Weekend twijfels

Weekend twijfels 9
Gek: Heb je tijd en heb je een bestemming en dan ga je toch nog niet? Ik twijfel erg of ik de (mini) expositie over Kadhaffi in Breda ga bekijken. Aan een kant wil ik het wel zien. Om een paar redenen: Om te begrijpen waarom een journalist temidden van oorlogsgeweld er aan denkt om allerlei snuisterijen uit het huis van een tiran te halen. Om te zien wat voor een frutsels anders in vlammen zouden zijn opgegaan of stukgeslagen. Om te bevatten hoe dit materiaal een half jaar geleden nog gewoon beroerd werd door iemand die liters bloed aan zijn handen had. Het moet toch bijna bevreemdend overkomen. Een expositie die gratis toegankelijk is en waarvan de Libische ambassade het materiaal al opgeëist heeft. Redenen genoeg zou je zeggen. Maar als ik dan het filmpje bekijk van de opening denk ik: Ach, een besmeurd T-shirt, posters, familiefoto’s, een zaaltje en een hal er mee gevuld. De grootste drempel is toch nog wel de afstand: Google Maps leert mij dat het bijna twee uur rijden is vanaf mijn huis in Zwolle naar Breda. Stel dat de expositie me een half uur kan boeien, dan moet ik in totaal toch bijna 4 uur rijden (heen-terug). Is het dat waard? Of mag ik me dat niet afvragen? Zeker niet als je bedenkt dat de vrijheidsstrijders in Libië duizenden kilometers door de hitte en de woestijn hebben geploegd om hun land te verlossen van de man waar deze expositie over gaat. Dan is zo’n ritje naar Breda door bevrijd Nederland toch een makkie!

Sander.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.