Halloween-tijd! Gruwelijk griezelen en flippen in Frankrijk

‘Crouching spider’ van Louise Bourgeois bij Château La Coste ©Andrew Pattman

Halloween komt eraan en dat betekent: griezelen maar! Van ondergrondse bleke bottenverzamelingen en spookachtige spinnen tot felgekleurde duistere drankjes en zenuwslopende verhalen: dit is een kant van Frankrijk die je wellicht nog niet kent. Krijg je al kippenvel? Dan moet je misschien niet verder lezen… Verderop in dit verhaal veel meer Halloween-tips.Bij een perfecte Halloweenavond hoort natuurlijk een prachtige pompoen. Dus pak je ketel en koken maar! Wat wordt het vanavond, pompoensoep of pompoenmadeleines? Het is ook ontzettend leuk om je gerechten aan te kleden met zelf verzamelde paddenstoelen uit de Franse bossen. Als je geen expert bent op het gebied van smakelijke schimmels, dan kun je het beste met een gids op stap gaan. Die kan je ook vertellen hoeveel je mag meenemen, zonder de biodiversiteit aan te tasten. Momenteel is ook de appel in het seizoen, wat uitnodigt tot een heerlijk warme tarte tatin. Hopelijk zijn het geen vergiftigde appels…

Toverdrankjes

Wist je dat Frankrijk heuse toverdrankjes kent? Zo telt chartreuse wel 130 planten, kruiden en specerijen! Het recept is geheim en dat is misschien maar goed ook, want daarmee is de betovering verbroken. Maar laten we ook niet de donkerrode crème de cassis, oranje cognac en gifgroene absint vergeten! Kan het je niet spannend genoeg? Geef dan je bloody mary een Baskische twist door piment d’espelette toe te voegen voor wat extra pit.  

Mysterieuze mythes

Als er één Franse regio is die wordt omgeven door magie en legendes, dan is het wel Bretagne. Zo is het nog altijd een raadsel hoe al die duizenden menhirs hier 5000 jaar geleden terecht zijn gekomen. Deze rechtopstaande stenen wegen immers meer dan een ton! Het bos van Brocéliande is het domein van feeën en elfen. Bovendien vinden de beroemde verhalen van Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel hier hun oorsprong. In het bos van Huelgoat kun je op zoek gaan naar de Grot van de Duivel en bij de onheilspellende moerassen en veenvelden van de Monts d’Arrée dolen geesten rond van mensen die in de rivier de Elez zouden zijn gegooid als een enkeltje naar de hel. De Bretonse inwoners hebben een sterke fantasie! Of zijn het geen verzinsels…

Waterspuwers

Frankrijk is ook de woonplek voor een aantal weerzinwekkende wezens. Geven de waterspuwers van de Notre Dame in Parijs je al rillingen? Kijk dan nog eens wat hoger: daar vind je een aantal monsters waarvan ‘La Stryge’ de beroemdste is. Deze onverzadigbare vampier is een allegorie op de wellust, bedacht door de architect Viollet-le-Duc. In Calais houdt een duizelingwekkend grote draak, ontworpen door het bedrijf La Machine in Nantes, de stad in z’n greep. Hij spuwt vuur, verspreidt rook via zijn neusgaten en heeft indrukwekkende vleugels. Echte dappere mensen kunnen een ritje op zijn rug wagen. La Machine heeft ook nog een andere giga griezel gemaakt met wel acht poten: een spin! Deze vind je in de Galerie des Machines bij de voormalige scheepswerven van Nantes en diens parmantige poten worden door de medewerkers aldaar tot leven gebracht. Een andere grote (maar statische!) spin woont in het Château La Coste (Provence) en is gemaakt door kunstenares Louise Bourgeois. Op dit wijndomein tref je nog veel meer hedendaagse kunst tussen de wijnstokken; een bijzondere combinatie!

