Pelješac brug open: Snel naar Zuid-Kroatië én een toeristische trekpleister

De Pelješac brug Foto: Dubrovnik-neretva county tourist board

Europa is een prachtige brug rijker. Op 26 juli 2022 heeft de feestelijke opening van de Pelješac brug in Kroatië plaatsgevonden. De brug verbindt het vasteland van Kroatië met het schiereiland Pelješac. Hierdoor wordt onder andere de stad Dubrovnik verbonden met de rest van het land.


Lees ook


Waar bezoekers van het schiereiland voorheen via Bosnië en Herzegovina moesten reizen, kunnen zij nu gebruik maken van de nieuwe brugverbinding. De reistijd wordt hiermee verkort van een uur naar 20 minuten.

Geen landsgrens

Hoewel de route via Bosnië en Herzegovina slechts 10 kilometer is, neemt de reis veel tijd in beslag doordat reizigers twee keer een landsgrens met paspoortcontrole moeten passeren. Met de opening van de brug is dit verleden tijd. De Pelješac brug heeft een lengte van 2,4 kilometer en een hoogte van wel 55 meter. Dit maakt dat de scheepvaart geen hinder ondervindt van de brug.

Uniek uitzicht

Naast alle praktische aspecten, doet de brug ook dienst als toeristische trekpleister. Zowel voor zeilers, voor wie het varen onder de brug een bijzondere ervaring is, als voor de vele reizigers die tijdens de reis over de brug kunnen genieten van een uniek uitzicht over de omgeving. Ook het uitzicht vanaf het vasteland en het schiereiland op de brug is zeer de moeite waard.

En dan nog dit

Nieuwe kleurstelling Mondial- en Cruzer-interieur, Basecamp krijgt een nieuwe indeling

Afgelopen seizoen was wederom een verkooptopper voor caravanmerk Sprite. Dat is voor Sprite echter geen reden om stil te zitten. Er komen nieuwe kleurstellingen en detailveranderingen. De Basecamp krijgt tevens een nieuwe indeling met een vast tweepersoonsbed.

Deze nieuwe indeling, de Basecamp 3, heeft dezelfde lengte als de Basecamp 4. Ook de indeling is nagenoeg gelijk, alleen hier heeft de voorzit plaats gemaakt voor een vast tweepersoonsbed. De Basecamp wordt verder verfraaid met een nieuwe buitendecoratie in combinatie met fraaie aluminium 15 inch wielen.

Mondial SE en Cruzer SR

De focus qua modellenseries wordt de komende jaren gelegd op de Mondial SE en Cruzer SR serie. Beide series krijgen een update in de vorm van nieuwe interieurkleuren voor het meubelwerk, tafel en werkbladen. Ook de buitenzijde van deze series worden verfraaid met nieuwe lichtmetalen velgen.  En daarbij krijgt de Mondial SE serie een andere stoffering. De keuken van de Cruzer SR wordt voorzien van een nieuwe magnetron zonder draaiplateau. De indelingen van de van beide series wijzigen niet. 

Alpine Sport

Voor het seizoen 2023 ligt alle aandacht op de eerdergenoemde series. De instapserie Alpine Sport gaat na 10 jaar plaats maken voor de modernere Mondial SE serie. Eén model blijft echter nog doorlopen omdat de populariteit van dit model onverminderd groot blijft. De Alpine Sport 370 EK!

Dus ook komend jaar is deze bestseller nog gewoon verkrijgbaar.  De nieuwe caravans staan vanaf eind augustus in de showroom. De prijzen van de Sprite caravans beginnen bij € 25.695, – voor de Alpine Sport, € 29.495, – voor de Mondial SE, € 33.295, – voor de Cruzer SR en de Basecamp is er vanaf € 31.795, -.  De prijzen voor deze caravans zijn All-in, dus inclusief 21% BTW, kentekenbewijs, verwijderingsbijdrage, transport naar de dealer en kosten rijklaar maken. Sprite biedt tot 10 jaar garantie op vochtinwerking. Sprite caravans worden geïmporteerd door Caravan Trading Europe B.V.

