In slalom naar wintersport 2022: Oostenrijk is er in ieder geval klaar voor

Onderweg naar de skilift in Pitztal in Oostenrijk. Foto: Elkedagvakantie

De Nederlandse wintersporters voelen alsof ze nu al aan het slalommen zijn. Want per dag zijn de regels anders. En dan is de vraag of je (met je hele gezelschap) er in slaagt die hindernis ook te nemen. Gisteren kondigde Oostenrijk bijvoorbeeld af dat twee vaccinaties niet meer voldoende is voor wintersport in 2022 en dat iedereen ook een boost gehad moet hebben. Terwijl Italië al eerder de maatregelen aanscherpte.

Toch kregen we bij Elkedagvakantie.nl deze week een paar persberichten van Oostenrijkse ski-gebieden. Die willen we je niet onthouden. Ze staan hier onder.

Lees ook

Hochsteiermark in Oostenrijk ligt in het noordoostelijk deel van de deelstaat Steiermark. Het gebied strekt zich uit van Stuhleck, het grootste en modernste skigebied in het oosten van Oostenrijk over de Aflenzer Bürgeralm en de Mariazeller Bürgeralpe tot de Niederalpl, de Schwabenbergarena Turnau en de Brunnalm-Hohen Veitsch. De regio is nog niet ontdekt door het massatoerisme en de kleine skigebieden – zestien in totaal – zijn ideaal voor gezinnen met kinderen. Er is 227 kilometer aan toerskiën, 60 km rodelbanen, 104 kilometer langlaufloipes en 300 km aan sneeuwschoenwandelpaden. Dichtstbijzijnde stad is Graz.        

www.hochsteiermark.at/en/holiday/skiing

Ontbijt op bergtop

Vroege vogels gaan skiën in het wintersportgebied Stuhleck met ontbijt op de bergtop en adembenemende uitzichten: geniet op bijna 2.000 meter hoogte van de zonsopgang. Of snuif de frisse lucht op grote hoogte in het Mariazeller Bürgeralpe skigebied met zo’n 10 kilometer aan pistes, met de Bürgeralpe-Express gondel heb je ook een prachtig uitzicht op het bedevaartsoord van Oostenrijk – de Mariazellbasiliek in Mariazell.

Kinderen gratis in lift

Ook gebieden als Niederalpl-Mürsteg, Brunnalm-Hohe Veitsch, Aflenzer Hochschwab en Schwabenbergarena Turnau (3 liften, 4 pistes waarvan 2 zwart) zijn perfecte wintersportbestemmingen voor families met kinderen in alle leeftijden, mede vanwege het feit dat er nauwelijks wachttijden zijn voor de liften. In Niederalpl mogen kinderen tot 15 jaar onder begeleiding van een volwassene gratis mee in de liften.

Sneeuwschoenwandelen

Betekende vroeger een wintersportvakantie voornamelijk skiën en/of snowboarden, vandaag de dag vraagt men een breder winterpretaanbod. In het Waldheimat am Alpl kun je met sneeuwschoenen in de voetsporen treden van de Oostenrijkse schrijver en dichter Peter Rosegger, maak een zonsopgangwandeling naar de Hohe Veitsch en smulpapen nemen deel aan de ‘Fleischkrapfen’ sneeuwschoen-wandeling op de Malleistenalm – een lokaal zeer populair gerecht.

Skibobs en yooners

Naast sleeën zie je hier steeds meer skibobs, een soort fietsski met een zadel. De Skibob Wereldkampioenschappen 2022 vinden plaats van 4 tot 6 maart 2022 in Stuhleck. Ook de zogeheten ‘yooners’ – een slee met een zitje en één skilat – winnen aan populariteit – wandel met sneeuwschoenen omhoog en ga dan al carvend of sleeënd naar beneden met een yooner. Of ga wandelen met een ervaren gids: of je nu een beginner of ervaren wandelaar bent, met zijn tweeën, met de hele familie of met een groep op stap wil, door bossen, weilanden of hoogplateaus, er is een breed voor-ieder-wat-wils-aanbod. Nadere info via www.steirischwandern.at.

Buitenlucht stimuleert eetlust

En omdat frisse lucht de eetlust opwekt, zijn er verschillende culinaire huttentocht wandelingen uitgezet: een populaire is de huttentocht op de Aflenzer Bürgeralm waar je verschillende lokale specialiteiten zult proeven waaronder Pierepfandl, Türkenmtommerl, Häferlkaffee en Buchtln.

