Ottawa’s meest verrassende activiteiten: een avontuurlijke stedentrip

Ottawa City Rafting Parliament. Foto: Explore-David-Jackson / Ottawa Tourism

Wat maakt een stedentrip succesvol? Goed eten, boeiende musea, unieke boetieks en gastvrije locals? Maar, wat als je daar ook nog avontuur aan kunt toevoegen? Canada biedt daarvoor de mogelijkheden. Lees maar even mee:

Canada is het land met de meeste meren ter wereld en bestaat voor 31% uit bossen, oftewel: het paradijs voor natuurliefhebbers. Wist je dat je in Canada ook de grootste concentratie slangen ter wereld vindt? Zelfs meer dan in Australië… Maar naast natuur is Canada ook het land van de bruisende steden, uitstekende cuisine en verrassende activiteiten.

In en rondom Ottawa komt dit allemaal samen. Dit is misschien wel de meest avontuurlijke stad ter wereld. Zo kunnen reizigers in een vintage vliegtuigje Ottawa van bovenaf ontdekken en is Ottawa de enige stad wereldwijd waar je kunt wildwater raften. Dit zijn de meest verrassende activiteiten van Ottawa.

Brouwerij hoppen en bijlen werpen 

Naast Maple Taffy en BeaverTails herbergt Ottawa meer dan 50 bierbrouwerijen, op minder dan een uur rijden van het centrum. Een garage omgebouwd tot een brouwerij, proeflokalen met livemuziek en een café met 100 verschillende bieren op de tap, voor iedere bierliefhebber wat wils.

Een leuke manier om de biercultuur van Ottawa te ontdekken is door een brouwerijtour met Brew Donkey. Maar Ottawa zou Ottawa niet zijn als zij deze tour niet zouden uitbreiden met iets verrassends. Zo is er een biertour met twee verschillende stops bij brouwerijen, gevolgd door een potje bijlen gooien.

Wildwater raften binnen de stadsgrenzen 

Ottawa is de enige plek wereldwijd waar avonturiers in een stad kunnen wildwater raften. De Ottawa Rivier ligt tussen twee provincies en vormt de noordelijke grens van de stad Ottawa. Stap in een raft en laat je meevoeren door stroomversnellingen van klasse  II en III, terwijl een Amerikaanse zeearend over je heen zweeft. Geniet van uitzichten op Parliament Hill en wie weet spot je ook nog een familie bevers.

Haaien gemaakt van pompoen – De Pumpkinferno 

Ieder najaar verandert Upper Canada Village, op een uur rijden van Ottawa, in de droom van Instagrammers. Dan vindt namelijk het Pumpkinferno plaats. Tijdens dit pompoenenfeest worden 7.000 pompoenen met de hand verwerkt tot kunstwerken. Van draken en haaien tot Dia de Los Muertos schedels, esdoorns en hele treinen. Op een 1 km lange route wandel je langs gigantische en minimalistische verlichte werken. Dit jaar vindt Pumpkinferno plaats van 30 september tot en met 22 oktober 2022.

Van provincie naar provincie ziplinen

In Ottawa vinden reizigers de allereerste interprovinciale tokkelbaan ter wereld; Interzip Rogers. De zipline verbindt de provincie Ontario (waar Ottawa onderdeel van is) met de provincie Quebec. En met een startpunt op zo’n 37 meter boven de Ottawa Rivier is dit dé zipline voor de echte avonturier.

In 40 km per uur racen zij langs de 365 meter lange kabel over adembenemende plekken in de steden. Leuke toevoeging: de tokkelbaan biedt twee parallelle banen, die het mogelijk maken om met z’n tweeën te racen om wie het eerst in Quebec aankomt.

Spectaculair uitzicht vanuit een vintage vliegtuigje

Ottawa is een diverse stad, met vele architectonische hoogtepunten. Een van de mooiste manieren om de stad te ontdekken is vanuit de lucht. Ottawa Biplane Adventures biedt vluchten aan in vintage vliegtuigjes. Dan vlieg je in een open-cockpit met vliegtuigen die stammen uit de Tweede Wereldoorlog.

Deze vliegtuigen bieden plaats aan slechts twee passagiers, waardoor je je tijdens de vlucht als een vogel in de lucht voelt. Afhankelijk van de tour genieten passagiers van prachtige uitzichten op Parliament Hill, Ottawa River en de Gatineau Hills. Ottawa van bovenaf boek je vanaf 95 dollar per persoon.  

