Dit zijn de 5 mooiste filmlocaties in Noorwegen waar jij kunt schitteren

Hjørundfjorden © Foto: Håvard Myklebust

De Fjord Noorwegen regio kan je bekend voorkomen, dit komt doordat Hollywood graag afreist naar dit land. Het dramatische landschap van de fjorden is steeds meer te zien in de grootste blockbusters. Zo is kort geleden de nieuwste James Bond film opgenomen in Noorwegen. Maar ook voor de film Black Widow met Scarlett Johansson in de hoofdrol en de sciencefictionfilm Dune heeft het Fjordengebied als achtergrond gefungeerd. Benieuwd welke films nog meer in Noorwegen opgenomen zijn? Lees verder en treed in de voetsporen van grootse Hollywood-acteurs. 

Lees ook:

1. Mission Impossible – 6 & 7 (2018 – 2022)
De makers van Mission Impossible zijn ook groot fan van Fjord Noorwegen. Zij hebben namelijk scenes gefilmd bij de indrukwekkende Helsetkopen en de Raumabanen. Als je de film Mission Impossible 6 hebt gezien, weet je gelijk over welke scene we het hebben: Tom Cruise hangend aan een klif. In de film moet het landschap India voorstellen, maar al snel werd bekend dat de scène opgenomen is in Noorwegen op de Preikestolen, vlakbij Stavanger.

Ook voor de aankomende film van Mission Impossible, die dit jaar in premiere gaat, is de crew weer afgereisd naar de Fjord Noorwegen regio. Vooral de Raumabanen, volgens Lonely Planet de mooiste spoorlijn van Europa, heeft een prominente plek in de film. Bovenop de snel rijdende trein vindt namelijk een indrukwekkende vechtscène plaats. Een echt spectaculair moment is de motorsprong van de berg Helsetkopen ten zuiden van Ålesund. Deze scène eindigt met een parachutelanding in de vallei. De acteur zelf noemde dit ‘de gevaarlijkste stunt van zijn carrière’.  De extreme stunts laten we verder aan Tom Cruise over, maar alleen al het uitzicht en de prachtige natuur maken deze plekken een bezoek waard. Er zijn speciale film tours die je meenemen langs deze plekken, ook een geheel in Mission Impossible stijl.

2. James Bond – No Time to Die (2021)
Een andere film met extreme stunts en spectaculaire achtervolgingen is de nieuwe James Bond film No Time to Die. We hebben er even op moeten wachten, maar twee jaar na de eerder geplande releasedatum was de nieuwste film van James Bond eindelijk in de bioscoop te zien. Fjord Noorwegen heeft ook in deze indrukwekkende film een mooie rol gespeeld. De slingerende weg van de Atlantic Road (Atlanterhavsvegen) is namelijk perfect voor een zenuwslopende achtervolging. De filmmakers gebruiken de bochten van de weg goed om spanning op te bouwen. Doordat dit een doorgaande weg is, kun je net als 007 ook zelf over de Atlantic Road rijden. Je kunt ook kiezen voor een begeleide film tour, tijdens deze rit leer je alles over James Bond.

3. Black Widow (2021)
Ook de bekende actrice Scarlett Johanssen is afgereisd naar Fjord Noorwegen. In de film Black Widow duikt haar personage Natasha Romanoff hier onder. Tijdens een speciale tour kun je de mooiste plekken uit de film bezoeken. Tijdens deze tour ga je naar ongerepte plekken waar je kunt genieten van de Noorse natuur. De tour is perfect voor reizigers die duurzaam willen reizen, aangezien je alleen met het openbaar vervoer reist. Je kunt de locatie natuurlijk ook op eigen houtje bezoeken.

4. DUNE (2021)
De ruige Noorse kustlijn van Stadlandet met zeekliffen en witte stranden dient als decor voor de in 2021 uitgebrachte film Dune. De hoofdrolspeler Timothée Chalamet loopt op een strand bij Stadlandet, in de film is dit zijn thuisplaneet genaamd Caladan. Loop op het strand en waan je op de filmset van Dune. Je merkt al snel dat er geen special effects nodig zijn om je in een fantasielandschap te wanen. Iets ten zuiden van Stadlandet vind je ook de Kinnaklova. Deze indrukwekkende gespleten berg, heeft ook een rol in de film.  Ook een bezoek aan het nabijgelegen Vestkapp is een echte aanrader. De kust torent hier 500 meter boven de zeespiegel uit, garantie voor een prachtig uitzicht. Tijdens de special film tour over Dune, kom je langs al deze mooie plekken.