Angstaanjagende activiteiten

In Parijs kun je helemaal in de Halloweenstemming komen. Onder deze huiveringwekkende hoofdstad wachten namelijk de botten van zo’n zes miljoen Parijzenaren op je in de catacomben. Het zijn de resten van begraafplaatsen die sinds de achttiende eeuw vernietigd zijn. Mooi of macaber? Zie het met eigen ogen! Ook mag een bezoek aan de beroemdste begraafplaats ter wereld niet ontbreken: Père-Lachaise. Luister naar de ‘Danse macabre’ van Camille Saint-Saëns terwijl je hier rondstruint en je beleving is compleet. Ook pretparken passen deze maand hun decoratie en activiteiten helemaal aan, zoals Disneyland Paris of Parc Astérix. Zo’n uitje zal je doen beven en bibberen!

Allemaal kaarsjes

Maar er is ook licht in de duisternis, zoals tijdens het Fête des Lumières in Lyon wanneer de inwoners kaarsjes voor hun ramen plaatsen en allerlei gebouwen en pleinen in de stad mooi worden verlicht, of tijdens het Festival des Lanternes in Occitanië waarbij duizenden lantaarns zorgen voor feeërieke taferelen. Ook het schouwspel ‘Alta Lumina’ in Les Gets is adembenemend en neemt je ’s avonds mee op een wonderlijke route door het bos.

Tot slot sluiten we af met een paar ijzingwekkende tv-thrillers. Ken je de serie ‘Zone Blanche’ al? Deze speelt zich af in het afgelegen stadje Villefranche waar wel erg veel moorden worden gepleegd. Er komt een onderzoek naar deze door duistere bossen omgeven plek waar slecht mobiel bereik is… Nog zo’n ‘puntje van je stoel’-serie is ‘Le Chalet’. Een groepje vrienden besluit op vakantie te gaan naar het bergdorp Valmoline in de Franse Alpen, maar wat een leuke reis had moeten zijn, loopt uit op een bloedstollend drama.

Quoi de neuf?

 • Yes! Je kunt sinds 6 oktober weer tickets boeken voor de Thalys Sneeuw. Zo kun je op duurzame wijze afreizen naar de Franse Alpen. De Thalys Sneeuw stopt in Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime-La-Plagne, Landry en Bourg-Saint-Maurice en rijdt elke zaterdag van 24 december 2022 tot 25 maart 2023.
 • Vanaf 21 oktober zal het Atelier des Lumières in Parijs een maand lang in het teken staan van een geliefd stripfiguur: Kuifje! Ook alle andere personages, zoals Bobbie en kapitein Haddock, zullen van de partij zijn. 
 • Op zoek naar ecologisch verantwoorde accommodaties voor je volgende reis? Kijk dan eens op de website van Moovert! Ter promotie van duurzaam toerisme biedt dit gloednieuwe platform zorgvuldig geselecteerde accommodaties op basis van milieuvriendelijkheid, kwaliteit en service. Bovendien werkt MooVert uitsluitend samen met aanbieders die een positieve bijdrage willen leveren aan de lokale producenten, ambachten en cultuur.
 • In het najaar 2023 gaat eindelijk het WK Rugby van start in Frankrijk: 52 dagen, 48 wedstrijden, 10 gaststeden en 9 stadions. Dat belooft een fantastisch feest te worden! De Franse gaststeden zullen zich van hun sportieve kant laten zien. Wil je weten hoe? Kijk dan hier

En dan nog dit

Griezelen in het doolhof van Ruurlo

Liefhebbers van griezelen kunnen hun hart op halen in Ruurlo. De STAR (Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo) organiseert twee griezelavonden. Op woensdagen 19 en 26 oktober staan de griezelavonden gepland. Vanaf 19.00 uur lopen er afschrikwekkende figuren rond in het doolhof.

