9 praktische tips voor vliegen met je hond

9 praktische tips voor vliegen met je hond 9

De hond mee tijdens de vakantie. Foto: Elkedagvakantie


Steeds vaker nemen reizigers hun huisdier mee op reis. Maar hoe gaat dat dan in zijn werk? Mag hij mee in de cabine, moet hij in het ruim of zelfs als cargo? Om het kort samen te vatten: luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende regels én tarieven voor het reizen met huisdieren. We hebben een aantal praktische tips voor een geslaagde vlucht met je trouwe viervoeter op een rij gezet.

Veel gestelde vragen:

Hoe zit het met gezondheid en documenten?
In de cabine, het ruim of als cargo?
Wat kost het om je hond mee te nemen?
Welke honden mogen niet in het vliegtuig?
Welke bestemmingen laten vaak geen honden toe?
Extra tips voor vertrek
Hoe zit het met overstappen?
Zijn er airlines die geen honden toestaan?
Wil jij je hond meenemen in het vliegtuig?

#1 Hoe zit het met de gezondheid en documenten?

Vrij logisch, maar we vermelden het toch maar even. Reizen is al een stressvolle ervaring voor huisdieren, dus zorg ervoor dat ze in goede gezondheid zijn als je ze meeneemt in het vliegtuig. Jij wil er toch ook niet uren zitten als je je niet lekker voelt?

Zorg ook voor de juiste reis- en gezondheidsdocumenten van je hond, en vermeldt dit in het dierenpaspoort. Omdat inentingen of vaccinaties in veel gevallen een minimumaantal weken voor vertrek toegediend moeten zijn, is het verstandig om je hier ruim van te voren in te verdiepen. Een last-minute boeken is dus erg lastig en af te raden als je met een huisdier reist.

Tip: Gebruik kalmerende middelen alleen als je dierenarts het voor jouw huisdier aanraadt

Een hond wordt meestal vooral suf van dit soort middelen, maar het stressniveau wordt weinig onderdrukt. Bovendien vergroot het vaak de kans op luchtziekte. Wat beter werkt is dat jij rustig bent en op een rustige toon tegen hem/haar praat (als jullie samen in de cabine zijn).

#2 In de cabine, het ruim of als cargo?

Nog iets wat je misschien niet wist maar er zijn drie manieren om je hond mee te nemen in het vliegtuig:

-In de cabine: je vliegt samen met je hond en je hond moet in een reistas passen en ook onder de stoel voor je. Het maximaal toegestane gewicht van je hond en de afmetingen van de reistas verschillen per luchtvaartmaatschappij.
-In het bagageruim: je vliegt altijd in hetzelfde vliegtuig als je hond, maar je zit niet bij elkaar. Je hond reist in een bench in het bagageruim, in een temperatuur-gecontroleerde omgeving.
-Als cargo: er is hierbij geen garantie dat je in hetzelfde vliegtuig als je hond reist. Vooral voor lange vluchten wellicht een alternatief, met name vanwege de relatief lage kosten. Voor grote honden (>75 kilo) is dit bij de meeste airlines de enige manier om je hond mee te nemen.
En hoe zit het met geleidehonden?
De regelgeving is gelijkwaardig voor blindengeleidehonden, alleen zijn ze vaak iets ruimer. Neem ruim voor vertrek telefonisch contact op zodat dit aangevraagd kan worden.

#3 Wat kost het om je hond mee te nemen?

Zoals gezegd verschilt het per airline wat de regels en tarieven zijn.

In de cabine: tussen € 40 en € 150 – en het max. toegestane gewicht van tas+hond ligt tussen de 5 en 10 kg per airline
In het ruim: tussen € 40 en € 450 – verschillende tarieven voor Europa/ intercontinentaal

#4 Welke honden mogen vaak NIET met jou mee in het vliegtuig?

De meeste airlines weren vecht-, waak- en aanvalshonden uit het bagageruim. Sommige airlines specificeren dit met categorieën, die per maatschappij kunnen verschillen. In de meeste gevallen vallen in categorie 1 honden zonder officiële stamboompapieren die qua uiterlijk lijken op een Amerikaanse- of Engelse Stafford (incl. pitbulls), Mastiff (incl. boerboels) of Tosa. Andere luchtvaartmaatschappijen gaan een stap verder, en noemen dit in hun richtlijnen categorie 2. Daarin vallen ook de rassen uit categorie 1 mét stamboom, evenals de Dogo Argentino, Fila Brasileiro en Rottweiler. Controleer de regels van de airline waarmee je wilt reizen voordat je boekt.