De Spirte Basecamp. Foto: PR

Eerste Nederlandse reisorganisatie biedt weer reizen aan naar Syrië

Voor het eerst sinds de burgeroorlog is er weer een reisorganisatie die reizen aanbiedt naar Syrië. Het Utrechtse reisbureau CultureRoad speelt hiermee in op een markt waar een steeds grotere behoefte is naar bijzondere reisbestemmingen. Vooral na de coronapiek stijgt het aantal aanvragen naar unieke en niet-alledaagse bestemmingen in een hoog tempo.

Syrië was voor de burgeroorlog één van de meest populaire toeristenbestemmingen in het Midden-Oosten. Jaarlijks bezochten zo’n 6 miljoen toeristen het land. Plekken als Damascus, Palmyra, Aleppo en Crak des Chevaliers bleken bijzonder populair. Het toerisme kwam vanwege een burgeroorlog vrijwel direct tot stilstand. Terwijl veel bestemmingen lang bekendstonden als prachtige steden, werden ze nu ineens bekend vanwege een oorlog.

Inmiddels is het alweer bijna 5 jaar relatief rustig in het overgrote deel van Syrië en krabbelt het toerisme langzaam weer op. Rik Brinks, eigenaar van CultureRoad, ziet dan ook een stijgende behoefte onder reizigers om Syrië te bezoeken. “Vaak gaat het om mensen die graag willen ervaren hoe Syrië er nu voor staat. Jarenlang stond het land bekend als een toeristische hotspot en nu heb je de meeste plekken veelal voor jezelf. Ons nauwe contact met lokale en ervaren gidsen bewijst dat het mogelijk is om dit mooie avontuur aan te gaan.”

Ook de inwoners van Syrië staan weer open voor toerisme, merkt Brinks op: “Overal word je hartelijk ontvangen en zijn mensen nieuwsgierig en trots dat er weer toeristen naar hun land trekken. Natuurlijk, er is nog een weg te gaan, maar er zijn enorm veel prachtige plekken om te bezichtigen met zeer bekwame gidsen.”

Alternatieve bestemmingen

Naast Syrië merkt Brinks ook op dat er een algehele behoefte is naar avontuurlijke bestemmingen. “We merken sinds het einde van de laatste coronapiek dat veel reizigers bestemmingen willen bezoeken waar het massatoerisme nog niet is gearriveerd. Tijdens onze reizen kun je daadwerkelijk een foto voor je socials maken waar niet een hele menigte achter schuilt. En we merken dat reizigers op zoek gaan naar die ene onontdekte plek voor een echte unieke ervaring. De pandemie heeft dit verlangen nog meer aangewakkerd,” aldus Brinks.

Ontdek Zwolle met vier digitale stadswandelingen

Zwolle Marketing lanceert vier digitale stadswandelingen. De routes wijzen bezoekers de weg langs de mooiste plekken van Zwolle. Onderweg horen ze de beste verhalen uit de roerige geschiedenis van de stad en kijken ze binnen bij historische of bijzondere gebouwen. Trek lekker zittende schoenen aan, kies op Digitale wandelroutes de route die je het meeste aanspreekt en ontdek hoe veelzijdig Zwolle is.

Veel toeristen duiken onder begeleiding van een stadsgids in het heden en verleden van Zwolle. Met de digitale stadswandelingen kunnen de bezoekers nu zelf op pad op het moment dat ze zelf uitkiezen. De smartphone fungeert dan als gids. Voor de wandelingen is geen topconditie nodig, alle routes zijn ongeveer drie kilometer lang.

Vier thema’s

Zwolle heeft in samenwerking met Zwolle Marketing vier themaroutes ontwikkeld die laten zien hoe veelzijdig de stad is. Wandelaars kiezen voordat ze vertrekken een onderwerp waarover ze meer willen weten. Onderweg ontdekken ze alles over een van de thema’s ‘Kunst & Creativiteit’, ‘Duurzaamheid’, ‘Historische Gebouwen’ of ‘Naoorlogse architectuur’. Wie alles over Zwolle wil weten, loopt ze gewoon allemaal. Zwollenaren die de routes lopen, kijken vermoedelijk ook met andere ogen naar hun stad.

