Zo verloor de mistral zijn magie voor ons in Zuid-Frankrijk

De auto raakte lelijk beschadigd door een heen-en-weer wiepende tak. Foto: Elkedagvakantie

Voor veel mensen heeft de mistral-wind een magische klank. Die doet ze aan lange zomerse dagen denken, die verkoeld worden door deze föhnwind. Maar sinds een vakantie van een paar jaar geleden worden wij er niet vrolijk van.

De wind, die volgens de statistieken wel 130 dagen per jaar in het zuiden van Frankrijk kan voorkomen, is door het constante gesuis wel een beetje ‘gek makend’. Niet voor niks noemen de Fransen het zelf een van de gesels van de Provence, het deel van het land waar de mistral het vaakst waait. Het verschijnsel zorgt, vooral ook omdat het soms wel een week kan aanhouden, voor een onrustig gevoel. Maar ondanks dit hebben we gewoon onze vakantie gevierd en zijn wezen zwemmen en hiken in de Gorges du Verdon.

Canyon

De Gorges du Verdon wordt door het verkeersbureau daar omschreven als ‘the largest canyon in Europe‘. Wie zijn kilometers reizend gemaakt heeft in Europa zal dat kunnen bevestigen en die zal ook beamen dat de bijzondere streek een grote gelijkenis vertoond met de Grand Canyon in Amerika.

Je kunt in het gebied prachtige wandelingen maken, mits je maar goed voorbereid op pad gaat. Want er zijn niet veel (lees: geen) winkels of horeca-gelegenheden onderweg. Het is vooral een uitgestrekt niks, dat doorkruist wordt door een rondweg, die zich langs de verschillende hoogtes slingert. Wie die weg volgt passeert meerdere plekken waar je lekker kunt zwemmen.

Lavendel velden

Een ander bijzonder fenomeen in dit deel van Frankrijk zijn de schijnbaar oneindige lavendel-velden. Belangrijk is om je je er van te verzekeren dat je komt in het juiste deel van het jaar. De velden zijn namelijk op zijn mooist van eind-juni tot midden-juli. Kom je buiten die periode dan tref je mistroostige vlaktes aan. Wie er wel op het juiste tijdstip is moet zijn wil om sprankelende selfies te maken voor Instagram wel een beetje beteugelen. De kwekers van al dit moois zijn er (net als de tulpenboeren bij ons) niet zo van gediend dat jan-en-allemaal door hun velden loopt te banjeren.

Krassen in de lak

Na een van die vele dag-uitstapjes die we gemaakt hebben bij deze reis in de Provence kwamen we ’s avonds weer terug op de camping. De auto gestald naast de caravan, vlakbij een boom en struik. De mistral woei nog steeds om ons hoofd. Na een gezellig avondje (rummikub is ons all-time vakantiespel; waarom doet een mens dat eigenlijk nooit thuis?) naar bed. De volgende morgen bleek dat we bij het parkeren van de auto beter hadden moeten opletten. De takken van de boom hadden namelijk als een vandaal uren lang krassen in de lak zitten maken.

Een nogal zuur moment in de vakantie dus. Deze tegenslag voorkwam niet dat we later met plezier op de trip terugkeken. Eenmaal terug in Nederland bleek namelijk dat een goede autoverzekering hadden, die de schade aan de wagen helemaal vergoedde. De lak werd overgespoten, maar de herinnering aan de mistral blijft.

Uitzicht over de Gorges du Verdon. Foto: Elkedagvakantie

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Allianz Direct.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.