EYE Museum Amsterdam voor beginners

Met de gratis pont onderweg naar het EYE Museum. Foto: Elkedagvakantie

Met de gratis pont onderweg naar het EYE Museum. Foto: Elkedagvakantie


Zomaar een middag in het EYE Museum in Amsterdam. Man komt binnen en loopt naar de kassa. “Wat wilt u?” vraagt de kaartjesverkoper. ‘Het museum bekijken’ is het antwoord. “Oh, u komt voor de expositie. Dat is 10 euro en u moet de trap op”.

En dat is het.

Daarmee wordt je als bezoeker met een kluitje het riet in gestuurd. Ik wist dat het om een filmmuseum ging, maar verder? De drukke en onoverzichtelijke website van EYE had voor die tijd ook al niet veel duidelijkheid verschaft. Maar na een bezoek van een middag weet ik hoe het werkt. Daarom voor iedereen die ook van plan is om naar het Amsterdamse museum te gaan hierbij een zeer beknopte gids voor beginners:

  • Je kunt in EYE naar de geldende actuele expositie (Nu, tot 22 mei 2016, is dat Close Up), maar er is veel meer…
  • Om naar de lopende expositie te gaan moet je rechts van de kassa meteen links om de hoek, doorlopen richting het restaurant en dan dan weer scherp links de enorme statietrap op omhoog (dat werd met ook niet uitgelegd…zodat ik even doolde).
  • In het EYE Museum zijn ook verschillende bioscoopzalen, waar je vooral filmhuisfilms kunt zien, de hele dag door. Daar moet je dus apart een kaartje voor kopen. Direct links naast de kassa hangt informatiemateriaal over welke films je kunt zien.
  • Afhankelijk van hoe geboeid je bent door het onderwerp ben je met een uur wel klaar met de lopende expositie (die bovenste verdieping is niet zo heel groot). Er waren nu verschillende artistieke opstellingen, waarbij de vergelijking met een gevecht met een drone op afstand en een ouderwets man-tot-man-gevecht wel heel indringend was.
  • Daarna ben ik gaan eten in het prima restaurant van het museum (Je zou ook uitsluitend hiervoor kunnen komen, bijzondere gerechten tegen zeer schappelijke prijzen). Je hebt er eigenlijk bij elke tafel een mooi uitzicht over het IJ.
  • Na het eten wilde ik het bijzondere pand (ontworpen door de Oostenrijkse architecten Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl en begin 2012 geopend) verlaten, maar zag bij toeval dat er ook nog een héle benedenverdieping is. En laat daar nu net het leukste materiaal te vinden zijn! Helaas had ik hier in mijn planning geen rekening mee gehouden. Doordat ik naar een andere afspraak moest ben ik hier veel te snel doorheen gegaan en zal een volgende keer dus na links de bocht omgegaan te zijn bij de kassa de trap naar beneden nemen.
  • Op de benedenverdieping wordt de geschiedenis van de film geschetst aan de hand van projectors en oude films. Verder is er een zaal waarin je je eigen favoriete filmfragmenten tevoorschijn kunt halen. Ook zijn er een paar filmbooths waarin je kunt kijken met z’n tweeën. Ook is het dankzij een greenscreen mogelijk om zelf in historische films mee te spelen. Echt heel leuk gedaan.
Deze trap moet je om op bij de tijdelijke expositie te komen. Je hebt hier uitzicht over het IJ en het prima restaurant. Foto: Elkedagvakantie

Deze trap moet je om op bij de tijdelijke expositie te komen. Je hebt hier uitzicht over het IJ en het prima restaurant. Foto: Elkedagvakantie

Bereikbaarheid EYE Museum

Je moet als je met de trein komt het gratis pontje nemen dat af-en-aan vaart aan de achterkant van het centraal station in Amsterdam. Op zich al een (kleine) attractie om te kijken naar de voorbij varende schepen en de bonte mengeling van toeristen en Amsterdammers die aan boord komen. Als je in het museum gaat eten vragen ze naar welke voorstelling je gaat. Dan schrijven ze de aanvangstijd daarvan op je tafel en houden daar bij het serveren van het maal rekening mee.

Vergeet niet naar beneden te gaan, daar is het leukste deel van het museum te vinden over de historie van film. Foto: Elkedagvakantie

Vergeet niet naar beneden te gaan, daar is het leukste deel van het museum te vinden over de historie van film. Foto: Elkedagvakantie

Beeld van de tijdelijke expositie in EYE in het voorjaar van 2016. Foto: Elkedagvakantie

Beeld van de tijdelijke expositie in EYE in het voorjaar van 2016. Foto: Elkedagvakantie

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.