Last minute naar zee? Dan is Haarlem een goed idee

Last minute een weekendje naar zee, dan is Haarlem een goede keus, zo blijkt.
Met plezier naar het strand samen met je geliefde. Foto: Elkedagvakantie

Bij fotografie heb je zoiets als de ‘Gulden Snede’, het onderwerp staat precies op de goede plek op een foto. Zou je zoiets ook met hotels kunnen hebben, maar dan qua locatie? Bij een online-zoektocht voor een last minute weekendje naar zee kwamen we na enig gezoek en kijken op de kaart uit op Haarlem. Misschien niet de eerste locatie die bij je boven komt borrelen als je het over strand hebt, maar laat me vertellen waarom dit précies de goede plek is als je een paar dagen vrij hebt en die in onze kuststrook wilt doorbrengen.

Het begint met Haarlem zelf. Dat is een boeiende stad. Het is een bakermat van de Nederlandse kunst en wetenschap. In het Teylers Museum stap je in een andere wereld binnen en zie je onder andere hoe vanaf 1778 geleerden zich over allerlei levensvragen bogen waarop ze op dat moment nog geen antwoord hadden. Dankzij een riante schenking van een plaatselijke lakenfabrikant die ook bankier was werd er in dit gebouw belangrijk materiaal verzameld, zoals bijvoorbeeld originele tekeningen van Michelangelo en werken van Rembrandt.

Bierkenners

Haarlem is ook een goede uitvalsbasis voor mensen die van winkelen houden. Je hebt er niet alleen alle grote ketens, maar ook gezellige zijstraatjes met winkels met verrassende artikelen. Zo hebben wij er een bijzonder Kuifje-T-shirt op de kop weten te tikken. Maar bierliefhebbers kunnen er ook aan hun trekken komen. Het is namelijk de geboortestad van Jopen Bier. Brouwerij Jopen is voortgekomen uit de in 1992 opgerichte Stichting Haarlems Biergenootschap. De bieren zijn onder andere gebaseerd op twee brouwrecepten die gevonden werden in het Haarlemse stadsarchief. Er zijn verschillende plekken in de stad waar ze met plezier een pilsje van de plaatselijke fabrikant schenken.

Naar zee

Als het om strand gaat heb je vanuit Haarlem eigenlijk drie opties. Je kunt naar Zandvoort gaan (12 km verderop), met al zijn faciliteiten een aangename bestemming. Je kunt kiezen voor een wandeldag en dan te voet de kust bereiken, door door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland te lopen. Het presenteert zich als ‘een steeds verrassende duingebied en van landgoederen langs de buitenrand, via woeste duinen naar het Noordzeestrand, is het het leefgebied van talloze bijzondere dieren en planten’. De derde optie is Wijk Aan Zee. Dat ligt maar 17 km verwijderd van Haarlem en wij hebben dat ooit bezocht en kwamen toen tot de conclusie dat dit ‘het rustigste strand van Nederland’ moest zijn.

Amsterdam

En dan is er natuurlijk nog Amsterdam. Met de trein ben je er in 15 minuten vanuit Haarlem. De reis kost je 4,50 euro p.p. Geen gedoe met parkeren en je stapt op Amsterdam Centraal uit. Sta je meteen middenin de bruisende internationale toeristenzee met de wereld aan mogelijkheden die deze metropool biedt. Je zou bijvoorbeeld met het (gratis) pontje het IJ over kunnen steken om naar filmmuseum Eye te gaan of de daar achter gelegen attractie This is Holland, waar wij laatst waren.

Alternatieven

Uiteraard zijn er andere keuzes mogelijk. Als je kiest voor ‘strak aan het strand’ moet je rekening houden met het feit dat de prijzen daar meestal ook hoger zijn. Plus dat je daarmee de mogelijkheden van dingen die je kunt ondernemen verkleint. Maar er zijn meer hotels die wat landinwaarts liggen en daardoor wel de pluspunten als hier boven hebben. Zoals bijvoorbeeld in Alkmaar (kun je naar de traditionele Kaasmarkt en het Beatles-museum), waar het strand 11 km verderop ligt. Of Den Haag, waarbij Scheveningen op fietsafstand ligt, en waar de cultuur en historie natuurlijk na elke straathoek opduikt. Zo heb je een ‘last minute naar zee’ met een plus!

Last minute naar zee? Dan is Haarlem een goed idee 10
Schelpen op het Noordzeestrand. Foto: Elkedagvakantie
0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.