Verrassend: 1000 dingen doen in Nederland

Alles wat je nodig hebt voor een dagje uit: 1000 dingen doen in Nederland
Alles wat je nodig hebt voor een gezellig dagje uit in Nederland. Foto: Elkedagvakantie

Hoewel het boek ‘1000 dingen doen in Nederland’ van Jeroen van der Spek al zijn 24-ste druk beleefd heeft hadden wij er nog nooit van gehoord. En om eerlijk te zijn hadden we het idee dat er iemand bij zo’n onderwerp een stapel VVV-folders had zitten overschrijven, maar het tegendeel bleek waar. We zijn verrast door dit boek en de nieuwste bijgewerkte versie!

Natuurlijk gaan we al jaren op pad in Nederland (decennia!), maar als we zouden mogen strepen, dan hebben we waarschijnlijk 80% van de dingen die Van der Spek aandraagt nog nooit gezien. En we krijgen er na het bladeren door het boek wel veel zin in om die uitkijktorens, bijzondere musea en aparte wandelingen te gaan ontdekken.

Per provincie

Want ‘bladeren’ is wel het goede woord bij dit boek. Het is niet een uitgave waarvoor je even gaat zitten om rustig te gaan lezen. ‘1000 dingen’ zijn inderdaad duizend korte stukjes over dingen die je kunt ondernemen in Nederland. En de auteur heeft het op een aangename manier opgeschreven, soms wat speels en plagerig, maar altijd leuk om te lezen.

De indeling van het boek is per provincie en dat is handig, want als je bijvoorbeeld bij familie in Zuid-Holland op bezoek gaat kun je in dit bezoek kijken of je daar ‘nog iets tegenaan kunt plakken’. Bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan een (vrij) nieuw comics museum dat daar te vinden is. Of zo nog tientallen andere mogelijkheden, waaronder ook verschillende opmerkelijke horeca-gelegenheden. Elk provincie-overzicht wordt onderbroken door top 10 lijstjes van filmlocaties, natuurgebieden en de mooiste terrassen…

Prachtige foto’s

Het geheel wordt gecompleteerd met prachtige foto’s en bij vrijwel onderwerp een internet-link, zodat je zelf op zoek kunt gaan naar meer informatie (toegangsprijs, openingstijden etc.) Als je het hele boek doorgenomen hebt heb je ook meteen een aardig idee gekregen van onze volksaard. Wat opviel was bijvoorbeeld de flinke hoeveelheid uitkijktorens die we in Nederland hebben en rare (gigantische) beelden, zoals van de kussende Delfsblauwe poppen en een vos die met een boodschappentas door een woonwijk lijkt te stappen. Mooie plekken om selfies te maken voor je Instagram-account!

12 tips

Wie het boek gelezen heeft zal in zijn enthousiasme de neiging hebben om de gevonden tips of zelf direct te gaan opzoeken of ze minstens te delen met familie en vrienden. Dat doen wij dan hier ook maar. Onze 12 tips (1 per provincie) uit het boek ‘1000 dingen doen in Nederland’, waar dan dus nog 988 ándere tips in te vinden zijn.

 1. Groningen: In ’t Roegwold is een van de langste vlonderpaden van de wereld te vinden.
 2. Friesland: Dijk van een wijf is een van de landschapskunstwerken van Joop Mulder (Oerol).
 3. Drenthe: Hoi Pipeloi in het Jan Kruismuseum van de bekende Libelle-strip.
 4. Overijssel: In de ban van de beugel met een tour door de Grolsch bierbrouwerij.
 5. Flevoland: Back to basics in het belevenissenbos, waar je nog een vuurtje mag stoken.
 6. Gelderland: Bijbelse taferelen in zandfiguren zien in Elburg.
 7. Limburg: Duik in het verleden van de Nederlandse mijnbouw.
 8. Brabant: Een selfie-museum in Breda, leuke settings om jezelf te fotograferen.
 9. Utrecht: De Pyramide van Austerlitz als een opmerkelijke herinnering aan de Franse bezetting.
 10. Zeeland: Leer hoe de schooltijd vroeger was met Aap, Noot, Mies.
 11. Zuid-Holland: Moca is de afkorting voor het Museum of Comic Art
 12. Noord-Holland: In het Nederlands Transport Museum zie je van alles: van vliegtuigen tot een griezelbus.

Over de auteur

Jeroen van der Spek (Amsterdam) is reisjournalist, Nederlandkenner en fotograaf. Hij verzorgde jarenlang de NS-uitgave Er-op-Uit! En is auteur van de bekende ‘1000 dingen doen in Nederland’ serie waar inmiddels al meer dan 90.000 exemplaren van zijn verkocht.

1000 dingen doen in Nederland | Auteur: Jeroen van der Spek | ISBN: 9789021590684 | Prijs: €17,50 | Nieuwste bijgewerkte editie is verschenen op 29 maart 2022

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.