5. Harry Potter – De Halfbloed Prins (2009)
In dit rijtje mag een echte klassieker niet ontbreken: Harry Potter. Hoewel bijna de hele magische wereld rond de beroemde tovenaar Harry Potter zich in Engeland, Schotland en Wales bevindt, is ook een van de scènes in Noorwegen gefilmd. De Raumabanen tussen Bjorli en Åndalsnes in Noorwegen diende als decor voor de treinreis van de Hogwarts Express door het besneeuwde landschap in ‘Harry Potter en de Halfbloed Prins’, het zesde deel in de serie. Doordat de Raumabanen het hele jaar door rijdt, kun je zelf ervaren hoe het is om door dit landschap te rijden.

Ben je nieuwsgierig geworden naar al deze mooie filmlocaties? Bekijk dan de speciale film tours en ontdek het fjordengebied in Hollywood stijl.

Voor meer informatie over de bestemmingen in Fjord Noorwegen kun je kijken op de uitgebreide website van Fjord Norway.

Praktische informatie
Enthousiast geworden om naar Fjord Noorwegen te reizen? KLM vliegt dagelijks naar StavangerBergen en Ålesund. Raadpleeg de website van KLM voor het meest actuele vluchtschema. De reis in Noorwegen kan je met weinig moeite duurzamer maken: vanaf de luchthaven van Bergen, Ålesund en Stavanger zijn er goede busverbindingen met de steden. Daarnaast reis je met de trein gemakkelijk door het fjordengebied. Check voor vertrek altijd het reisadvies van de Nederlandse overheid. Op dit moment kunnen Nederlanders met het EU DCC (Digitale Corona Certificaat) naar Noorwegen reizen.

En dan nog dit:

In 37 wandelingen door Nederland

Arnout Hauben, die in Nederland bekend werd door de Rond de Noordzee en Dwars door de Middellandse Zee, gaat voorjaar 2022 opnieuw op wandelavontuur. Hij trekt dan dwars door de Lage Landen, van de Belgische kust tot het noorden van Nederland, een tocht van 900 kilometer. Zoals altijd is hij daarbij op zoek naar de geschiedenis van de verschillende gebieden waar hij doorheen trekt, en de mensen die er wonen. Vanuit Oostende brengen GR-paden hem via Antwerpen tot in Maastricht. Eenmaal de grens over, volgt hij het legendarische Pieterpad tot in Pieterburen, het uiterste noorden van Nederland. Het is een reis langs duinen, polders en velden – maar ook dwars door de veelbewogen geschiedenis van de Lage Landen.

De tv-serie wordt vanaf 22 maart 2022 op prime time uitgezonden op de VPRO. Met deze praktische, rijk geïllustreerde wandelgids kan je de tocht ook zelf maken. De handige routebeschrijvingen brengen je wandelingen tot leven en laten je stilstaan bij tal van bezienswaardigheden, met elk hun eigen, soms vergeten, geschiedenis. Ook de mensen die Arnout op zijn pad ontmoet, krijgen een bijzondere plek in dit boek.

Dwars door de Lage Landen. Van Oostende tot Pieterburen in 37 wandelingen | Arnout Hauben | ISBN 9789464016994 | 304 pagina’s | €22,50 |  paperback met flappen | verschijnt 22 maart 2022.

De serie Dwars door de Lage Landen is vanaf

Dwars door de Lage Landen, vanaf dinsdag 22 maart, 20.25 uur, VPRO, NPO 2

Totaal aantal afleveringen: 8 vpro.nl/lagelanden

Yay aparthotels is vernieuwd en dit is nu anders

YAYS Group heeft het afgelopen jaar het merk onder de loep genomen en hierdoor sluiten  volgens het bedrijf de verschillende locaties nu, in 2022, nog beter aan bij de unieke waarden van de buurt waarin zij zich bevinden.

