Stickers hebben nu hun eigen museum

Stickers heb je in allerlei maten en vormen. Nu ook in een museum te zien.
Stickers heb je in alle soorten en maten en zijn in soms een kunstvorm op zich geworden. Foto: Elkedagvakantie

Kunst. Wat is kunst? Wat de ene prachtig vindt, zal de ander verafschuwen. Maar wat in alle gevallen geldt: De maker wil graag dat je aandacht hebt voor zijn creatie, in positieve of negatieve zin. Dat geldt zeker voor stickers. Een wat vergeten (en misschien verfoeide) kunstvorm, die sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw in ons leven is gekomen.

In het Canadese Toronto hebben ze de sticker een podium gegeven. Daar is een (online) shop van stickers met een heus museum begonnen: RePEELed. En als je ziet wat ze daar allemaal verzameld hebben, dan kun je niet anders dan concluderen dat dit een eigen kunststroming is.

Eigen identiteit

Voor de jeugd van verschillende generaties waren stickers de snelste manier om iets mooier te maken, iets te vernielen of een poging tot het veroveren van een eigen identiteit door favoriete merken of subversieve berichten op laptops te plakken. Stickerbedrijf StickerU, dat de expositie heeft ingericht, zegt dat ‘stickers meer hebben bereikt dan het Britse postsysteem in de jaren 1800, tot het eerste Velvet Underground-album met de bananensticker ontworpen door Andy Warhol’.

Stickers hebben nu hun eigen museum 10
Een deel van de wand in het museum. Foto: StickerU

In Toronto

RePEELed werpt een blik op de verbindende kunst van stickers en brengt honderden stukken originele stickerkunst uit de hele wereld samen. De tentoonstelling bevat werken van kunstenaars, waaronder Shepard Fairey, die vorig jaar het 30-jarig jubileum van zijn iconische Obey Giant-sticker-gedraaid merk vierde, en Rodger Beck, Robots Will Kill, Matthew Hoffman en meer.

Het History of Stickers Museum bevindt zich op de winkellocatie van het bedrijf aan Queen Street West 677-679, aan de rand van het modedistrict van Toronto.

Stickers hebben nu hun eigen museum 12
Een beeld van hoe stickers in het museum op de muur geplakt worden. Foto: StickerU

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.