Een van de griezels in het doolhof. Foto: VVV Ruurlo

In het grootste doolhof van Europa, met zijn mooie brede paden, dus ook geschikt voor rolstoelers, vindt het griezelen plaats. Na jaren spookavonden te hebben gehouden gaat het er nu echt griezelen…. Er zijn actuele, bijna levens echte, outfits aangeschaft. Het is niet alleen griezelen er is ook een spel aan verbonden. De griezels dragen een letter en alle letters tezamen vormen een woord. Elke jeugdige deelnemer kan hieraan deelnemen en de winnaar krijgt een prijs thuis.  De griezels zijn er om 19.00 uur. De kosten voor deze avond zijn: volwassenen € 3,50 en kinderen tot 12 jaar € 2,50.

Volledig programma Imagine Fantastic Film Festival 2022 is bekend

Imagine Fantastic Film Festival heeft het het volledige programma van de 38ste editie van het festival dat van 26 oktober tot en met 5 november 2022 in LAB111 en FilmHallen in Amsterdam bekendgemaakt. Het festival organiseert themaprogramma’s als Lab Rats!, Mythen van de Wereld: Hong Kong en Expanded: World Hopping en presenteert een breed filmaanbod in het fantastic genre. Tijdens Imagine worden er meer dan 70 films en shorts vertoond, aangevuld met VR, XR (extended reality), workshops en lezingen.

Vanaf vandaag kunnen professionals en het publiek het volledige programma van Nederlands grootste fantastische filmfestival ontdekken dat naast speelfilms, korte films en themaprogramma’s ook uit andere vormen van digitale kunst en Imagine Industry, waar Nederlands talent floreert, bestaat. Tickets zijn vanaf 10 oktober beschikbaar.

Bekijk hier het volledige programma van Imagine Fantastic Film Festival

Openingsfilm The Menu

Imagine Fantastic Film Festival opent op 26 oktober feestelijk met de zwarte horrorkomedie The Menu van regisseur Mark Mylod met hoofdrollen voor Ralph Fiennes (No Time to Die), Anya Taylor-Joy (The Queens Gambit) en Nicholas Hoult (X-Men). The Menu komt op 26 november uit in de bioscoop via The Walt Disney Company.

Meer dan alleen films

Naast het uitgebreide aanbod aan films zijn er ook dit jaar diverse gasten en vinden er panels plaats tijdens het festival. Schrijver Grady Hendrix (My Best Friend’s Exorcism) geeft een lezing onder de noemer ‘Hong Kong doesn’t exist’ en anatomisch kunstenaar Eleanor Crook geeft zowel een lezing als een workshop waarin men een eigen wax monster kan creëren.

Kids Halloween

Ook voor de jongere Fantastic Film-fans zijn er activiteiten georganiseerd. Zo zal er in het eerste weekend een Kids Halloween plaatsvinden in de FilmHallen met kinderactiviteiten en een vertoning van The Addams Family.

Veel talent van eigen bodem

Tijdens het festival zullen er maar liefst twee wereldpremières plaatsvinden met talent van eigen bodem. Sputum van regisseur Dan Geesin met hoofdrollen voor Yannick Jozefzoon en Jade Olieberg en Exhibit #8 van regisseur Ruben Broekhuis. In het programma-onderdeel Nieuw Nederlands Peil vertoont het festival een ruim scala aan films van eigen bodem.

Griezelen in een Frans bos met Le Barn

Griezelen op het Franse platteland. Foto: Le Barn

Wie van origineel griezelen houdt boekt op zaterdag 29 oktober 2022 een kamer in Le Barn: een hotel – drie kwartier ten zuidwesten van Parijs – waar het die nacht spectaculair spannend is voor gasten met lef. Want je wordt er dan het donkere bos rond dit landhuis ingestuurd, om de legende van Barn Witch op te lossen. In een groepje met anderen, of heel dapper in je uppie.