YAYS Group omvat YAYS (aparthotels) en by YAYS (serviced apartments). De locaties zijn allen gevestigd in toonaangevende  buurten van  de trendy steden in Europa. De gebouwen hebben allen een eigen verhaal die een duidelijke link heeft met de buurt. De appartementen van YAYS en by YAYS zijn stijlvol ingericht, hierbij staat functionaliteit, design en een huiselijk gevoel centraal. In 2021 heeft YAYS de meeste  locaties voorzien van een nieuwe naam, passend bij de buurt en het gebouw waarin zij zich bevinden. Zo is de locatie YAYS Amsterdam Salthouse Canal gevestigd aan de Zoutkeetsgracht in een monumentaal pand waar vroeger zout werd opgeslagen. Verder is YAYS Salthouse Canal recentelijk gerenoveerd én is Amsterdam Vondelpark by YAYS geopend. Daarnaast opent dit voorjaar de nieuwste aanwinst in Antwerpen; YAYS Antwerp Opera. 

 • Bij elke vestiging zit de buurt verweven in het design, door middel van kleurgebruik, decoratie en interieurstyling. Ook hangt YAYS graag  kunst van lokale creatievelingen en foto’s van historische plekken in de buurt aan de muren in de buurt.
 • Elke YAYS vestiging heeft een unieke YAYS Neighbourhood Guide, waarbij de hidden gems, lokale ondernemingen en andere  tips uit de buurt worden omschreven en afgebeeld. Dit is geen standaard cityguide, YAYS streeft ernaar om plekken en ondernemers uit te lichten die niet veel vaker genoemd worden door andere guides of websites. Onder het mom van duurzaamheid gaat YAYS deze guide dit jaar digitaal uitbrengen in plaats van in print. 
 • Elke lobby beschikt over een YAYS Neighbourhood Wall, waar verschillende inspirerende tips en nieuwtjes van de ondernemers uit de buurt hangen. Zo kunnen de gasten ontdekken hoe ze voor een paar dagen, of weken, maanden, een local kunnen worden in de voor hen nog onbekende buurt. 
 • De YAYS insiders zijn lokale experts, werkzaam als front desk manager,  die de gasten helpen om hun verblijf zo geslaagd mogelijk te maken. Dit zijn ware buurt experts die altijd op maat advies en tips kunnen geven. Hierbij focussen ze op minder bekende attracties en kleine ondernemers, waardoor het toerisme een positieve impact op de stad heeft. 

16 vestigingen, 4 steden en honderden appartementen met die lokale touch
De 16 YAYS vestigingen zijn verspreid over 4 steden, namelijk Amsterdam, Den Haag, Parijs en binnenkort Antwerpen. Hieronder een kleine selectie van de YAYS vestigingen: 

 • YAYS Amsterdam Docklands is gevestigd in een modern gebouw waarvan het design en de sfeer is geïnspireerd door de haven waarin het zich bevindt. Zo zijn er maritieme kleuren, thema’s en vormen gebruikt in het interieur en zijn de kamers gedecoreerd met foto’s uit de omgeving.
 • YAYS Amsterdam Salthouse Canal is gerenoveerd in januari 2022. Het is gevestigd in een historisch grachtenpand dat vroeger gebruikt werd voor het opslaan van zout. Voor dit project heeft YAYS samengewerkt met Jan des Bouvrie. Aangezien het een oud zoutpakhuis is, is het hoofdthema voor het interieur warm, zout en wit wat perfect aansluit bij de stijl van Jan de Bouvrie.
 • Amsterdam by YAYS Vondelpark is de nieuwste vestiging van YAYS. In het design komen de historische onderdelen van het pand naar boven, wat karakteriserend is voor de buurt. Zo beschikken de aparthotels over houten vloeren, unieke meubels en is er gebruik gemaakt van balken en bogen tijdens de bouw. 
 • YAYS The Hague Willemspark ligt op een schitterende locatie in het koninklijke  Den Haag. De kleurstelling en aan de andere kant moderne aspecten in het design zijn gebaseerd op het symbool van democratie, aangezien de vestiging zich dichtbij het Malieveld bevindt. Zo stralen de kamers de vibe van deze buurt perfect uit.
 • Amsterdam by YAYS The Crane de perfecte plek voor iedereen die op zoek is naar een overnachting in een urban omgeving. Ooit was dit een hijskraan, maar nu is het omgetoverd tot een romantische accommodatie. De slogan: Hier reis je af naar hogere sferen en komen industrie en luxe elkaar tegen in perfecte harmonie.