En dan nog dit

Dit zie je langs het spoor van de ‘Bullet Train’ in Japan

In heel Nederland is vanaf deze maand de humoristische actie-thriller film Bullet Train te zien. De film is geïnspireerd op de Japanse roman Maria Beetle en de makers hebben Brad Pitt weten te strikken voor de rol van Ladybug.

In de film wordt de Ladybug aan boord van de Bullet Train van Tokio naar Kyoto gestuurd, waar hij het moet opnemen tegen dodelijke tegenstanders van over de hele wereld. De Japanse hogesnelheidstrein, ook wel Bullet Train of Shinkansen genaamd, verbindt Tokio met andere grote steden in slechts een paar uur. Wij delen graag de 5 must-visit plekken langs de route die Ladybug in de film aflegt met de Bullet Train. 

1. Manga cultuur en cosplay cafés
Voordat de treinreis vanuit Tokio begint, mag de wijk Akihabara – die ook een rol speelt in de film Bullet Train – niet missen.  Het gebied is het epicentrum van anime, manga, games en cosplay. Ontdek de verschillende unieke cafés, laat je bedienen door een in cosplay geklede serveerster of hang rond met uilen, katten, otters of egels terwijl je geniet van een koffie.

2. De langste hangbrug van Japan
Wanneer je de Shinkansen neemt naar het station van Mishima, op ongeveer 50 minuten van Tokio, vind je een wonderbaarlijke natuurervaring. Wandel hier over de 400 meter lange hangbrug – de langste van Japan – en geniet onderweg van een prachtig uitzicht op Mt. Fuji. In het gebied is er ook een zogenaamd “avonturenparcours”, waar je tussen de boomtoppen in het bos rond klimt en met een zipline op 70 meter hoogte van de grond richting Mt. Fuji zweeft.

3. Een aanrader voor fijnproevers
Wil je een lokale specialiteit uitproberen? Dan mag een bezoek aan de stad Shizuoka niet missen. De stad staat bekend om Shizuoka Oden, een soort hete stoofpot met gekookte eieren, aardappelen, zeewier rolletjes en andere ingrediënten die sudderen in een smaakvolle bouillon. De stad heeft daarnaast twee idyllische straten – Aoba Yokocho of Aoba Oden Street – vol met klassieke rode lantaarns en kleine eetkraampjes waar meestal maar plek is voor zo’n tien mensen.

4. Schilder je eigen wuivende kat
Op ongeveer een uur met de trein van Shizuoka ligt het station van Nagoya, waarvandaan je gemakkelijk een lokale trein pakt naar de stad Tokoname. In het gebied produceren ambachtslieden al meer dan duizend jaar klei en keramische goederen. Het is ook de thuisbasis van de bekende zwaaiende gelukskatten. Kom tijdens een rondleiding meer te weten over de plaatselijke aardewerk cultuur, bekijk de grootste klimovens van Japan en schilder een eigen wuivende kat.

5. Samurai & Ninja Museum in Kyoto
Altijd al meer over de geschiedenis van ninja’s en samurai willen weten? Breng dan een bezoek aan het Samurai en Ninja Museum in Kyoto, slechts 30 minuten verwijderd van Nagoya. Zowel kinderen als volwassenen komen hier meer te weten over de Japanse historie en de wereldberoemde krijgers. Het museum heeft verschillende tentoonstellingen met harnassen, wapens en het is mogelijk om les te krijgen van een samurai meester.

Fun fact: het duurt iets meer dan 2 uur om met de bullet train een afstand van ongeveer 476 km af te leggen tussen Tokio en Kyoto. Ter vergelijking: met de trein duurt het ruim 4 uur om van Amsterdam naar Londen te reizen (ongeveer 355 km).

KLM voegt Rovaniemi (Finland) toe aan Europees netwerk

KLM vliegt van zaterdag 3 december 2022 tot en met 25 maart 2023 rechtstreeks naar de nieuwe bestemming Rovaniemi, in het noorden van Finland. De vlucht wordt uitgevoerd met een Boeing 737-800 met een capaciteit van maximaal 186 stoelen.

Rovaniemi, ook wel bekend als de hoofdstad van Lapland, is voor KLM de tweede bestemming in Finland. Met de toevoeging van Rovaniemi aan het netwerk speelt KLM meer in op de vraag naar avontuurlijke winterreizen naar Lapland.

