Zo worden we genept door reis-vloggers

Het is altijd prettig als mensen zichzelf niet al te serieus nemen. Dat geldt ook voor deze twee reisbloggers (vloggers, what ever). Zij laten zien hoe de meeste influencers op YouTube een vast stramien volgen waarmee ze (snel) een video maken om zichzelf te presenteren op een bepaalde plaats. In bovenstaande video komen alle trucs op een rijtje voorbij: Zo worden we als kijkers in feite genept.

Australische YouTuber Currently Hannah besloot onlangs samen met haar vriendin Just Jess om een eerlijke, hilarische video te maken die de vraag beantwoordt: hoe zouden reisvideo’s eruit zien als influencers eerlijk waren?

De eerste drie minuten van de video is de parodie zelf: gevuld met prachtige, meestal slow-motion reisbeelden gecombineerd met een luchtige voice-over die elke fantastische plek beschrijft zoals je hem ziet.

‘Zand op mijn kont’

“Ik heb zoveel over mezelf geleerd op deze reis, maar er was één ding dat me echt opviel”, zegt de verteller. “En dat is: je hebt geen verhaallijn nodig om je reizen episch te laten lijken. Het enige dat je nodig hebt is een voice-over met een zachte, luchtige stem en met de juiste dramatische pauzes … het klinkt goed, inspirerend. “

“De beste opnames zijn degenen waarbij je je verwonderd naar je omgeving staart”, vervolgt ze. “Ik ben hier om je tijdlijn te vullen met slow motion palmbomen, wit zand, het zwembad, mijn kont, helder water, mijn oogopening (om een of andere reden) en zand op mijn kont.”

Geen verhaallijn

Ze legt alles vast: van de overgeseksualiseerde aard van dit soort films tot het totale gebrek aan een verhaallijn, tot het ontbreken van enige vorm van beeldmateriaal dat de vele vervelende, vermoeiende en stressvolle delen van reizen vastlegt, die niet als aantrekkelijk of Instagrambaar beschouwd worden.

Hannah vertelt dan in de rest van de video waarom ze deze parodie heeft gemaakt en wijst erop dat ze zeker niet is vrijgesteld van deze stereotypen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.