Vergeet de mobiel niet

De mobiele telefoon maakt een stadswandeling in Zwolle dus nog leuker. Na de keuze voor een route krijgen wandelaars onderweg veel informatie over wat ze zien of tegenkomen. Op hun eigen smartphone zien of horen ze in tekst, beeld of geluid de verhalen achter bijzondere gebouwen of objecten in de stad.

Scan de QR-code

Bezoekers van de binnenstad kunnen niet om de vier nieuwe wandelingen heen. Zwolle Marketing plaatst op twintig locaties in het centrum Green Graffiti. Stadswandelaars scannen een QR-code waarna ze hun favoriete digitale wandelroute kiezen. De smartphone bezorgt ze vervolgens een prachtige wandeling door de Hanzestad.

Theater de Spiegel in Zwolle. Foto: Elkedagvakantie

Duik in de intrigerende onderwaterwereld van Oman

Een keer in je leven zwemmen met een majestueuze walvishaai, schattige babyschildpadjes begeleiden op hun weg naar zee nadat ze uit het ei zijn gekropen of dolfijnen zien spelen in de golven – deze ervaringen staan bij veel mensen op hun bucketlist. Vaak zijn dergelijke activiteiten alleen zeer seizoensgebonden op bestemmingen te beleven. In het Sultanaat Oman kunnen bezoekers een groot deel van het jaar met slechts één uitstapje alle drie de vakjes op hun lijstje afvinken en blijvende herinneringen mee naar huis nemen.

Snorkel met walvishaaien voor de kust van Muscat

Walvishaaien zijn enorme, maar zachtaardige wezens en volkomen ongevaarlijk. Van juli tot november voelen ’s werelds grootste vissen, met een gemiddelde lengte van zes tot tien meter, zich bijzonder op hun gemak in de planktonrijke wateren rond de Golf van Oman. Op enkele kilometers van de hoofdstad Muscat, in het natuurreservaat Daymaniyat Islands, kunnen bezoekers al snorkelend, duikend of zwemmend heel dicht bij de vreedzame reuzen komen.

Het vertrekpunt voor een boottocht is de Marina Al Mouj, waar verschillende lokale aanbieders zoals MolaMola Diving Center of Daymaniyat Shells rondleidingen aanbieden – vanaf ongeveer 60 euro. De fascinerende zeereuzen zijn ook te vinden bij de Omaanse exclave Musandam.

Kijk hoe zeeschildpadden hun eieren leggen en uit het ei komen

Een gerimpelde huid, een stevig schild en 225 miljoen jaar op aarde – zeeschildpadden zijn de oudste nog levende reptielen en lijken uit een andere tijd te stammen. Dat is waarschijnlijk dan ook de reden waarom de mens een bijzondere fascinatie voor ze koestert.

Bij de kustplaats Sur in Oman, op ongeveer drie uur rijden van Muscat, ligt het natuurreservaat Ras Al Jinz. Hier bevindt zich een van de weinige stranden ter wereld waar zeeschildpadden het hele jaar door aan land komen om hun eieren te leggen. Vier van de zeven bestaande soorten, hoofdzakelijk de groene zeeschildpad, maar ook de karetschildpad en de onechte karetschildpad en de olive ridley-zeeschildpad, nestelen hier op dit strand. Volwassen vrouwtjes keren om de twee tot drie jaar terug naar hun geboorteplaats en leggen – afhankelijk van de soort – 50 tot 200 eieren in een zandkuil, vaak tot wel drie keer tijdens één enkele broedperiode. Ongeveer 55 dagen later begint het grote uitkomen.