Over Rovaniemi

De stad Rovaniemi is de hoofdstad van Lapland en tevens de poort naar Lapland. Het is voornamelijk een centrum voor wintertoerisme. Rovaniemi is de laatste grote stad als men verder Lapland inreist. Ten noorden van Rovaniemi bevindt zich uitgestrekte en ruige natuur. Dé plek voor een ritje op de sneeuwscooter of een huskysafari. Maar ook in Rovaniemi is genoeg te doen; er zijn winkels, gezellige cafés en restaurants. En ook de residentie van de Kerstman is te bezoeken, hij woont in het Santa Park. 

Vluchtschema

Voor de wekelijkse vlucht zet KLM een Boeing 737-800 in. Dit toestel heeft 30 stoelen in Business Class, een Economy Comfort zone van 6 stoelen en 150 stoelen in Economy Class. De vlucht zal alleen worden uitgevoerd in de winter (van 3 december 2022 tot en met 25 maart 2023).

KL1213 vertrekt van Amsterdam-Schiphol om 12:25 uur en arriveert om 16:20 uur op Rovaniemi Airport

KL1214 vertrekt van Rovaniemi Airport om 17:10 uur en arriveert om 19:15 uur op Amsterdam-Schiphol

sled pulled by dogs
Vakantie in Rovaniemi – Photo by Lars Ley on Pexels.com

Museum Beelden aan Zee presenteert ‘Mart Visser | Sculptures’

Museum Beelden aan Zee in Scheveningen presenteert tot 2 oktober 2022 een overzichtstentoonstelling van beeldend kunstenaar Mart Visser. Het museum toont een selectie van ruim honderd sculpturen en tachtig reliëfs, schilderijen en installaties, met een diversiteit aan abstracte koppen en gezichten. Bij de opening van de dynamische expositie Sculptures lanceerde Mart een eerste kunstboek met een impressie van zijn drie ateliers en werkwijze.

Hoewel Mart Visser vooral bekendheid geniet om zijn werk als modeontwerper, is hij al jaren ook een gepassioneerd en multidisciplinair kunstenaar. Op intuïtieve wijze maakt hij sculpturen en schilderijen en experimenteert met formaten en materiaalgebruik. Net als bij zijn modernistische modedesign versterken structuur, reliëf, textuur en techniek het ontwerp.

Het uitgangspunt voor Marts beeldende kunst is een persoonlijk inlevingsvermogen en het zoeken van raakvlakken met andere kunst, die hij bewondert of hem intrigeert. Daarnaast is het ook een zoektocht naar de menselijke vorm, innerlijke integriteit of authenticiteit. Ieder werk is een reflectie van ontmoetingen. Voor Mart is zijn kunst een ode aan creatie.

Ruwe houtsoorten

De kunstenaar maakt sculpturen van zware materialen, ruwe houtsoorten, stenen en ijzer; met een liefde voor oude, verweerde materialen. Hij stapelt, modelleert met het gewicht en vormt fascinerende objecten. Vervolgens worden die kunstwerken met muzikaal gevoel gegroepeerd, in een ritme, als installatie.

Al zolang Mart Visser een potlood of penseel kan vasthouden, tekent hij hoofden. De expressie van het gezicht in al zijn vormen is wat hem boeit. Zijn geschilderde koppen en tronies, met een sterk signatuur, kenmerken zich door een ruige en abstracte opzet, met een kleurenpalet van nachtblauw, gradaties in zwart/wit/grijs, donkeroranje, oker en een parade aan vergrijsde tonen.

Modeacademie

Mart Visser (1968) volgde een opleiding aan de Modeacademie Montaigne. In 1992 debuteert hij met een eerste Haute Couture collectie en opent in 1995 in Amsterdam een salon. De modeontwerper introduceert in 2003 een confectielijn. Sinds 2009 is hij ook een veelzijdig beeldend kunstenaar. Naast tentoonstellingen in Museum Jan van der Togt in Amstelveen (2014) en Museum aan het Vrijthof in Maastricht (2016), is zijn autonome Artwork gepresenteerd op internationale kunstbeurzen en exposities in galeries en interieur showrooms en opgenomen in de collecties van een groot aantal private verzamelaars.