50 jaar Interrail: Vijf decennia Europese eenheid

De iconische Interrail Pas viert in 2022 zijn 50ste verjaardag. De eerste Interrail Passen werden in maart 1972 verkocht en dit betekende een revolutie op het gebied van reizen. ‘Interrailen’ werd al snel synoniem voor een unieke reiservaring en de vrijheid om Europa met de trein te ontdekken. Al vijf decennia staat de Interrail Pas symbool voor een verenigd Europa zonder grenzen.

Bij de lancering maakte de Interrail Pas het jonge reizigers tot 21 jaar mogelijk om 21 landen per trein te ontdekken met slechts één treinpas. Deze treinpas begon als een eenmalige aanbieding ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Internationale Unie van Spoorwegen (UIC). Het doel van deze unie was grenzen te laten vervagen en flexibel reizen binnen Europa mogelijk te maken. Na het grote succes in 1972 werd de pas een blijvend product en inmiddels hebben al meer dan 10 miljoen reizigers ermee door Europa gereisd.

Sinds 1998 is de pas beschikbaar voor reizigers van alle leeftijden, met aanbiedingen voor gezinnen en senioren. In 1972 begonnen we met 21 deelnemende landen, maar tegenwoordig kun je met de treinpas door 33 landen reizen en gebruikmaken van zowel nationale als particuliere spoorwegmaatschappijen. De Interrail Pas wordt momenteel ondersteund door meer dan 40 spoorweg- en veerbootmaatschappijen.

Carlo Boselli, algemeen directeur bij Eurail: “Met een Interrail Pas kun je Europa op een milieuvriendelijkere manier ontdekken. Onder het motto ‘go one stop further’ dagen we onze klanten uit ook de minder bekende bestemmingen en verborgen pareltjes van ons continent te ontdekken.”

Eerste locatie van Huttopia-Groep in België: CityKamp in Antwerpen

In park Middenvijver in Antwerpen gaat de Franse organisatie Huttopia haar eerste camping in België openen. De stad Antwerpen heeft de Huttopia-Groep gekozen om een nieuwe camping op de Linkeroever te realiseren, die in de zomer van 2024 de eerste gasten zal verwelkomen. CityKamp Antwerpen combineert de directe nabijheid van de stad met comfortabel kamperen in een groene omgeving. Antwerpen is de tweede bestemming buiten Frankrijk met een CityKamp, vorig jaar opende al CityKamp Valkenburg-Maastricht in Nederland.

Met deze nieuwe uitbreiding komt het totaal aantal CityKamps op zeven. Philippe Bossanne, de oprichter van Huttopia, kijkt alvast erg uit naar de samenwerking: ‘We zijn erg trots dat stad Antwerpen Huttopia heeft gekozen voor de bouw van deze CityKamp, dat ideaal is gelegen in het hart van een natuurgebied en dicht bij het stadscentrum. Voor Huttopia is Antwerpen een zeer belangrijke stap in de ontwikkeling van een netwerk natuurlijke stadscampings in de grote Europese steden.’

CityKamp Antwerpen krijgt 200 staanplaatsen, waarvan 50 accommodaties en 150 plekken voor gasten met eigen tent, caravan of camper. Daarnaast komt er een restaurant met terras, een speeltuin en ontmoetingsruimte.

Artist Impression van Huttopia Antwerpen.

Vijf redenen om dit jaar Zuid-Korea te bezoeken

Zuid-Korea wordt steeds populairder en veel mensen staan te trappelen het land te bezoeken zodra dit mogelijk is. Waarom Zuid-Korea hét land is om te bezoeken in 2022? 5 goede redenen:

1. Zuid-Korea is hot. Een golf van Zuid-Koreaanse cultuur overspoelt de wereld. Er is zelfs een naam voor dit verschijnsel: hallyu. K-food, K-pop, K-drama, K-beauty – er is een wereldwijde fascinatie voor de Koreaanse cultuur. Volgens de taalapp Duolingo willen steeds meer mensen Koreaans leren, met name dankzij de hitserie Squid Game. Hoe leuk om al deze kennis in het land zelf in de praktijk te brengen.