De beste tijd om schildpadden in Oman te zien is tijdens de hete zomermaanden. De rest van het jaar is echter ook een goede tijd om zowel het leggen als het uitbroeden van de eieren te bekijken. Het Ras Al Jinz Scientific and Visitor Centre, dat ook accommodatie biedt, organiseert ’s nachts en in de vroege ochtenduren begeleide tours aan naar de schildpadden. Aangezien het strand van Ras Al Jinz niet openbaar is, kun je deze alleen bezoeken met een gegidste rondleiding. Verder zijn het eiland Masirah en de stranden bij Duqm en Salalah ook populaire broedplaatsen voor schildpadden.

Zie de dolfijnen jagen en spelen

Het zijn bekwame, snelle jagers en dol op sardines – dolfijnen. In de Dhofar-regio in het uiterste zuiden van Oman, rond de stad Salalah, wacht bezoekers met een beetje geluk een waar spektakel. Grote scholen sardines verzamelen zich hier voor de kust en trekken dolfijnen aan. Om ze te bekijken, hoef je niet eens op een boot te stappen; vanaf de hoge kliffen die veel stranden in de regio omgeven, zijn de zwarte schaduwen in de zee goed te zien. Het duurt niet lang of de eerste glanzende rug duikt plotseling op uit de blauwe oceaan en stormt achter de sardines aan; even later duikt een hele school dolfijnen op.

De slimme dieren kunnen ook van dichtbij vanaf een boot worden bekeken, bijvoorbeeld georganiseerd door het lokale Around the Ocean. Het is niet zelden dat een half dozijn dolfijnen de motorboot vergezelt, spelend in de golven met elegante sprongen. Met name van november tot maart zwemmen er vele scholen sardientjes voor de kust van Salalah, wat talloze dolfijnen aantrekt.

Podcast ‘Take a Break’ gelanceerd

In de kakelverse ‘Take a Break’ podcast hoor je per aflevering iemand vertellen over de langere break die ze namen om even iets heel anders te doen. Zoals reizen of een boek schrijven. Een pauze van vaak minimaal een paar maanden, soms een jaar. Alleen, met partner of met het hele gezin. Veel mensen dromen over zo’n break, maar zien (te) veel beren op de weg. Met deze podcast krijgen ze een duwtje. 

Luuk Roks (30), ondernemer en vader van twee kinderen zou heel graag eens een langere break nemen. Om te gaan reizen of een tijdje in het buitenland te wonen. Sjaak Zonneveld (56) is ervaringsdeskundige die zelf al vier keer zo’n ‘tussenpensioen’ nam (en de term bedacht) én er een boek over schreef. Luuk en Sjaak spreken in de podcast verschillende mensen die een break gepland hebben of al gehad hebben. Over de planning, tips en bijzondere momenten.

Stuk voor stuk inspirerende verhalen die laten zien dat zo’n break eigenlijk bij iedereen life-changing was. Ook praktische zaken komen aan bod in kortere ‘How to tussenpensioen’ afleveringen. Hoeveel geld heb je ervoor nodig? Hoe zorg je ervoor dat je geld zo lang mogelijk meegaat? Hoe regel je het als je naar schoolgaande kinderen hebt?

Deze week staan de eerste drie afleveringen live op Spotify. Elke twee weken volgt een nieuwe aflevering en na tien afleveringen besluiten de makers of ze hiermee doorgaan. Beluister ‘Take a Break, de podcast’ op Spotify of in je favoriete podcastapp.

Freek: 7 maanden met z’n gezin op reis

In de eerste aflevering is Freek ten Broeke te gast. Hij verkocht zijn reisbureau om 7 maanden met vrouw en twee kinderen een reis te maken die hen naar Amerika, Nieuw-Zeeland en diverse landen in Azië leidde. Zijn verhaal maakt ook pijnlijk duidelijk waarom je hier vooral niet mee moet wachten totdat je de pensioenleeftijd bereikt hebt. 

Jojanneke: een jaar zeilen over de oceaan

In de tweede aflevering gaan Luuk en Sjaak aan boord (ja, letterlijk) bij Jojanneke Vellekoop, die op het punt staat om met haar vriend voor een jaar over de wereld te gaan zeilen. Tot vijf jaar geleden had ze nog nooit gezeild, ze is nog nooit de Noordzee overgestoken maar gaat nu de Atlantische oceaan oversteken. Onder het motto van ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan’.