Museum Beelden aan Zee is een verborgen schat in de duinen van Den Haag en richt zich als enige museum in Nederland exclusief op internationale, moderne en hedendaagse beeldhouwkunst. Het inspirerende, schelpvormige museumgebouw is ontworpen door architect Wim Quist. 

www.beeldenaanzee.nl

Maduro, opera over liefde in oorlogstijd en het ontstaan van Madurodam

In het nieuwe Haagse theater Amare is van 1 t/m 7 september 2022 de meeslepende muziektheaterproductie Maduro over verzetsheld George Maduro, zijn tragische liefdesgeschiedenis en het ontstaan van Madurodam, te zien. Alexander de Jong, Doris Baaten en Marlies Ruijgrok vertolken hoofdrollen in de groots opgezette productie met meer dan honderd zangers en de musici van het Residentie Orkest.

In de nieuwe muziektheaterproductie Maduro wordt het verhaal van de jonge oorlogsheld George Maduro, zijn leven, zijn ongelukkige liefde, zijn heldendom en zijn tragische dood, verweven met het verhaal over het ontstaan van Madurodam, het monument waarmee we hem nog altijd herdenken. Maduro is een productie van Amare en het Residentie Orkest ism Kwekers in de kunst, De Dutch Don’t Dance Division en Rabarber.

George Maduro wordt in 1916 geboren op Curaçao in een rijke Sefardisch-Joodse familie. Tijdens zijn studie rechten in Leiden wordt hij verliefd op zijn jeugdvriendin Hedda. Omdat zij protestants is keuren hun families de relatie af, maar George en Hedda zetten ondanks alle tegenwerking door. Dan begint de oorlog. In mei herovert huzaar George met een handjevol mannen een strategisch gelegen villa op de Duitsers, waarvoor hij postuum de militaire Willemsorde ontvangt. Na de capitulatie sluit hij zich aan bij het studentenverzet. Hij wordt opgepakt en gevangen gezet in het Oranjehotel. Hij komt vrij en probeert het land uit te vluchten, maar wordt opnieuw opgepakt, gevangen gezet in Saarbrücken en overlijdt in Dachau.

Na de oorlog vat Bep Boon van der Starp het plan op om ter nagedachtenis aan George Maduro de miniatuurstad Madurodam te bouwen met beroemde, Nederlandse gebouwen en projecten. Van het entreegeld wil zij studenten die aan tbc lijden ondersteunen. Op geheel eigen wijze overwint de ondernemende vrouw vele problemen, waarbij ze vaak in haar eentje moet opboksen tegen sceptische mannen. Wanneer het plan door gebrek aan geld dreigt te mislukken, verschijnen de ouders van George Maduro op het toneel. Zij zoeken een monument voor hun zoon. En zo komen beide verhalen bij elkaar.

Websites AmareResidentie OrkestKwekers in de kunstDe Dutch Don’t Dance DivisionRabarber

Eerste Nederlandse reisorganisatie aangesloten bij 1% for the Planet

In het streven om bij te dragen aan oplossingen voor het klimaatprobleem, heeft het reisbureau Arctic Adventure uit Utrecht zich aangesloten bij 1% for the Planet. Vanaf nu wordt jaarlijks minimaal 1% van de omzet gedoneerd aan goede doelen op het gebied van natuur en milieu. Hiermee is Arctic Adventure volgens eigen zeggen het eerste reisbureau in Nederland dat deze stap zet.

Arctic Adventure onderneemt reizen naar Arctisch gebied. De Arctic is één van de kwetsbaarste gebieden ter wereld. Nergens anders komt klimaatverandering zo hard aan en is het zo goed zichtbaar als daar. Oprichter van het reisbureau Henk-Jan Geel wil met de aansluiting bij 1% for the Planet bijdragen aan oplossingen.

Geel, die als enige Nederlander geaccrediteerd Internationaal Poolgids is, komt al jaren in het gebied en ziet de gevolgen. Het weer is grilliger en de rendieren hebben moeite met het vinden van voedsel.
‘Ik besef dat wij met onze reizen bijdragen aan het probleem van klimaatverandering.’ aldus Geel. ‘Maar we kunnen ook bijdragen aan de oplossing. Misschien wel juist omdat we reizen organiseren. Hierdoor kunnen ook anderen zien hoe mooi, overweldigend en kwetsbaar de natuur in de poolstreken is.’