2. Zuid-Korea heeft Jeju. Een vulkaanuitbarsting vele miljoenen jaren geleden heeft geresulteerd in het grootste en mooiste eiland van Korea. Unesco heeft het hele eiland tot beschermd werelderfgoed verklaard. Met name dankzij de unieke door de natuur gevormde gangenstelsels van lava. Verder is het er fijn toeven dankzij de relaxte sfeer en prachtige droomstranden.

3. Zuid-Korea heeft historie. Vele prachtige tempels zoals de Bulguksa Tempel en zijn grot, ook wel de Stenen Boeddha Tempel, met een immense uit stenen gehouwen Boeddha die over zee kijkt. Maar ook authentieke dorpen van ‘Hanoks’, Koreaanse traditionele huizen, zelfs in de moderne metropool Seoul dwaal je in Bukchon Hanok Village door 6 eeuwen geschiedenis tussen de woningen van steen, hout, aarde en moerbeiboom rijstpapier. Korea telt in totaal 15 Unesco erfgoed locaties.

4. Zuid-Korea heeft Seoul. Wolkenkrabbers, lichtreclames en hippe restaurants maar ook verschillende paleizen, een stadsmuur uit de 14e eeuw en traditionele theehuizen. Start een verblijf in Seoul met een ééndaagse stadstour, bijvoorbeeld per e-bike. Dé manier om de verborgen pareltjes te ontdekken en meer over de geschiedenis te horen. Mis de wijk Gangnam, bekend van de hit Gangnam Style, niet om de typische 24/7 vibe van Seoul te beleven.

5. Zuid-Korea is gezond. Aan de basis van de gezonde Koreaanse levensstijl staat de lichte keuken gebaseerd op rijst, groenten, vis, zeewier en tofoe. Kimchi, gefermenteerde kool, is inmiddels ook in Nederland populair en staat bol van de goede bacteriën. Koreaanse beautyproducten zijn wereldbekend om hun effectiviteit. De gezondheidszorg is van hoog niveau en Korea wordt alom geprezen om de aanpak van de coronacrisis.

Kijk voor informatie over Zuid-Korea op https://english.visitkorea.or.kr/enu/index.kto 

Boek: Inspirerende reisroutes door Engeland en Wales met de camper of auto

De omslag van het boek

Adembenemende kustlijnen, schilderachtige valleien, hoge bergen, pittoreske dorpen, historische bezienswaardigheden, sprookjesachtige bossen, schitterende natuur – allemaal te vinden in Engeland en Wales. Als je optimaal wilt genieten van deze prachtige landen, waarom zou je je dan haasten? Met koning van de kampeerbus Martin Dorey ontdek je op je gemak unieke routes door Engeland en Wales met de camper of auto. Take the slow road Engeland en Wales verschijnt op 28 maart bij uitgeverij Spectrum.

Met je voet op het gaspedaal door het landschap racen is niet meer van deze tijd. Vergeet het gehaaste leven; rustig rondtrekken met een camper, kampeerbus of auto is de nieuwe manier van reizen.

In Take the slow road Engeland en Wales vind je de 28 beste reisroutes door Engeland en Wales. Het boek toont de mooiste plekken én wat er zo speciaal aan is. Slinger over adembenemende wegen, tuf over bergpassen en dwaal langs de kust. 

Martin Dorey zocht de beste routes uit voor elk type chauffeur: surfers, natuurliefhebbers, klimmers of wandelaars. En je hebt er niet eens een eigen camper voor nodig – de schrijver vertelt ook waar je een camper of kampeerbusje kunt huren. Met schitterende foto’s, handige kaarten en grappige teksten neemt Martin Dorey je mee op een reis waarvan je kunt genieten zonder haast.

Martin Dorey is schrijver van onder andere de enorm succesvolle Take the slow road-serie, surfer, camperbezitter en anti-plastic campagnevoerder. In 2011 presenteerde hij het BBC 2-programma One Man and his Camper Van

In deze serie verschenen eerder: Take the slow road SchotlandTake the slow road Ierland en Take the slow road Frankrijk.