Oliver: Huisje, boompje, solo op reis

In de derde aflevering spreken ze met Oliver van der Spek. Na 13 jaar bij hetzelfde bedrijf gewerkt te hebben moest het roer om. Door een eerdere trip met de camper door Australië wist hij wat de heilzame werking van een lange break was en besloot in z’n eentje voor een klein half jaar naar Azië te gaan. Zijn partner vond het goed en Oliver kwam als herboren terug. Inmiddels is hij zzp’er en staat op een heel andere manier in het leven.

Zelf een verhaal te vertellen?

Mensen die zelf life-changing ervaringen hebben meegemaakt tijdens hun tussenpensioen en daar boeiend over kunnen vertellen, mogen zich melden via [email protected]

Credits

Productie: Geuren en Kleuren Media

De podcast wordt mede mogelijk gemaakt door BrightPensioen, tussenpensioen promoter van het eerste uur! Want van af en toe een break nemen, krijg je bergen energie. En je houdt het werken (totdat je het ooit écht zat bent) een stuk leuker.

Nieuw ANWB-boek: Het Zuid-Nederlandse Bierwandelboek

Nederlands speciaalbier is de laatste jaren in populariteit gestegen. Tegelijkertijd trekken steeds meer mensen de wandelschoenen aan om van de natuur of een nieuwe omgeving te genieten. In het nieuwe ANWB-boek Het Zuid-Nederlandse Bierwandelboek zijn deze trends gecombineerd tot vijftien wandelroutes. 

Wandelaars lopen in de zuidelijke provincies routes van Wolphaartsdijk naar Goes, van Afferden naar Siebengewald en van Hulsberg naar Schimmert. Maar het boek biedt ook interessante stadswandelingen in Eindhoven, Middelburg en Breda. De wandelroutes variëren van 5 tot 15 kilometer en eindigen allemaal bij een horecagelegenheid waar lokaal of regionaal speciaalbier gedronken kan worden. De routes zijn eenvoudig te lopen via een QR-code bij elke wandeling, deze geeft een uitgebreid overzicht en de mogelijkheid om de route te openen in Google Maps. 

De populariteit van speciaalbier (of craft beer, zoals het vaak wordt genoemd) is naar ongekende hoogten gestegen. Nederland telt inmiddels zo’n 1000 brouwers van speciaalbier. Dat is na Duitsland het grootste aantal van Europa. Na het enorme succes van Het Grote Nederlandse Bierwandelboek verschijnt nu het vervolg: het Zuid-Nederlandse Bierwandelboek. Vanaf vandaag is het ANWB-boek Het Zuid-Nederlandse Bierwandelboek online te bestellen en verkrijgbaar in de boekhandel.

Het Zuid-Nederlandse Bierwandelboek ꟾ Guido Derksen ꟾ 192 pagina’s ꟾ € 21,99 ꟾ ISBN 9789018048792 ꟾ Uitgeverij ANWB

De omslag van het Bierboek. Foto: ANWB

Op Camping De Lakens deel jij de lakens uit

Na een mooie stranddag komt het magische moment waarop de zon in de zee zakt. Zodra de schemer invalt loop je vanaf het Bloemendaalse strand richting de duinen. Want daar vind je verscholen luxe accommodaties en de mooiste kampeerplaatsen met goede sanitaire voorzieningen. Met de voetjes in het zand en het ruisen van de zee op de achtergrond ervaar je de vrijheid en de ultieme relaxte sfeer die heerst op Camping de Lakens

Maar daar blijft het niet bij Camping de Lakens heeft nog veel meer te bieden. Met alle sauna-faciliteiten, de Wellnessdome en (personal) trainingsactiviteiten gaat elke bezoeker na een verblijf op de Lakens fit en zen naar thuis. 