Het enige dat je aan hulpmiddelen meekrijgt tussen de zwarte zwijgzame bomen zijn een lamp, een kompas en een landkaart. Maar je weet niet wat er in het duister allemaal leeft en beweegt. Verstopt zich hier ergens een bovennatuurlijke kracht met kwade bedoelingen? Hoe gek moet je eigenlijk zijn om de gok te nemen en ’s nacht door dit bos te lopen? Want lang blijft je lamp niet branden, en dan daalt het diepste duister in. Om je heen onheilspellende geluiden. Je wordt gevolgd, hoort enge geluiden en schrikt je steeds weer lam. Toch, je móet het hoofd koel houden om de weg terug te vinden naar Le Barn. Wie dat als eerste lukt, wacht een mooie beloning.

Heerlijke plek ook voor de kinderen
Deze nachtelijke Halloweentocht is speciaal voor volwassenen, maar de groene wereld van Le Barn is ook een perfecte plek voor herfstvakanties met het hele gezin. Vanaf 22 oktober worden er vanwege Halloween kinderactiviteiten georganiseerd zoals heksenjachten, spookavonden en workshops taarten bakken en versieringen maken met pompoenen. Er wordt ook Engels gesproken door de begeleiders.

HALLOWEEN in Le Barn
Speciale activiteiten voor kinderen van 22 oktober tot en met zondag 6 november. 
Le Barn Witch Project (adults only) op zaterdag 29 oktober vanaf 9 uur ’s avonds.
Vanaf 205 euro per nacht per twee personen, inclusief ontbijt.

Keukenhof tuinmannen uit hun bol; plantseizoen gestart

De eerste bollen voor volgend jaar alweer geplant in Keukenhof. Foto: Keukenhof

De tuinmannen van Keukenhof hebben deze week de eerste bloembollen geplant. Hiermee is een start gemaakt met de voorbereiding van seizoen 2023. De komende drie maanden zullen er maar liefst 7 miljoen bloembollen worden geplant, volledig met de hand. Op 23 maart 2023 zal de bloemententoonstelling haar poorten weer openen voor publiek.  

Onder het genot van een herfstzonnetje gingen de eerste bloembollen de grond in, maar dat is niet altijd het geval. Door weer en wind planten 40 tuinmannen maar liefst 7 miljoen bloembollen één voor één met de hand. Het is een race tegen de klok want ze moeten allemaal voor kerst de grond in.  

Keukenhof ontstond in 1949 als een initiatief van tien bollenkwekers/exporteurs die een etalage voor het bollenvak wilden creëren. Anno nu is Keukenhof nog steeds belangrijk voor de sierteeltsector. Honderd exposanten (inzenders) laten in Keukenhof hun beste assortiment bloembollen zien. Dit jaar zijn er vier nieuwe exposanten van de partij, waaronder bloembollenkweker Horizon Flower Family uit Zwaagdijk. Hun motto “grown for a smile’ past perfect bij de vele blije bezoekers die Keukenhof in de lente ontvangt. 

Bloembollen plant je nu!  
Wie in de lente een kleurrijke tuin of balkon wil, moet nu aan de slag. Koop je bloembollen en plant ze voor half december. Dat kan per kleur of per soort, maar een mooie mix van kleuren en soorten doet het natuurlijk ook prachtig in het voorjaar. Tip van Keukenhof ontwerper Frans Beijk: ”Wil je een mooie warme mix? Gebruik dan kleuren zoals geel, oranje, rood of roze. Liever een perkje in je tuin dat er echt uitspringt? Gebruik dan contrasterende kleuren zoals; groen en rood of paars en geel.” 

