Puzzelmuseum Joure prikkelt (en frustreert…een beetje)

Beel van het Puzzelmuseum in Joure. Links boven staat Auke. Foto: Elkedagvakantie

Beeld van het Puzzelmuseum in Joure. Links boven staat Auke. Foto: Elkedagvakantie


Wat maakt iets een goede puzzel? Dat is iets dat je uitdaagt, prikkelt om actie te ondernemen, maar dat je uiteindelijk de voldoening schenkt dat je hem opgelost hebt. En met name bij dat laatste punt wringt het een beetje als je het Puzzelmuseum in Joure verlaat: Er zijn nog zoveel puzzels die opgelost moeten worden en ook heb je je tanden stukgebeten op een paar opgaven, die schier onmogelijk op te lossen bleken. Maar misschien is dat eens te meer een reden om er terug te komen, want het museum dat Auke Reijenga heeft gemaakt is beslist de moeite waard. Niet in de laatste plaats door de show die hij zelf aan zijn gasten geeft en de tips die hij aanreikt om puzzels toch op te lossen.

Ook goochelaar

Het Puzzelmuseum werd acht jaar geleden geopend. Reijenga besloot dat zijn loopbaan op dat moment een andere wending moest krijgen en begon van zijn hobby zijn werk te maken. Het museum werd ondergebracht in een bedrijfspand aan De Brekken op een industrieterrein in Joure (‘Kijk naar de Friese vlag, dan vind je het wel’). Op de benedenverdieping staan tafels die bezaaid zijn met allerlei puzzels. Tijdens ons bezoek gaf Auke, die naast verzamelaar ook een begenadigd goochelaar (en clown) bleek te zijn, een show. Daarna konden de gasten zelf aan de gang met de puzzels.

Voor kinderen

Vervolgens kon een verdieping hoger nog gekeken worden naar heel veel (nostalgisch) materiaal, dat allemaal een link heeft met puzzels en cijfers. En ook hier staan tussen de vitrines opgaven uitgestald, waarbij je als bezoeker mag proberen de oplossing te vinden. Daar zit ook wel wat simpeler materiaal bij, zodat ook kinderen vanaf een jaar of zes zich er mee kunnen vermaken. Het Puzzelmuseum is alleen op afspraak geopend (Auke: ‘Maar we zijn heel flexibel, er is snel wat te regelen’). Het adres is: De Brekken 6-13, 8502 TN Joure

No Responses

  1. Redactie
  2. Anoniem

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.