Next Generation Officer

Het is belangrijk dat ook toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de natuur. Juist voor deze toekomstige generaties werkt Arctic Adventure met een NGO, een Next Generation Officer. ‘Wat we nu doen heeft gevolgen voor de toekomst en de volgende generatie’ zegt Geel. ‘Veel beslissingen in ons bedrijf overleg ik met de Next Generation Officer. In dit geval mijn zoon van 14. Het is belangrijk om in gesprek te gaan en naar hem te luisteren omdat mijn besluiten gevolgen hebben voor zijn toekomst.’ De aansluiting bij 1% for the Planet is een van de initiatieven die dankzij deze gesprekken tot stand is gekomen.

Miljoenen opgehaald

Door 1% van hun jaarlijkse omzet bij te dragen, hebben duizenden 1% for the Planet-leden meer dan € 300 miljoen opgehaald. Hiermee worden goedgekeurde milieu-non-profitorganisaties over de hele wereld ondersteund.

De donaties uit de jaaromzet van Arctic Adventure gaan naar Trees for All en Rewilding Europe. Via Trees for All wordt alle CO2-uitstoot van elke reis dubbel gecompenseerd. Rewilding Europe richt zich op het terugbrengen van wildernis in Europa. Samen met de NGO wordt gekeken naar meer goede initiatieven.

Zó veel bespaar je op vakantie met een elektrische auto

Naar je vakantiebestemming in een elektrische auto? Je bespaart op deze manier flink, zowel kosten als CO2-uitstoot. Hoeveel precies? Elektrische leasemaatschappij MisterGreen vergeleek drie populaire bestemmingen in Europa.

,,Om de routes met elkaar te vergelijken gebruikten we onder meer de CO2-emissie calculator van Greentripper en de door de ANWB opgegeven gegevens over het benzine- en elektriciteitsgebruik van een benzineauto uit de middenklasse en een Tesla Model 3 Standard (2019-2020). We gingen uit van de reisperiode 30 juli tot en met 6 augustus 2022. Wie in deze periode bijvoorbeeld van Amsterdam naar Marseille vliegt, betaalt voor een retourreis 542 euro per reiziger (zonder extra bagage). Je bent dan snel op je bestemming; je bent ongeveer twee uur in de lucht. De wachttijd op de luchthaven is daarbij niet meegerekend en die kan tegenwoordig – zeker op Schiphol – flink oplopen. Ook het rijden van en naar luchthavens is niet in de berekening meegenomen. Je CO2-footprint is trouwens aanzienlijk: 900 kilogram per persoon. 

Amsterdam-Marseille 

Dat dezelfde reis met een benzineauto een stuk langer duurt, zal niemand verrassen. Ervan uitgaande dat je elke twee uur een stop maakt van vijftien minuten, ben je 12 uur en 25 minuten onderweg. Onderweg betaal je 539,26 euro aan benzine en tol. Het grote voordeel is natuurlijk dat dit geldt per auto. Hetzelfde geldt voor de CO2-uitstoot: 596 kilogram per auto. Nóg minder milieubelastend is de Tesla: 222 kilogram per auto. Stel dat je met een gezin van vier personen op pad gaat, is de CO2-emissie meer dan zestien keer(!) lager per persoon vergeleken met het vliegtuig. OK, je bent iets langer onderweg: 15 uur en 27 minuten, waarvan de totale laadtijd iets meer dan drie uur. Vergeleken met de benzineauto is dat niet eens zó veel langer. Qua kosten ben je ondertussen een stuk beter uit: 247 euro aan laadkosten en tol. 

Amsterdam-Florence 

Toscane dan, nog zo’n populaire bestemming voor Nederlandse toeristen. Heerlijk eten, oude steden en zonovergoten landschappen. Doe je deze reis per vliegtuig (reistijd in de lucht, circa twee uur), dan betaal je zonder extra bagage 494 euro per persoon. Je CO2-uitstoot is dan 780 kilogram voor een retourticket (dus per persoon). Ga je met de benzineauto, dan betaal je 610 euro aan brandstof en tol voor een reis van 14 uur. De CO2-uitstoot is dan 672 kilogram, per auto welteverstaan. In de Tesla ben je net iets langer onderweg, incuslief laden net iets meer dan 17 uur. De grote winst zit hier in de lagere kosten voor opladen en tol (282 euro) én een lagere CO2-emissie (250 kilogram per auto).