Keukenhof is in 2023 geopend van 23 maart t/m 14 mei. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf medio november via www.keukenhof.nl

Historisch onderwaterpark Gallipoli paradijs voor duikliefhebbers 

Duiken bij Turkije. Foto: Travelproof

Turkije’s minister van Cultuur en Toerisme, Mehmet Nuri Ersoy, maakte een herdenkingsduik naar het Lundy-scheepswrak op 27 meter diepte in het Gallipoli Historical Underwater Park. Dit historische onderwaterpark, dat deel uitmaakt van de Straat van Çanakkale (de Dardanellen), ligt op het kruispunt van de Egeïsche Zee en de Zee van Marmara. Het park werd, na een vier jaar durende voorbereiding door het ministerie en het directoraat van Gallipoli Historic Site, eind vorig jaar geopend. Het is een trekpleister voor duikers vanuit alle windstreken en hard op weg om een van ’s werelds belangrijkste duiktoeristische centra te worden. 

Minister Ersoy, die in Çanakkale was om deel te nemen aan de Troy Culture Route Festival-evenementen, werd bij zijn duik naar het in 1915 in de Suvla-baai gezonken schip begeleid door Ismail Kaşdemir, hoofd van de Gallipoli Historical Site. Oorlogsschepen die 107 jaar geleden zonken op het historische Gallipoli-schiereiland, waar de Dardanellenoorlogen plaatsvonden, vormen tesamen het Gallipoli Historical Underwater Park. Deze epische historische scheepswrakken maken deel uit van het eerste onderwaterpark met de Eerste Wereldoorlog als thema.

Verborgen juweeltjes onder water
In Gallipoli Historical Underwater Park is wrakduiken een feest. Het 120 meter lange Britse slagschip ‘HMS Majestic’ is getooid met niet-ontplofte artilleriegranaten. De ‘Andrea Massena’ en de ‘Seghalien’ liggen op slechts 5-7 meter diepte in de baai van Ertugrul. Ook vindt men hier de Helles barges, bevoorradingsschepen ten tijde van de landingen van duizenden soldaten in Çanakkale. Al duikend krijgt men het gevoel dat de tijd onder water heeft stilgestaan. 
De geschiedenis van dit onderwaterpark, waar ook de scheepswrakken van Tekke Bay (W Beach), Arıburnu-aken, Small Bone-aken, Arıburnu Lash, Lundy, HMS Louis, S.S Milo en Tuzla te bewonderen zijn, is uniek. Op zo’n 10 meter diepte in de baai van Akbaş ligt het Submarine Mania Network, dat tientallen onderzeeërs tot zinken bracht tijdens de Çanakkale-oorlogen en hetgeen heden ten dage een must is voor onderwaterfotografen.

Scheepswrakken en riffen vol kleurrijke bewoners
Het Britse schip ‘HMS Triumph’ ligt op 70 meter in Kabatepe en heeft een geheel andere fauna dan de hoger gelegen wrakken. Hier vind men ook de riffen van Bebek, met een pracht van honderden kleurrijke vissoorten. In Gallipoli Historical Underwater Park wordt met behulp van de nieuwste digitale technieken voortgaand gezocht naar andere wrakken. Het is van groot historisch belang om de scheepswrakken van de Slag bij Gallipoli te conserveren voor volgende generaties. Als het best bewaarde slagveld werd het opgenomen op de voorlopige lijst van UNESCO-werelderfgoederen. In het bijzonder vanwege het feit dat het grote belang van de maritieme veldslag bij Çanakkale tijdens de Eerste Wereldoorlog bij weinigen bekend is. Dankzij de status van cultureel erfgoed is behoud verzekerd. 

Meer informatie is te vinden op de website van Gallipoli Historical Underwater Park.

Meer informatie over reizen naar en in Turkije vindt men op de Nederlands-talige website.

Huttopia geeft andere beleving aan de ‘winter(sport)vakantie’

Genieten van een verblijf in de winter bij Huttopia ©ManuReyboz – Huttopia

Met zes bestemmingen in de sneeuwrijke berggebieden van Frankrijk, biedt Huttopia komend winterseizoen een aantrekkelijk alternatief voor alle wintersportliefhebbers die houden van natuur, buitenactiviteiten en een sfeervol verblijf.