Kamperen en Accommodaties

Camping de Lakens is volgens eigen zeggen dé plek voor een verblijf voor een week, midweek of weekend in een bijzonder accommodatie; De Airstream inclusief privé sauna, de Beachbus, de Retro Trailer, de nieuwe Seacocoon of Beachdome of compleet ingerichte De Waard Tent of Dunelodge. Ook voor een enkele nacht zijn er mogelijkheden in de Backpack-shack of Seashack.

De kampeerplaatsen liggen verspreid over de camping en beschikken over veel verschillende extra’s en faciliteiten. Voor elke bezoeker is er de perfecte plaats, zoals privé gelegen plaatsen zoals de Loungespot, luxe plaatsen in de Comfort Area of kindvriendelijke plaatsen op de Play Town.

Nieuw! Fit en Zen

Nieuw op Camping de Lakens is de Fit en Zen zone. waar elke gast terecht kan voor een passende workout. Of het nu om een fysieke of een mentale workout gaat, er is voor ieder wat wils. Voor wie zich graag in het zweet werkt, kan meedoen aan een van de sportactiviteiten zoals een bootcamp of kickbokstraining. Ook kun je dit doen met een personal trainer voor extra aandacht en motivatie. Ga je liever voor de mentale in- of ontspanning? Dan staan de meditatie en yoga instructrices klaar. 

Om het helemaal af te maken kun je in de Wellnessdome tot rust komen door je te laten verwennen met een schoonheidsbehandeling, een van de vele verschillende soorten massages en een saunabezoek. 

GESTRAND

Het Beach-leven maakt ook hongerig! Bij Restaurant Gestrand geniet je van eigentijdse gerechten. Neem plaats op het zonnige terras of in het moderne restaurant. Beide bieden uitzicht op de unieke omgeving en op een grote speeltuin, waarbij water en zand de belangrijkste elementen zijn. Een 30 meter lange glijbaan, kabelbaan en waterpompen. Kinderen vermaken zich hier uren. Dat biedt jou de mogelijkheid om lekker lang te borrelen en uitgebreid te dineren. 

Camping De Lakens. Foto: SZB Fotografie

Europa-Park opent interactieve watercarrousel

Sinds begin juli kunnen bezoekers van Rulantica, het waterpark van Europa-Park, met elkaar een verfrissend watergevecht voeren in de attractie Tønnevirvel. Deze interactieve watercarrousel is een zogeheten twist ‘n’ splash, de eerste wereldwijd in een waterpark. In de loop van de zomer komen nog andere nieuwigheden erbij naast de grootste buitenwaterspeeltuin van Duitsland (Svalgurok) en een virtual reality-snorkelervaring.

De Route Du Soleil trotseren op zwarte zaterdag: doe dit vooral niet

Wie dacht dat het de afgelopen weken al druk was op de Europese snelwegen kan zijn hart vasthouden: zwarte zaterdag komt eraan. De komende twee zaterdagen wordt topdrukte verwacht. Vorig weekend hadden automobilisten die via de Route Du Soleil naar Bordeaux reden al een gemiddelde extra reistijd van 42 procent, zo blijkt uit data* van TomTom, de specialist op het gebied van geolocatietechnologie. Nu ook in heel Nederland de bouwvak en schoolvakanties zijn begonnen, worden de wegen richting het zuiden alleen maar drukker. Om je op weg te helpen deelt TomTom vier dingen die je vooral niet moet doen als je de auto instapt op zwarte zaterdag.

1. Op de bonnefooi vertrekken
Niet iedereen houdt ervan om zijn of haar vakantie helemaal uit te stippelen. Sommige vakantiegangers kijken ter plekke op welke camping of in welk hotel ze overnachten en bepalen onderweg de route die ze rijden. Dit is met de topdrukte in de zomervakantie geen goed idee en meer iets voor buiten het seizoen. Files zijn tijdens de zomervakantie extra lang en ook wegwerkzaamheden of ongelukken kunnen ervoor zorgen dat je langer onderweg bent. Het is daarom slim om voor en tijdens je reis op de hoogte te blijven van actuele reisinformatie. Mocht het op jouw route extra druk zijn, zoek dan naar alternatieve routes, vertrek eerder van huis of houd er rekening mee dat je langer over je reis doet dan verwacht.

