplatform kijk je uit over het kleine broertje van het grote viaduct: het kleine viaduct met twaalf bogen dat het Bekeltal overspant doet hier zeker niet onder. Heb je het hoogste punt van Paderborn – het “Paderborner Olymp” – eenmaal bereikt, dan kun je op 347 meter hoogte je ervaringen delen door in het “bergtoppenboek” te schrijven. Onderweg kun je pauzeren bij verschillende picknickplekjes midden in de natuur.

Onderweg

Deze vier wandelroutes vind je in het Paderborner Land, gelegen in het zuidwesten van het Teutoburgerwoud zijn vanuit het oosten van ons land binnen anderhalf uur te bereiken met zowel de auto als de trein. Rondom de routes kun je overnachten in verschillende wandelaccommodaties kleinschalige pensions, huisjes en campings. Er zijn ook verschillende wandelhotels die het keurmerk „Qualitätsgastgeber Wanderbares Deutschland” dragen. Zij zijn geheel op wandelaars ingesteld en bieden extra service zoals bagagetransfer en lunchpaketten. 

Een overzicht van kaarten en wandelroutes vind je in de Nederlandse wandelbrochure die gratis te bestellen en te downloaden is via de website www.teutoburgerwald.de/nl

Op deze website vind je ook actuele informatie rondom het coronavirus en de bijbehorende maatregelen van horecagelegenheden, bezienswaardigheden en routes.

Nog meer inspiratie voor wandel- en fietsroutes in het Teutoburgerwald vind je in de TEUTO_Navigator onder www.teutonavigator.com

Geplaatst 5-12-2020


Dit is een on-geredigeerde versie van het persbericht dat gestuurd is naar [email protected]. Ook reisnieuws of triptips te melden? Stuur het naar hetzelfde adres. Alle recent ontvangen persberichten zijn te vinden op www.elkedagvakantie.nl/persberichten