De locaties met vrijstaande houten chalets liggen in de directe nabijheid van een skigebied, maar tegelijkertijd midden in de natuur van de Alpen, de Jura of de Pyreneeën. Dat betekent sneeuw tot aan de voordeur van het houten chalet, bergen en bossen rondom, genoeglijke avonden bij de houtkachel en daarnaast tal van andere outdoor-mogelijkheden, zoals winterwandelen of cross-country skiën. De Huttopia winterbestemmingen zijn van december tot eind maart/april 2023 geopend en laten je genieten van de wonderlijke witte wereld.

Naar de Savoie voor lange skitochten
Mensen die houden van grote skigebieden, kiezen voor de noordelijke alpen. In de Savoie ligt Huttopia Bourg St. Maurice-Les Arcs, vlakbij het bekende gebied Paradiski met, o.a. La Plagne, Les Arcs en La Rosière. In de Tarentaise, de regio van het gerenommeerde skigebied Les Trois Vallées, vind je Huttopia Bozel-en-Vanoise. Deze top-skiregio’s met honderden kilometers piste, levendige dorpen en tal van andere voorzieningen hebben alles voor een veelzijdige wintersportvakantie.

Outdoor in de ongerepte natuur
Wie de voorkeur geeft aan een rustige omgeving, ver van grote mensenmassa’s, kiest voor Huttopia Vallouise of Huttopia La Clarée in de zuidelijke Alpen. Alpineskiën kan, maar hoeft niet. Hier wacht een ongerepte, imposante natuur, waar vooral ook winterwandelen, hondesleetochten en crosscountry-skiën erg populair is. Bij La Clarée loopt de langlaufloipe direct voor de deur. Skiën doe je onder meer in de gebieden van Montgenèvre en Serre Chevalier.

De Pyreneeën: robuust, ruiger en rustiger
Direct naast het bekende dorp Font-Romeu ligt de gelijknamige Huttopia-locatie. Vanaf de entree loop je zo het dorp in, dat zowel zomers als ’s winters veel bergliefhebbers trekt. De skiliften liggen onder handbereik en dankzij de zuidelijke ligging, is Font-Romeu de meest zon-zekere winterbestemming in Frankrijk. Ook de niet skiër vindt hier volop actie en mogelijkheden voor outdoor sporten, zoals winterwandelen, cross-country skiën of hondensleetochten.

De dichtstbijzijnde bestemming vanuit Nederland en België is Huttopia Divonne, in de buurt van het meer van Genève en Zwitserland, aan de voet van de Jura en de Alpen. Het is een authentieke bestemming voor een wintervakantie, om te skiën, maar ook om te wandelen en simpelweg te genieten van de wonderlijke witte natuurwereld.

Skigebieden zijn nooit ver weg, evenals langlaufloipen, wandelroutes en andere buitenactiviteiten als sleeën.

Chalet Montana, robuust en comfortabel
De robuuste chalets Montana zijn speciaal ontwikkeld voor een verblijf in de winter. Goed geïsoleerd, genoeglijk en comfortabel. Terwijl buiten de witte wereld wacht, brandt binnen de sfeervolle houtkachel. Chalet Montana heeft 2 slaapkamers en biedt plaats aan max. 6 personen. Om optimaal van de typische wintersfeer te genieten, zijn voor de gasten onder meer een slee, sneeuwschoenen, bordspellen en raclette- of fonduestoestellen te leen.

Met camper of caravan
Met een snelgroeiend aantal camperbezitters in Nederland, neemt ook de vraag aan wintercampings toe. Huttopia Bourg-St.Maurice/Les Arcs heeft speciale plaatsen en voorzieningen voor mensen die met camper of caravan naar de sneeuw reizen. Naast comfortabel verwarmde sanitairgebouwen en een ski-room om ski’s en schoenen te laten drogen, is er voor de gasten onder meer een gezellige recreatieruimte met lekkere banken bij de houtkachel, spelletjes, TV, tafel-voetbal. Voorts zijn er wasmachines en drogers, een camperservicepunt en broodservice. 