Amsterdam-Málaga 

De derde bestemming is de Spaanse regio Andalusië. De kuststad Málaga biedt prachtige architectuur, een rijke geschiedenis en natuurlijk een zongarantie voor het grootste deel van het jaar. Veel vliegmaatschappijen bieden (relatief) goedkope tickets: voor 382 euro kun je al retour. In drie uur tijd sta je in Zuid-Spanje. De grote verliezer is helaas wel het klimaat, want je CO2-footprint is maar liefst 1400 kilogram. In de benzineauto ben je, inclusief tussenstops, meer dan 22 uur bezig. De kosten voor benzine en tol zijn dan 1045 euro, de CO2-footprint 1106 kilogram. De Tesla doet weliswaar langer over de reis (bijna 30 uur), maar je betaalt voor de hele reis slechts 462 euro (waarvan bijna de helft aan tol) én je ecologische voetafdruk is 414 kilogram. 

Uitgerust en opgeladen op vakantie

Kortom: vind je het niet erg om iets langer onderweg te zijn en wil je besparen op je reiskosten en op je CO2-footprint, dan is de elektrische auto je beste optie. Het is ook nog eens de meest rustgevende optie, want de routeplanner in een Tesla houdt rekening met het batterijverbruik. Precies op de juiste momenten geeft de Tesla de route naar de dichtstbijzijnde Supercharger aan en hoe lang je daar moet laden. Dan strek je even de benen, doet een korte sanitaire stop en je bent weer good to go! Je kan ook gebruik maken van Tesla Destination Chargers. Dat zijn laadpunten bij bekende hotels. Zo ga je ontspannen op reis, en overnacht je om jezelf én je Tesla op te laden. 

Stand-up-peddelen over azuurblauwe Alpenmeren

Aan de Tiroolse kant van de Zugspitze kan je heerlijk genieten van het berglandschap vanaf je SUP-board. Je glijdt hier rustig en ontspannen over azuurblauwe Alpenmeren te midden van reusachtige bergen. Leuk is om je SUP-tocht te combineren met een ontbijt of barbecue. Je regelt dit eenvoudig bij het stand-up-paddle-station aan de Heiterwanger See.

Hier huur je ook, van mei tot september, je SUP-board en peddel. Hoewel ervaring geen vereiste is kan je bij dit station desgewenst ook een korte SUP-training krijgen. Door je balans te houden op het board, worden je dijspieren, bilspieren en je buikspieren gestimuleerd terwijl het peddelen je triceps, biceps en schouders versterkt. Het gaat als vanzelf.

Nachtelijke SUP-Toer

In de Tiroler Zugspitz Arena sup je op een van de mooiste meren van de Alpen: de Heiterwanger See. Via een verbindingskanaal peddel je door ook naar de Plansee. Zo kom je als natuurliefhebber langs plaatsen die je anders niet zo snel kunt bereiken. Vroege vogels beleven hier de zonsopkomst op een bijzondere manier. De nieuwe nachtelijke SUP-Toer is ook beslist een aanrader. Uitgerust met ledverlichting bekijk je vanaf je SUP-board de heldere sterrenhemel met duizenden sterren zoals je ze nooit eerder hebt gezien.

Tiroler Zugspitz Arena

De Tiroler Zugspitz Arena staat bekend om de vele, prachtige familiehotels en campings waar je heerlijk kunt recreëren. Met de auto ben je er zo, het ligt in Tirol net over de grens met Duitsland. Het gebied telt zeven charmante dorpjes aan de zonzijde van de imposante Zugspitze. Het is een oase van ruimte, rust en prachtige natuur. Maar ook een gebied waar je samen enorm veel kunt beleven.

Informatie
Op www.zugspitzarena.com/nl vind je alle accommodaties in de regio met veel interessante aanbiedingen. Voor persoonlijk contact bel je met +43567320000 of mail je naar [email protected].

Suppen bij de Zugspitze. Foto: PR

Het Madeira Wijnfestival: een absolute must voor de wijnliefhebber

Tijdens de druivenoogst die eind augustus begint, komen de oude tradities in de wijnbouw opnieuw tot leven op Madeira. Van 25 augustus tot en met 11 september 2022 vindt namelijk het Madeira Wijnfestival plaats. Dit jaarlijkse gastronomische evenement is één van de belangrijkste toeristische attracties van Madeira en vindt plaats op verschillende plaatsen van het eiland. Het begint in Funchal en eindigt met het Wijnoogstfeest in Estreito de Câmara de Lobos.

