Ierland, daar vind je de oorsprong van Halloween

Halloween vieren? Dat kan zo
Verkleed voor Halloween. Foto: Elkedagvakantie

De Ieren staan ​​bekend om het bekokstoven van een betoverende ketel vol mysterie en vrolijkheid in de tijd van Halloween. Niet verwonderlijk… het begon namelijk allemaal in Ierland op het Keltische festival van Samhain. Een groot feest dat het eind van het lichtseizoen en het begin van de donkere winterdagen markeerde.

De Kelten geloofden in de interactie tussen de werelden van de levenden en de doden en dat geesten tussen beiden konden bewegen. Uit angst dat allerlei wezens hen voor hun tijd naar de andere wereld zouden trekken, zouden de Kelten zich vermomd hebben in kostuums om de rondzwervende geesten te verwarren en af ​​te schrikken.

Traditie

Tegenwoordig is het verkleden tijdens Halloween een diepgewortelde traditie uit deze oude Keltische gebruiken, net als de traditie van het aansteken van vreugdevuren, die begon in de heuvels van Ierland met clans die samenkwamen om enorme ceremoniële Samhain-vuren aan te steken. Als thuisbasis van Halloween viert Ierland dit griezelige seizoen zoals het nergens anders gevierd wordt, met een scala aan grote en kleine festivals. Voor 2020 wordt onder andere het volgende gepland:

Púca-festival

Tot op de dag van vandaag blijft het gebied rond de graafschappen Meath en Louth, waar de Hoge Koningen van Ierland regeerden, een van de centra van Ierse Halloween-tradities. Púca-evenementen bestaan normaal gesproken uit een indrukwekkende symbolische verlichting van het Samhain-vuur, livemuziek en optredens, fantastische lichtshows om Ierland te vieren als de oorspronkelijke geboorteplaats van Halloween. Dit jaar zijn alle vieringen echter virtueel, met uitzondering van het aansteken van de Samhain-vuren op 31 oktober en een viering van de oorsprong van Halloween in Ierse en Keltische tradities, die verteld wordt via de Púca sociale mediakanalen.

Bram Stoker Festival

Het beroemde Bram Stoker Festival brengt tijdens het Halloween-weekend plezier en avontuur in de Ierse hoofdstad, waar de in Dublin geboren schepper van Dracula wordt gevierd. Dit jaar richt het programma, vanwege de Covid-19-beperkingen, zich op leuke en interactieve virtuele ervaringen voor alle leeftijdsgroepen, met focus op de unieke link tussen Dublin met Stoker, het bovennatuurlijke en de Ierse Halloween-tradities. Er zijn ‘tricks’ en ‘treats’ voor iedereen, dus vampiers van alle leeftijden zullen iets vinden om hun tanden in te zetten vanuit het comfort van hun eigen kastelen. Het volledige programma komt binnenkort uit, dus alle fans wordt geadviseerd om de festivalwebsite en de sociale media kanalen van het Bram Stoker festival in de gaten te houden.

Derry Halloween

Wat begon als een eenvoudig verkleedfeest in een pub in de beroemde ommuurde stad Derry ~ Londonderry is uitgegroeid tot het meest indrukwekkende Halloweenfeest in Europa en uitgeroepen tot ’s werelds nummer één Halloweenbestemming. Mensen van over de hele wereld (om nog maar te zwijgen van de andere wereld) kwamen om te genieten van een spectaculair festival dat oude mythe en hypermoderne cultuur combineert.

Dit jaar, hoewel veel van de fysieke gebeurtenissen zijn beknot door Covid-19-beperkingen, zal de stad desalniettemin worden binnengevallen door grootse opblaasbare monsters, banshee-fietstochten en verschillende vuurwerkshows die tegelijkertijd worden uitgevoerd. Online zijn er voor iedereen ook veel activiteiten inclusief tutorials over kostuum-, masker- en bezemstelen maken, pompoen snijtechniek, schminken, SFX-make-up, recepten en cocktails. Virtuele verhalen, theater en spookverhalen voor volwassenen zullen het festivalthema volgen, aangevuld met een reeks Samhain Sessios (live muziekoptredens).

In het kort – Nieuwsoverzicht

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.