Van Verdun naar Verdon

De kerkhoven bij Verdun.

De kerkhoven bij Verdun.


Frankrijk kan je je hele leven blijven verbazen. Er zijn minstens 80 totaal verschillende vakanties te bedenken, voor elke zomervakantie eentje. Zelf houden we van vakanties waarbij je niet veel langer dan een week op één en dezelfde plek blijft. Het liefst op plekken waar je kunt wandelen en zwemmen. Ter inspiratie voor iedereen die van hetzelfde soort trips houdt, hierbij een beknopt overzicht van onze reis van deze zomer: Van Verdun naar Verdon.

Slagvelden

De eerste bestemming was Verdun. Daar waren we al eerder geweest, maar we keerden er terug om onze (jongste) 16-jarige dochter meer te leren over de historie van de Eerste Wereldoorlog. Dat blijkt namelijk een periode uit de historie te zijn die – volgens haar – nauwelijks aandacht krijgt op de middelbare school. Daarom bezochten we de indrukwekkende grafvelden in de Noord-Franse streek en liepen door de restanten van een van de volledig van de kaart geveegde dorpen. (Tijdens het bombardement van 21 februari werden meer dan 80.000 granaten (10.000 ton aan explosieven) afgevuurd op een stukje grond niet groter dan één vierkante kilometer.) In Verdun bezochten we de vrij moderne (rit in een karretje) expositie in de citadel van de stad, waarin het hoofdkwartier was gevestigd ten tijde van de Slag om Verdun (21 februari 1916 – 20 december 1916). Het geeft een goed beeld van de voortdurende onzekerheid over wat te doen en de nodeloze slachting die hier door beide partijen werd aangericht. In Verdun verbleven we in de enige camping die er is in die plaats (en op loopafstand van de citadel), met aardige plekken en een mooi zwembad.

Annecy

Daarna ging onze reis verder naar Annecy. Daar verbleven we voor de derde keer op camping Champ Tillet (op 15 minuten rijden onder het meer). Een mooie ruime camping met een prachtig zwembad, goed sanitair, redelijke wifi (beste van deze vakantie), uitzicht op de bergen en een bakkerij bij de ingang voor verse croissants ’s ochtends. Hier geshopt in Annecy. Er is een klein historisch centrum, maar daar zijn alleen souvenirwinkels te vinden. In de bocht van het meer is een groot winkelcentrum te vinden en het VVV-kantoor, waar je gratis wandelkaarten voor de regio kunt halen. Met die gegevens hebben we twee prachtige wandelingen in de bergen gemaakt, waarbij we telkens getrakteerd werden op een prachtig uitzicht op het meer. Dit Meer van Annecy is naar volume is het het tweede van Frankrijk, na het meer van Bourget als het Franse deel van het meer van Genève buiten beschouwing gelaten wordt. Het meer werd ongeveer 18.000 jaar geleden gevormd uit het smeltwater van de grote gletsjers in de Alpen van de ijstijd. Het meer heeft een omtrek van 38 km.

Het meer van Annecy. Foto: Elkedagvakantie

Franse Grand Canyon

De derde stop was Verdon, de enorme rotsformatie, die zich het best laat vergelijken met de Amerikaanse Grand Canyon, alhoewel minder grillig en steil. We stonden hier op Camping Saint Clair in Moustiers Sainte Marie, bij de toegangsweg van dit nationale park. De kloof bevindt zich in het regionaal natuurpark Verdon, 180.000 hectare groot. Uit alles blijkt dat je hier te maken hebt met een uithoek van het land. Hoewel slechts een paar uur verwijderd van de rijke kust van de Middellandse Zee (Cannes, St. Tropez), zijn hier geen grote supermarkten te vinden, zoals je die eigenlijk verder overal vindt in Frankrijk. Er zijn slechts kleine buurtsupers. Er zijn ook minder benzinestations en de wifi-verbinding is abominabel.

De camping zelf was netjes. Aangename plekken aan twee beekjes die over het terrein liepen. Prima sanitair. Via de achteruitgang van de camping loop je zo naar Moustiers Sainte Marie, een historisch dorpje dat door de toeristenstroom een Valkenburg-uitstraling heeft. Moustiers Sainte Marie heeft leuke straatjes, veel horeca, een in de heuvels gelegen kerk en een aan een draad boven de kloof gehangen ster. Die is daar neergehangen door een kruisvaarder die terugkeerde naar zijn geboortegrond en daarmee een eerder gedane belofte inloste.

Kano-tocht

Bij aangename temperaturen van tussen de 30 – 37 graden gezwommen in het Lac de Sainte-Croix, van waar je met een huur-kano ook de Gorges du Verdon in kunt varen. Dat doen mensen dan ook met honderden tegelijk. Een tip van ons: Als je voor 2 uur een kano huurt dan is dat genoeg tijd. In nog geen uur peddel je namelijk tot het laatste stukje water (er zijn boeien in het water waar je niet langs mag, verderop valt het droog) en dan weer terug. Wij hadden voor 3 uur gekozen (je kunt ook nog voor 4 uur kiezen), maar dat was dus duidelijk te veel.

Je kunt met een kano de Gorges du Verdon in. Huur hem voor hooguit 2 uur. Da's genoeg. Foto: Elkedagvakantie

Het Lac de Sainte-Croix is een stuwmeer. Met de aanleg van dit meer werd in 1973 begonnen, in 1975 werd het gevuld. Het meer is 14 km lang en 2 km breed. Het dorp Salles-sur-Verdon verdween door de aanleg van dit meer en werd op de oostelijke oever weer opgebouwd. Het meer van Sainte-Croix is de poort naar de Gorges du Verdon, de op een na grootste kloof ter wereld. Naast een rondrit van een halve dag rond de canyon hebben we ook nog een wandeling gemaakt, waarbij we oog-in-oog stonden met een berggeit.

Hier vandaan was het 1300 km terug naar Nederland. Maar om ons zo’n lange rit te besparen hebben we nog een tussenstop gemaakt in Lyon.

No Responses

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.