Dieren met een platte neus, zoals Mopshonden, Boxers, Shih-tzus, Franse en Engelse bulldogs, maar ook Pekinese- en Perzische katten, kunnen moeite hebben met de ademhaling tijdens de vlucht door de luchtdruk, hoge temperaturen en stress. Om die reden vervoeren sommige vliegtuigmaatschappijen platsnuiten alleen in de cabine, en niet in het bagageruim.

#5 Welke bestemmingen hanteren afwijkende regels?

Het Verenigd Koninkrijk is vrij streng voor het reizen met huisdieren. Naast regels rondom inentingen, is ook het aantal ‘importroutes’ beperkt. Je kunt per vliegtuig maar via een aantal routes naar de Britse Eilanden reizen. Sommige luchtvaartmaatschappijen weren daarom honden van vluchten naar Groot-Brittannië en/of Ierland. Controleer dit voordat je boekt. Ook andere eilanden, waaronder Australië, Hawaï en Ierland hanteren afwijkende regels voor het reizen met (of invoeren van) huisdieren. In sommige gevallen moeten dieren na aankomst verplicht enkele tijd in quarantaine om de lokale flora en fauna te beschermen. Win voor vertrek informatie over de lokale regelgeving in, bijvoorbeeld via de website van de lokale overheid, zodat je weet waar je aan toe bent.

#6 Extra tips voor vertrek

Zorg ervoor dat je hond alvast went aan de reisbench of reistas. Zet deze thuis neer en laat je hond het zelf ontdekken, en als lig- of slaapplek gebruiken. Door er af en toe een speeltje of snack in te leggen, leert je hond dat het een leuke plek is. Ook kun je hem of haar in de periode voor vertrek al een paar keren kort vervoeren, bijvoorbeeld naar de favoriete uitlaatplek in het bos.

Geef je hond 8 tot 10 uur voor vertrek een laatste maaltijd. Daarna eventueel nog een kleine snack, maar hoe minder je hond voor vertrek eet, hoe kleiner de kans op reisziekte. Laat je hond wel gewoon drinken. Maak ook een grote wandeling, of plan andere activiteiten waardoor je hond energie kwijtraakt.

Laat je hond zo kort mogelijk (2 á 3 uur) voor vertrek uit. Zorg voor een bekende deken of speeltje in de reisbench, zodat je hond zich enigszins vertrouwd voelt.

#7 Vliegreizen met overstap

Dierenorganisaties raden aan om een vlucht van een hond te beperken tot 8 á 9 uur. Sommige honden houden het langer vol, maar over het algemeen is het bij langere vliegreizen beter om een overstap in te plannen. Dan zijn er echter wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

Als je je hond bij de bagage moet afhalen, kan het zijn dat de reisbench intussen “bevuild” is. Zorg er dus voor dat je tissues of iets vergelijkbaars bij de hand hebt. Ga direct ook een stukje wandelen met je hond, als je overstaptijd dit toelaat. De meeste vliegvelden hebben tegenwoordig een ‘pet relief area‘, waar je hond zijn behoefte kan doen.

Tip: wissel je niet alleen van vliegtuig, maar ook van luchtvaartmaatschappij?

Controleer dan de regels voor het reizen met dieren bij beide airlines. Deze kunnen immers van elkaar verschillen, en je zult je aan beide moeten houden.

Bij een lange stop-over (>24 uur) wordt de tussenstop in veel landen niet als overstap gezien. In dat geval gelden de importregels voor huisdieren ook voor jou, ondanks dat je de luchthaven wellicht niet eens verlaat. Controleer dit voordat je de reis boekt, en onderzoek wat de mogelijke gevolgen zijn.

#8 Airlines die géén honden toestaan

Dit zijn de lowcostmaatschappijen:

Ryanair (enkel blindegeleidehonden)
Wizzair (enkel blindegeleidehonden)
Easyjet (enkel blindegeleidehonden)

#9 Wil jij je hond meenemen in het vliegtuig?

Dat kan via info@cheaptickets.nl, ruim op voorhand (ongeveer een maand) en nog vóór je de boeking maakt. Geef de volgende info door: het ras van je hond, de afmetingen van de bench en het totale gewicht van dier/bench. Wanneer het huisdier in de cabin mee gaat wijken deze maten af, want dan moet je hond in een reistas onder de stoel voor je passen. Meer informatie over vliegen met je hond, vind je op: https://www.cheaptickets.nl/blog/cheaptip-vliegen-met-hond#meenemen

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.