In Spanje smijten ze eenmaal per jaar met wijn


Als je graag een glaasje wijn (of twee) drinkt op vakantie, neem dan deze zomer deel aan een van Europa’s gekste wijnfestivals. Eind juni vindt in Haro, een klein dorpje in het Spaanse wijngebied La Rioja, ”La Batalla del Vino” plaats. Het is waarschijnlijk het beste en wildste wijnfestival/voedselgevecht waar je ooit van gehoord hebt. Enkel het tomatengevecht ”La Tomatina” in Buñol, dat eind augustus plaatsvindt in de provincie Valencia, kan het festival enigszins naar de kroon steken als het op smerigheid aankomt.

”La Batalla del Vino” vindt plaats tijdens het jaarlijkse wijnfestival in het stadje Haro en werd in 1965 uitgeroepen tot Fiesta de Interés Turístico Nacional. De bedoeling van het festival is, zoals bij alle wijnfestivals, de oogst te vieren en grote hoeveelheden lokaal geproduceerde Riojawijn te consumeren. Dat is echter niet alles, want er wordt een ongewone draai aan het festival gegeven.

Na een stevig feestje met veel wijn de avond ervoor, hullen de lokale inwoners zich tijdens de vroege uurtjes van 29 juni elk jaar in een wit T-shirt en een rood sjaaltje. Vervolgens wandelen ze zes kilometer naar boven op een heuvel waar vrachtwagens met zo’n 75.000 liter wijn staan te wachten naast het ”slagveld” dat zich recht tegenover het kleine klooster dicht bij “Los Riscos de Bilibio” bevindt. De pelgrimstocht wordt geleid door de burgemeester van Haro die te paard naar boven gaat in plaats van te voet, een van de voordelen van het burgemeesterschap in Haro.

Geschiedenis van het festival
De wortels van deze traditie gaan terug tot de twaalfde eeuw, toen er onenigheid ontstond over stukken land tussen twee aanpalende dorpen. Het dispuut werd opgelost en het land in de buurt van “Los Riscos de Bilibio” viel voortaan onder de bevoegdheid van Haro. Om te vermijden dat het gebied in handen viel van de buren uit Miranda de Ebro, moesten de inwoners van Haro de grens van hun gebied jaarlijks afbakenen met een paarse vlag. Zo ontstond er een jaarlijkse pelgrimstocht waarbij pelgrims een mis vierden in het klooster op de ochtend van 29 juni en de burgemeester een paarse vlag plantte op het hoogste punt.

Hierna rustten de dorpsbewoners gewoonlijk uit en genoten ze van een lekkere maaltijd met de zon op hun rug. Volgens de legende besloot een parochiaan in 1710 een medereiziger te verfrissen met wijn uit zijn wijnzak. Deze gebeurtenis lag aan de oorsprong van ”la Batalla del Vino”, of de Wijndopen.

Nog steeds wordt er een misviering gehouden en plant de burgemeester zijn vlag, Maar zodra dit voorbij is barst de hel los. Alle soorten objecten worden gebruikt om mensen met wijn te bekogelen: emmers, wijnzakken, sproeiers, waterpistolen, enzovoort.

Degenen met een goed uithoudingsvermogen die nog niet te dronken zijn, blijven verder feestvieren. Rond de middag blaast de met wijn doordrenkte massa de aftocht naar het stadje om vrolijk verder te eten en te drinken.

Wijntoerisme
”Het wijntoerisme is een groeiende markt in Spanje. Recente cijfers tonen aan dat 2.124.229 toeristen dit jaar genoten hebben van een rondleiding op de wijngaarden en wijnbars bezochten in de belangrijkste wijnregio’s La Rioja, Ribera del Duero, de regio Penedes, waar cava geproduceerd wordt en Jerez, de regio van de sherry. Dit betekent een stijging van maar liefst 25,75% ten opzichte van vorig jaar”, legt Jannich Petersen, COO van Vakantiehuizenspanje.nl uit.

”Het hoogseizoen om de wijnregio’s te bezoeken is de herfst, in september en oktober. Om die redenen is het festivalseizoen van juni, juli en augustus, met het wijnfestival in Haro nog relatief onbekend terrein voor internationale toeristen.”

Vakantiehuizenspanje.nl heeft een overzicht van enkele andere knotsgekke voedselgevechten in Spanje die nog niet wereldberoemd (of berucht) zijn. Zo is er het meringue-gevecht “La Merengada” in Catalonië, een bloem-en eiergevecht tijdens een komische militaire coup in Alicante en een druivengevecht in Valencia.

Vakantiehuizenspanje.nl is een website voor vakantiehuizen in Spanje met meer dan 10.000 beschikbare eigendommen, van gezinsvriendelijke appartementen tot luxueuze villa’s, landhuizen en huizen aan het strand in heel Spanje, de Balearen en de Canarische Eilanden.

One Response

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.