JUFA Hotel Veitsch

Tot slot een tipje: 2 overnachtingen in een tweepersoonskamer incl. halfpension – dagskipas voor het skigebied Brunnalm-Hohe Veitsch – welkomstcocktail – zwembad met reuzenglijbaan en sauna – badjas & badhanddoek incl. tas, gratis sneeuwschoenverhuur voor de Winter Hiking Trail. Prijs: vanaf € 170, – per persoon, beschikbaar van tot 13.03.2022 onder voorbehoud van beschikbaarheid. Reserveringen: www.jufa.eu[email protected]

Wintersport in Hochsteiermark. Foto: Tom Lamm

Wintersporters, welkom terug in de Stubai Vallei

Sinds 12 december2021 zijn toeristische reizen weer mogelijk en zijn hotels en restaurants weer open in de Stubai Vallei in Oostenrijk. De community van het Stubaital kijkt er naar uit om alle wintersportliefhebbers met open armen te verwelkomen en er een onvergetelijk skiseizoen van te maken. Dit seizoen geniet je van een hoop skiplezier met onder andere de SKI plus CITY pas, het combiticket voor de Nightjet trein, EasyJet die tweemaal per week richting de verse sneeuw vliegt en de vertrouwde Tiroolse gastvrijheid.  

Pakketpret

Het Stubai Tirol Toerisme Bureau biedt in de winter diverse arrangementen aan voor verschillende wintersportavonturen. Zo is er het “Big Family Ski Camp” pakket, beschikbaar voor meerdere gebieden in de vallei, inclusief middageten en oppas. Daarnaast zijn er diverse pakketten in verschillende gebieden binnen het Stubaital inclusief onder andere een ski pas, een ticket voor de ski-bussen die je door het Stubaital brengen en overnachtingen van verschillende lengtes op basis van halfpension of met alleen ontbijt.

Verder is er de SKI plus CITY pass Stubai Innsbruck, die voldoet aan alle behoeften van de wintersport-vakantieganger. Deze pas is uniek omdat het de vier skigebieden in Stubai en negen andere skigebieden verbindt met 22 lifestyle-, cultuur- en sightseeing-aanbiedingen in en rond Innsbruck. Dit omvat prominente attracties zoals de Bergiselschanze, de Swarovski Kristallwelten en het keizerlijke Hofburg. Ook gratis toegang tot het recreatiecentrum Neustift en het Stubay Sauna- en zwemparadijs, evenals het gebruik van alle skibussen en het Sightseer busaanbod in Innsbruck.

Tijd voor verfrissing

Naast skiën en snowboarden zijn er talloze andere verfrissende activiteiten te beleven. Want een wintervakantie in het Stubaital is een winters sprookje, ook voor een wintervakantie zonder ski’s. Adrenaline junkies kunnen gaan rodelen op een van de 10 rodelbanen voor een combinatie van plezier en genieten van de natuur, paragliden over de prachtige bergen van het gebied of ijsklimmen op een van de bevroren watervallen. Voor actieve vakantiegangers is een winterwandeling of sneeuwschoenwandeling een leuke activiteit waarbij ze ontspannen door verse sneeuw lopen, terwijl ze het winterse Stubai ontdekken. Het langlaufen over de meer dan 60 km loipes op verschillende hoogten is een meer intensieve landschapsbelevenis.

Hoe je er komt

Naast een rit met de auto is er ook de mogelijkheid om vanuit Amsterdam met het vliegtuig of trein naar Innsbruck te reizen. Vanaf de hoofdstad van Tirol sta je in 20 minuten in de Stubai Vallei. Sinds deze winter biedt EasyJet de mogelijkheid om tweemaal per week op het vliegveld van Innsbruck te vliegen. Elke donderdag en zondag vertrekt er een vlucht vanuit Schiphol, de prijzen beginnen al vanaf €30,- per persoon* voor een enkele reis. Voor een duurzamere optie kun je ervoor kiezen om met de nachttrein te reizen. Omdat comfort voor de gast en duurzaamheid hoog in het vaandel staan voor het toerismebureau, kun je een NightJet combiticket boeken waarbij wintersporters vanuit onder andere Amsterdam naar Innsbruck kunnen reizen met een 3- tot 6-daagse skipas en een transfer naar het hotel inbegrepen.