Gasten profiteren op alle locaties van korting op skihuur.

Walibi: Absoluut niet met Martien Meiland een spookhuis in

Nog even en Halloween staat weer voor de deur. Walibi Holland heeft een onderzoek uitgevoerd onder 1025 respondenten, waaruit blijkt dat Nederlandse volwassenen geen helden zijn als het aankomt op griezelen.

40% van de Nederlanders geeft aan weleens bang te zijn in het donker. Slechts 1 op de 4 Nederlanders vindt het leuk om te griezelen, maar toch gaat iets meer dan de helft (55%) van de Nederlandse volwassenen liever een spookhuis in dan dat zij een ritje in een achtbaan maken. Als we dan een spookhuis betreden, doen we dat het allerliefste met een sterke man. Ruim 75% van de Nederlanders gaf aan het liefst met Rico Verhoeven een spookhuis te betreden.

Een spookhuis bezoeken Martien Meiland slaat de gemiddelde Nederlandse volwassene liever over, zij geven ons het minst veilig gevoel in een angstige situatie. Waar volwassenen zich het liefst verschuilen achter de brede rug van Rico Verhoeven, stappen kinderen (60% van de ondervraagden) het liefst samen met Freek Vonk een spookhuis binnen.

Praktische informatie Spooky Days:
Dwaal door de griezelzones en sta oog in oog met vampiers, piraten en trollen tijdens Spooky Days, speciaal voor stoere monsters van 6 tot 12 jaar.Openingsdagen: 8, 9 en 15 t/m 30 oktober 2022
Openingstijden: van 10:00 tot 18:00 uur Consumentenadviesprijs: €36,00 voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Kinderen vanaf 6 jaar t/m 11 jaar: €29,00 Kinderen tot 12 jaar mogen verkleed naar het park komen.

Dit kun je verwachten op het Halloween Festival in Disneyland Paris

Een halloween optocht in Disneyland. Foto: Disneyland

Vanaf deze week is het de beurt aan de Disney Schurken om de 30e verjaardag van Disneyland Paris te vieren. Zij nemen het Disneyland Park over van 1 oktober t/m 6 november 2022 tijdens Disney Halloween Festival. De Schurken zijn geniepiger en brutaler dan ooit. Met betoverende ontmoetingen, een geestige sfeer, angstaanjagend leuke shows en attracties is Disney Halloween Festival een griezeleuk en vermakelijk feest. En dit jaar zijn er op 29 en 31 oktober 2022 tot 2 uur ’s nachts twee Disney Halloween Parties in het Disneyland Park.

Zodra gasten het Disneyland Park binnenkomen, worden ze verwelkomd door typische Halloween decors, zoals lachende pompoenen, verlichte guirlandes, lantaarns, vriendelijke spoken en vrolijke skeletten die tot 3 meter hoog kunnen zijn. Gasten worden ook ondergedompeld in de Halloween-sferen in de Disney Hotels, die dit jaar voor het eerst versierd zijn met herfstdecoraties.

Het Disneyland Park is de thuisbasis van vele Disney Schurken, waaronder Maleficent, Kapitein Haak, de Hartenkoningin, Cruella de Vil en vele anderen. Royal Castle Stage naast het Kasteel van Doornroosje wordt het vaste ontmoetingspunt van de Disney Schurken. Op deze locatie zetten ze zichzelf in de schijnwerpers en kunnen de gasten, die een schrikbarend moment aandurven, de Disney Schurken ontmoeten.

Optocht

Mickey’s Halloween Celebration keert terug na een afwezigheid van twee jaar. Tijdens deze gezellige halloweencavalcade vieren de Disney Figuren in hun herfstkostuums het begin van het herfstseizoen in een feestelijke en kleurrijke sfeer. Mickey verrast de gasten met zijn praalwagen ‘Mickey’s Illusion Manor’ en een aantal speelse spoken. De cavalcade is meerdere keren per dag te zien in het Disneyland Park.