Tijdens het Madeira Wijnfestival treden er veel lokale en internationale artiesten op, terwijl de Madeira wijn wordt geschonken en de unieke smaken van de verschillende regio’s worden geserveerd. Ook wordt de ‘Madeira Wijn Lounge’ opgezet in Praça do Povo en kunnen concerten in de wijngaarden worden bijgewoond.

Straatamusement in Funchal

In het stadscentrum van Funchal, met name op de Avenida Arriaga, wordt naast de gebruikelijke optredens van folkloregroepen een zeer gevarieerd muziekprogramma aangeboden. Van 25 augustus tot en met 11 september kun je hier luisteren naar onder meer ‘lichte’ muziek, wereldmuziek, koorzang, jazz, traditionele muziek en filharmonische muziek.

In Praça do Povo vind je de Madeira Wijn Lounge, waarbij je wijn drinkt in een moderne en kosmopolitische omgeving. Gedurende het festival gaan muzikale optredens gepaard met thematische diners die geïnspireerd zijn op de smaken en wijnen van elke producerende gemeente.

Concerten in wijngaarden

Op 3, 4, 10 en 11 september vinden een reeks muziekconcerten plaats op verschillende plekken in de regio, tijdens de zonsondergang en omringd door wijngaarden. Tijdens het aanschouwen van de prachtige zonsondergang geniet je van een bijzonder concert én een wijnproeverij. September is de perfecte tijd, want de ergste hittepieken zijn voorbij en de aroma’s worden intenser. Tickets voor de wijngaardconcerten dien je vooraf te reserveren via: https://concertsinthevineyards.com/

Halverwege augustus komt er meer informatie over het programma van het Madeira Wine Festival beschikbaar op deze website: https://www.madeiraallyear.com/en/events/madeira-wine-festival/

La ‘Tomatina’, de beroemdste tomatenveldslag, is terug!

Na een onderbreking vanwege de pandemie keert La Tomatina de Buñol terug op de culturele agenda van de provincie Valencia. De meest internationale tomatenbattle keert op 31 augustus 2022 in stijl terug om zijn LXXV editie te vieren.

Een uur lang zullen meer dan 150.000 kilo tomaten door de lucht vliegen en de straten van de Valenciaanse stad rood kleuren, totdat een vuurwerk het einde van de strijd markeert. Wil je erbij zijn? Koop je ticket en neem wat oude kleren, comfortabele schoenen en een duikbril mee. Dit jaar kunnen ook de kleintjes meedoen, want op 27 augustus biedt Buñol een gratis kindertomatina aan.

En als je de ervaring liever beleeft zonder besmeurd te raken, ‘La Tomatina VR Experience’, is een virtual reality game, die je op je mobiel kunt downloaden en zo kun je deel uitmaken van dit bijzondere festival. Je zult zeker plezier hebben! Meer informatie hier 

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Deze superdeluxe camper kost vijf ton: ‘Past niet op elke camping’ (RTL)
 • Dit kost het om de ‘grootste caravan ter wereld’ te huren voor een nachtje (Top Gear)
 • Alles wat je moet weten voor een vakantie op het Wad (Zeilen.nl)
 • Wat zijn geldige annuleringsredenen bij een annuleringsverzekering? (ANWB)
 • Top 5 landen voor vakantie met elektrische auto (Wereldreizigers)
 • Vakantie in eigen land? Zó groot is de kans op extreme hitte in augustus (Libelle)
 • Paaseiland na twee jaar open voor bezoekers (NPO Radio1)
 • Goedkoop met de trein op vakantie? Michel bouwde prijsvergelijker voor tickets (RTL)
 • Vakantie zit er voor deze mensen even niet in: ‘Moeten echt een pas op de plaats maken’ (de Stentor)*
 • Ga je op vakantie deze zomer? Dit is wat je moet weten (Europese Commissie)
 • Reizen naar de Verenigde Staten: waar moet je aan denken? (Rijksoverheid)
 • Toename van toerisme maakt van Texel een soort Ibiza (NPO Radio1)
 • De vakantiedokter gaat digitaal – toeristen kunnen via app medisch probleem melden (Omroep Zeeland)
 • Camperverkoop gedaald in eerste zeven maanden (Autoweek)

Video van de week: Na drie jaar weer op vakantie naar Marokko

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.