Wat je moet weten voor jouw wintersportvakantie in Stubai Tirol
Tijdens de afgelopen periode en meerdere lockdowns, heeft de community van Stubai niet stilgezeten. Vanaf 18 december 2021 zijn alle vier de skigebieden van de Stubai Vallei weer geopend. Uitgebreide veiligheidsconcepten zijn gemaakt waardoor een zorgeloos winteravontuur weer mogelijk is. De veiligheid en gezondheid van de gasten zijn topprioriteit. In Tirol, waar Stubai zich bevindt, zijn de hotels en restaurants open voor gevaccineerde gasten of van Covid herstelde personen. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar of ouder. Een FFP2-masker is verplicht in gezamenlijke ruimtes van restaurants en accommodaties wanneer je niet op een plek zit en in skiliften en gondola’s bij skiresorts. Kijk hier voor meer informatie over veiligheid en gastvrijheid in Stubai.

En dan nog dit

Ierland Toerisme lanceert tramcampagne
De start van de promotiecampagne van Ierland.

De Ierse ambassadeur in Nederland, Brendan Rogers, heeft deze week met een symbolische druk op de “groene knop”, de toeristische marketingcampagne van Ierland Toerisme gelanceerd. Onderdeel van de campagne zijn de Ierland trams die rijden in Amsterdam en Rotterdam. Met de campagne wordt onder andere de directe verbinding tussen Amsterdam Airport Schiphol en de luchthaven van Cork gepromoot – de toegangspoort tot de Wild Atlantic Way kustroute.

Wandelen en actief genieten van de natuur zijn enorm in populariteit toegenomen de afgelopen jaren. Voor Nederlandse vakantiegangers die er even tussenuit willen, wat tijd buitenshuis willen doorbrengen en de batterijen willen opladen, biedt het adembenemende landschap van de zuidwest- en westkust van Ierland een heerlijk toevluchtsoord. Vanuit Amsterdam ben je binnen 2 uur in Cork en de ongerepte zuidwestkust van Ierland,” voegt Karen van der Horst Manager Noord-Europa voor Ierland Toerisme toe. 

Multimediale Ierland campagne 
De kleurrijke Ierland-trams, compleet met grazende schapen, maken deel uit van een grotere marketingcampagne. Dagelijks reizen gemiddeld 385.000 mensen met de tram in Amsterdam en Rotterdam. De kleurrijke trams zijn zichtbaar op meerdere routes in beide steden tussen 13 december en 6 januari, wat een uitstekende bekendheid geeft aan het merk Ierland. Daarnaast zullen de digitale billboards in de Amsterdamse metrostations met video en beeld naar verwachting bijna 2 miljoen views halen in de bovengenoemde periode. Alle uitingen zijn erop gericht Nederlandse vakantiegangers te inspireren om Cork en de Wild Atlantic te bezoeken voor een korter of langer verblijf in 2022.

Cork is het begin van de Wild Atlantic Way. Deze 2.500 km lange gemarkeerde autoroute, die langs de westkust van Ierland loopt, strekt zich uit van de weelderige groene landschappen van Cork in het populaire zuidwesten van het eiland tot aan de ruige landschappen van Donegal in het afgelegen noordwesten.  Kolossale kliffen met prachtige uitzichten worden afgewisseld met kleurrijke dorpjes. Bezoekers kunnen korte of lange kustwandelingen maken en bijkomen met o.a een kom warme chowder  (lokale vissoep) en kennis maken met de lokale cultuur.  

Heropening luchthaven Cork na heraanleg landingsbaan 
De luchthaven van Cork, waar onlangs de landingsbaan opnieuw is aangelegd en op 23 november heropende, is verheugd om weer vluchten te verwelkomen van luchtvaartpartners KLM en de nationale Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus, die beide rechtstreeks vliegen vanaf Amsterdam Airport Schiphol. “We zijn verheugd dat deze regelmatige rechtstreekse verbindingen met onze regionale luchthavens, waaronder Cork, het opnieuw mogelijk maken om Nederlandsebezoekers te verwelkomen  om te komen genieten van alles wat deze prachtige regio va Ierland te bieden heeft “ aldus Zijne Excellentie Brendan Rogers, de Ierse ambassadeur in Nederland. 

Volg de drachtige zeekoe in Burgers Zoo

Het Caribische zeekoevrouwtje van Koninklijke Burgers’ Zoo is drachtig. Biologen en dierverzorgers van het Arnhemse dierenpark verwachten de geboorte in december of januari. Recente observaties duiden op interessante ontwikkelingen bij het drachtige vrouwtje. Via een livestream die van bovenaf is gericht op een deel van het zeekoeienverblijf kunnen geïnteresseerden 24/7 meekijken: https://tinyurl.com/4wrva87c
Ondanks alle waarnemingen is het niet te zeggen wanneer de jonge zeekoe precies geboren zal worden. Dit komt mede omdat Burgers’ Zoo geen echo heeft gemaakt. Bij een dier dat permanent in het water leeft, is het erg lastig om een echo te maken. Bovendien wil het Arnhemse dierenpark het drachtige dier juist rust en ruimte geven, zeker wanneer er geen enkele aanleiding is om het dier onnodig te verstoren. 