AUTEUR: Martin Dorey                         

AANTAL PAGINA’S: 352   
UITVOERING: Paperback met flappen
ISBN: 9789000381890
PRIJS: € 26,99
GENRE: Lifestyle
IMPRINT: Spectrum

The North Face lanceert campagne ‘Discover your trail’

De nieuwe Discover Your Trail-campagne van The North Face is ontworpen om iedereen aan te moedigen om erop uit te trekken en de trails om zich heen te verkennen – want trail is er voor iedereen, ongeacht welk pad je volgt of hoe je het volgt.   Om ontdekkingsreizigers te helpen hun pad te ontdekken, is The North Face een samenwerking aangegaan met Strava om wandelaars, hardlopers en trekkers aan te moedigen van 14 maart tot 10 april 100 km af te leggen, waarbij ze al gaande hun vooruitgang kunnen bijhouden.

De campagne omvat drie collecties, elk met een aangepaste uitrusting om op pad te gaan, waaronder: 

 •  Hike  
 •  Flight 
 •  Trailrunning 

De Hike-collectie is ontworpen om de universele voordelen van het vinden van je eigen pad te belichten, of je doel nu is om eenzaamheid te vinden, of om contact te maken met de gemeenschap. Dit is het debuut van de vernieuwde VECTIV Fastpack Mid Futurelight-schoen, The North Face’s meest gedempte wandelschoen voor lange dagen waarin je het buitenleven ontdekt.   

De Flight-serie omvat een aantal van de meest technische stukken van The North Face tot nu toe, waarmee zowel atleten als beginnende avonturiers zichzelf kunnen pushen in de diepten van de natuur. De Flight-collectie omvat de opvallende nieuwe kleuraccenten van de bestseller Lightriser Wind-jas, de Flight VECTIV en de Weightless Tank. De stukken beschikken over een hoog niveau van ademend vermogen en duurzaamheid, terwijl ze de lichaamstemperatuur reguleren voor de koudste dagen en de rotsachtigste trails.   

De Trailrunning-collectie eert trailrunners op hun best. De innovatieve designs zijn geïnspireerd door een aantal van de meest iconische trails die The North Face- atleten blijven inspireren. Het First Dawn Packable Jacket, het Sunriser T-shirt met korte mouwen en de VECTIV Enimus zorgen voor comfort zodat je de schoonheid en sereniteit van trailrunning ten volle kunt ervaren. De Hike-collectie is vanaf 15 maart te koop en Flight en Trail volgen later in het seizoen. Alle collecties zijn verkrijgbaar via www.thenorthface.eu en in geselecteerde The North Face-winkels. Om op de hoogte te blijven van toekomstige lanceringen volg je @thenorthfaceuk op Instagram en @thenorthface op Facebook.  

Uit de wandelschoenencollectie van The North Face. Foto’s: Bobak Loftipour en Laura Quintana

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Ook Tynaarlo krijgt wandelnetwerk: ‘Impuls voor lokale ondernemer’ (RTV Drenthe)
 • Is autovakantie nog te betalen door hoge benzineprijzen? (RTL)
 • Nikkie Plessen neemt personeel mee op luxe skireis met alles erop en eraan (RTL Boulevard)
 • Groeiende interesse in lambiekbieren zal meer toeristen naar de streek brengen (Persinfo)
 • Controle op verhuur via Airbnb wordt strenger in Leiden (Leidsch Dagblad)
 • Finding Nemo Submarine Voyage Still Undergoing Refurbishment at Disneyland Park (Wdwnt)
 • Nieuw seizoen Floortje naar het einde van de wereld begint (Gids.tv)
 • PolarSteps: plan, track en herbeleef je reizen! (Zin.nl)
 • Nieuw-Zeeland opent grenzen voor toeristen in mei: ‘Het kan nu veilig’ (RTL)
 • Barefoot caravan nu ook in Duitsland te zien en te koop (Kampeerzaken)
 • De Riviera Maya verzuipt: stranden verdwijnen aan snel tempo in een van ’s werelds toeristische paradijzen (BusinessAM)
 • Wandelschoenen onderhouden: 6 onmisbare tips (Bever)
 • Fletcher Hotels opent deuren van nieuw pand op Rotterdam The Hague Airport (Zakenreisnieuws)

Video van de week: Relaxen in de Alpen

Ruim drie uur staren naar prachtige vergezichten. Mooi om op een borrelavond aan te zetten. Je hoeft niet te kijken, maar het geeft je wel een prachtig uitzicht!

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.