Is Tuvalu te redden?


Reisreporter Tom Waes bracht in zijn programma van gisteravond de precaire situatie van de eilandengroep Tuvalu onder de aandacht. De vrees is namelijk dat de eilanden in de toekomst in zee verdwijnen. Tuvalu, een eilandengroep midden in de Stille Oceaan, is een van de meest afgelegen landen ter wereld.

De Tuvaluaanse premier Enele Sopoaga is er van overtuigd dat zijn land als eerste zal verdwijnen door de klimaatopwarming. Sopoaga reist de wereld rond om internationaal aandacht voor zijn verontrustende boodschap te vragen. Tom Waes verblijft een week op de eilandengroep om te ontdekken of het gevaar echt zo groot is. Uit de beelden die hij toont blijkt dat het erg gesteld is met de situatie. Het hoogste punt van het 10 km lange eiland is slechts 4 meter. Her en der is er kustbescherming, maar met een stijging van de waterspiegel met 4 mm per jaar is dat niet voldoende. Volgens Enele Sopoaga, die graag wil dat de bewoners op de eilanden blijven en niet emigreren naar Australië, kan alleen een wereldwijd beleid tegen klimaatopwarming de eilanden redden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.