Dit jaar, bij het vallen van de avond, hebben de Disney Schurken nog een laatste betoverende verrassing in petto voor de gasten: Nightfall with Disney Villains. Dit is een show die plaatsvindt voor Disney D-Light, de succesvolle preshow voor de 30e verjaardag met drones, en Disney Illuminations. Tijdens hun sluwe plan komen de Disney Schurken uit de schaduw en nemen ze tijdelijk het Kasteel van Doornroosje over, gecombineerd met een dansende fonteinshow en projecties.

Kunstwerken

Deze entertainmentelementen worden toegevoegd aan de vele shows en ervaringen die door het resort worden aangeboden, zoals de dagelijkse parade Disney Stars on Parade en de Gardens of Wonder, de tuinen voor het Kasteel van Doornroosje met 30 kunstwerken die Disney Figuren vertegenwoordigen zoals Maleficent, Ursula en Jafar en die zijn ontworpen voor de 30e verjaardag van Disneyland Paris.

Boetieks

Halloween wordt ook gevierd in de verschillende boetieks in de Disney Parken, waar exclusieve halloweensouvenirs te koop zijn van Mickey en zijn vrienden, de Disney Schurken en Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas.

Ook in de restaurants is het Halloween, met een aanbod van snacks voor iedereen die zijn grommende maag wilt vullen. Op de menu’s staan onder andere de Wicked Whip, een verrassend ijsje, een ongelooflijke Maleficent Sundae bij de Lucky Nugget en een ‘Mickey Mummy’ lolly. Aan geselecteerde bar- en restaurantmenu’s worden ook speciale drankjes toegevoegd, zoals de Little Devil Cocktail**, de Poisoned ‘Apple’** en de Oogie Boogie-mocktail.

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Bespaartip: boek eerst je hotel, daarna pas je ticket (Telegraaf)
 • Astronaut neemt Barbie mee op reis om meisjes te inspireren (Nu.nl)
 • Man bouwt Smart ForTwo om tot geweldige offroad-camper, inclusief keuken en douche (TopGear)
 • Win een vakantie naar Curaçao bij Mattie & Marieke (Q-Music)
 • Waarom Ibiza het perfecte eiland is voor een slow travel-vakantie (Harpers Bazaar)
 • Chaotische taferelen in Belgisch hotel: Hele inventaris weggegeven (Telegraaf)
 • ‘In mijn uppie een jaar op reis’  (Zin.nl)
 • Individuele reiziger geïnspireerd door hit rom-com The Holiday bezoekt 15 landen in twee jaar (The Bharat Express News)
 • Overzicht nieuwe skiliften in Zwitserland voor winterseizoen 2022/2023 (SkiInformatie)
 • Ideaal voor beginners: de goedkope Dacia Dokker camper (Autovisie)
 • Van hulpje in spoelkeuken naar directeur van grootste hotel Den Haag: ‘Dit is de allerleukste job in de wereld’ (AD.nl)*
 • 8 plekken waar je heen moet als je van Star Wars houdt (National Geographic)
 • Keri, Marc & Flin (4) reizen 6 maanden per jaar in een ‘seniorencamper’ door Europa: ‘Iedereen die wil kan dit ook’ (Gelderlander)*
 • Zin in een originele stedentrip? 9 verborgen parels in Praag die je wilt zien (WeerOnline)
 • ‘Echt, elke 100 kilometer afkoppelen?’ Zo reis je met een elektrische auto én caravan (AD.nl)
 • Extreme opmars van aanschaf caravans en campers voorbij (Nieuws.nl)

Video van de week: Griezelen in Moviepark Germany

Ook MoviePark Germany viert Halloween. Hoe het daar dan toegaat kun je zien in deze video.

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.