2. Je favoriete playlist vergeten
Als je dan toch ellenlange files tegemoet rijdt, zorg er dan voor dat je je reis zo leuk mogelijk maakt. Je vakantie begint natuurlijk al in de auto! En hoe kun je de files beter doorkomen, dan door hard mee te zingen met echte roadtripklassiekers van André Hazes, tot The Jackson 5, en TOTO. Zorg er natuurlijk wel voor dat je dit lijstje al vooraf hebt gemaakt en op je telefoon hebt gedownload, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over je internetbundel.

3. De airco te hoog zetten
Als je door het zonnige zuiden rijdt, is het verleidelijk om je airco tien graden koeler te zetten dan de buitentemperatuur, maar toch is het verstandig om hier voorzichtig mee te zijn. Waar je in de file al veel brandstof verbruikt door het continu optrekken en stilstaan, verbruik je nog meer met de airco op de hoogste stand. Voor zowel het milieu als je portemonnee is het dus beter om dit niet te doen. Daarnaast is het enorme warmteverschil tijdens een stop langs de weg niet alleen slecht voor je lichaam, maar ook voor je auto. Mocht je bijvoorbeeld een beginnend sterretje in je ruit hebben, dan kan het temperatuurverschil ervoor zorgen dat het sterretje een barst wordt.

4. De snelste route nemen
Je vakantie begint al onderweg, dus waarom zou je alleen maar kiezen voor routes via snelwegen, waar je in de file staat? Als je leuke routes uitzoekt met mooie uitzichten of plekken om even koffie te drinken, zal de reis minder voelen als ‘verplichting om op bestemming te komen’, maar meer als een leuke roadtrip. Je doet misschien langer over je reis, maar je ziet ook meer van de omgeving. Ga je naar Frankrijk met kinderen en rijd je de Route Du Soleil? Neem dan vooral een kijkje bij de parkeerplaats Aire de repos de Jugy, een grote speeltuin waar kinderen even hun energie kwijt kunnen.

De route plannen met TomTom. Foto: PR

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Koppel hangt 20 uur aan telefoon met klantendienst nadat luchtvaartmaatschappij baby op andere vlucht boekt dan ouders (Nieuwsblad.be)
 • Met deze camper van bijna 1 miljoen euro kun je (niet meer) op vakantie (Omroep Brabant)
 • Deze camping wil ’s winters open: ‘Behoefte om in rustige periodes ook weg te gaan met tent of caravan’ (AD.nl)
 • Is tentkamperen uit of juist weer in de mode? ‘Ik zie vooral meer luxe in het kamperen komen’ (Trouw)
 • De invloed van Sociale Media op toerisme (Radio 1)
 • Niet werken op kantoor, maar op reis? Dat kan als digital nomad! (Radio 1)
 • Heimwee op je 45ste: ‘Op dag drie van de vakantie dacht ik, wat doe ik hier?’ (RTL)
 • Alleen op vakantie met je tent (ANWB)
 • Zo wil Hilton zichzelf neerzetten als de betrouwbaarste hotelketen (Adformatie)
 • Nederlandse reisapp groeide hard in coronatijd: ‘Boeken waren onze redding’ (RTL)
 • De zomerhit Summer Holiday ontstond in een half uurtje, maar gaat nu al generaties mee (Volkskrant)
 • Mij niet bellen/ appen/ mailen: 5 redenen om je telefoon deze vakantie thuis te laten (RTL)
 • Kofferchaos vermijden? Zo pak je handbagage in voor drie weken vakantie (AD.nl)*
 • Marjolein heeft zoveel last van heimwee dat ze nooit op vakantie gaat (Omroep Brabant)
 • Vakantietips: zo reis je met een camper (Reformatorisch Dagblad)
 • Vijf spelletjes om op reis in de auto te spelen, Autofans-editie (Autofans.be)
 • Hoeveel gewicht kan een elektrische auto trekken? (Zer Auto)

Video van de week: Zo klein kan een caravan zijn

Lees meer over deze caravan.

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.