Wildwaterbaan van Center Parcs viert 35-jarig bestaan

Er heerst een feestelijke stemming bij Center Parcs: de wildwaterbaan bestaat namelijk 35 jaar. Deze verjaardag markeert een mijlpaal, want het concept was niet alleen nieuw voor Center Parcs, maar ook voor de rest van de wereld. De eerste wildwaterbaan in het Heijderbos bleek na aanleg een groot succes, waardoor het concept in bijna alle Center Parcs parken werd uitgerold. Ondertussen is het één van de meest geïmiteerde zwembadattracties ter wereld, van Duitsland tot China. Center Parcs viert de verjaardag van de wildwaterbaan in het Heijderbos in het voorjaar van 2022 in verband met de huidige gezondheidssituatie.

Het idee van de wildwaterbaan ontstond tijdens het ontwerpen van een park in Frankrijk, Les Bois-Francs, waar het zwembad gebouwd werd op een plek met hoogteverschillen. Daar ontstond het idee van een natuurlijke, stromende rivier tussen de baden op verschillende niveaus. Een plan dat vervolgens onuitgewerkt bleef. De architect van Center Parcs, Herman Klopma, herkende deze bouwtechnische uitdaging op het Heijderbos, waar hij te maken had met vijf meter hoogteverschil. Hij besloot het plan uit te voeren en haakte zwembadtechnicus Aad Gelens, de grondlegger van de zwemparadijzen van Center Parcs, en technisch tekenaar John Fahmel aan. Fahmel: “Water stroomt van boven naar beneden, dus we wilden hier iets leuks mee te doen. Zo ontstond het idee voor de wildwaterbaan. Eentje zoals in de natuur, maar dan voor het eerst in een zwembad nagebootst.” Zo kwam het model voor de eerste wildwaterbaan op het Heijderbos tot stand, een 101 meter lange wilde rivier. De wildwaterbaan is in bijna elk park van Center Parcs te vinden.

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Kimm en Rein verkochten hun huis om in een camper te gaan rondtrekken: ‘Het idee is om drie jaar weg te blijven’ (In de buurt)
 • Klassieke Volkswagen T2 Westfalia-camper kopen? Dit is waar je op moet letten (Autoreview)
 • Toerisme. Provincie Groningen wint aan populariteit (Binnenlands Bestuur)
 • School dicht, binnenspeeltuin afgeladen? ‘Zo druk als in de vakanties gaat het niet worden’ (RTL)
 • Elio Talamini (96) jaagt nog steeds zijn dromen na: van ijs naar hotel (RTV Oost)
 • Deze 4×4 offroad SOD Rise camper is een luxe studio op wielen (Autovisie)
 • Volkswagen maakt nóg een camper-icoon volledig elektrisch (Manners)
 • Duitse ADAC is kritischer dan ANWB met uitreiken van hoogste Awards voor Nederlandse campings (Pretwerk)
 • Coronaklap voor toerisme kwam het hardst aan in Amsterdam (Parool)
 • Italië eist negatieve coronatest van reizigers uit EU: ‘Jammer’ (RTL)
 • Arne Heitmeijer heeft er genoeg van: hij stopt met hotel in Lochem. ‘De lol is er door corona helemaal af’ (de Stentor*)
 • Tour door Duitse camper van € 1,6 miljoen met marmeren keukenbladen en een garage (Pure Luxe)
 • Bali dit jaar door slechts 45 toeristen bezocht (Telegraaf)
 • Eerste verhuurvloot met alléén elektrische motorjachten (Groot Sneek)
 • Coronamaatregelen in wintersportgebieden (ANWB)
 • WHO raadt 60-plusser af te reizen, ANBO kritisch (Puur op Reis)
 • Kleine reisorganisaties boos: ‘Overheid moet zelf beter informeren over reizen’ (De Ondernemer)
 • Gelderse Camper Centrale in andere handen (Barneveldse Krant)
 • Jaarlijkse evenementen in Groot-Brittannië in 2022 (Visit Britain)

Video van de week: Hier zochten we naar dit jaar

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.