Deze zomer naar Schotland. Waarom niet?

Cultuur, natuur en historie. Dat alles is te vinden in Schotland. Foto: Miquel Rosselló Calafell via Pexels

Nieuwe verhalen, bijzondere momenten en onvergetelijke herinneringen liggen klaar om in 2023 in Schotland gemaakt te worden. Van januari tot en met december zijn er vele redenen om naar Schotland te gaan.

Begin het jaar met de Burns Night Celebrations door het hele land, bekijk de bloei van boshyacinten en sneeuwklokjes, verwelkom jonge dieren in het wild in de lente, voordat je je voorbereidt op een zomer vol festivals. In het najaar komt met het vallen van de bladeren een gouden deken over de weelderige Schotse landschappen werpen voordat de winter weer start en het jaar eindigt met het geluid van vuurwerk en feest tijdens Hogmanay.

Verblijf

Door heel Schotland vind je hutten gelegen onder de sterren  met spectaculaire uitzichten, weelderige groene bossen en watervallen maar ook intieme optredens waar feestvierders de hele nacht kunnen dansen. Dus, of het nu gaat om avontuur of rust, winkelen of feesten – of een voorproefje van alles –  wie naar Schotland gaat, zal  een wereld aan keuzes binnen handbereik vinden. Er zijn veel redenen waarom Schotland  in 2023 de plaats is waar je wilt zijn. Zie hier de hele lijst. En ook dat is slechts een selectie van enkele van de belangrijkste openingen, nieuwsupdates en evenementen om naar uit te kijken dit jaar.

Meer informatie

Voor meer inspirerende dagjes uit en aanbiedingen en kortingen bezoek www.visitscotland.com/holidays-breaks/day-trips/offers/.  Van Edinburgh Castle, Iona Abbey en St Andrews Cathedral tot Skara Brae, Urquhart Castle en The Falkirk Wheel, er zijn tientallen spannende attracties en bezienswaardigheden in heel Schotland om te bezoeken in 2023. Lees meer over deze bestemming.

En dan nog dit

Tips voor een voordelige trip naar New York

Op de Brooklyn Bridge. Foto: Elkedagvakantie

Tijdens de NYC Winter Outing van 17 januari tot 12 februari 2023 kun je genieten van vele voordelen tijdens je bezoek aan de metropool New York City.

De derde editie van deze succesvolle actie omvat voordelen bij diverse programma’s, waaronder NYC Restaurant Week, NYC Broadway Week, NYC Must-See Week en NYC Hotel Week. Foodies kunnen hun hart ophalen met tweegangenlunches en driegangendiners voor een vaste prijs bij zo’n 500 restaurants. Theaterliefhebbers kunnen 2-voor-1 tickets boeken voor 22 Broadway shows, waaronder terugkerende musicals en nieuwe shows.

Tijdens NYC Must-See Week kun je 2-voor-1 tickets boeken voor meer dan 40 musea, attracties, podiumkunsten en rondleidingen. En met NYC Hotel Week kun je overnachten in de beste hotels van de stad met een goede deal. Reserveren voor de verschillende programma’s kan op nycgo.com/winterouting.

Hoogste watervallen ter wereld te vinden in Noorwegen

VoRINGSFOSSEN Foto: Meng Tian

Het voorjaar in Fjord Noorwegen is een tijd van explosie van energie, waar dieren zich steeds meer laten zien, planten tot bloei komen en de Noren genieten van de zon en het aangename weer. De steden Stavanger, Ålesund en Bergen stromen vol met leven en er is van alles te doen in de regio, zoals in Sognefjord.

De meeste festivals vinden in het voorjaar plaats en het is ook nog steeds mogelijk om te skiën. De fjorden van Noorwegen veranderen in de lente in een bonte bloemenzee, met veel fruittelers in de regio en in mei komen eerst de pruimenbomen en daarna de appel- en kersenbomen in bloei.

Het is de perfecte periode om de watervallen van Fjord Noorwegen te ontdekken tijdens een wandeling, deze zijn dan het grootst en krachtigst. Negen van de tien hoogste watervallen ter wereld zijn in Noorwegen te vinden.

Skiën in het voorjaar is ook een unieke ervaring, hoger op de bergen is de sneeuw op zijn best en in maart, april en mei begint het wintersportseizoen pas echt. Er zijn veel muziekfestivals in Fjord Noorwegen in het voorjaar waaronder klassieke en jazzfestivals. Het voorjaar is ook een goede tijd om de steden en fjorden te bezoeken vanwege de relatieve rust in vergelijking met de drukte van de zomer. Voor meer informatie over lente in Fjord Noorwegen kun je kijken op de uitgebreide website van Fjord Norway.

Dit zijn de zonnigste Europese bestemmingen om te overwinteren

Dat Spanje goed scoort verrast niet. Foto Martijn Vonk via Unsplash

Nu het zo nat en koud is en de energieprijzen ook nog eens de pan uit rijzen, proberen veel Noord-Europeanen hun energiekosten te ontlopen door het zonnetje achterna te reizen. Holidu, het boekingsportaal voor vakantiehuizen (www.holidu.nl) heeft gekeken welke kustplaatsen het beste zijn om naartoe te vluchten tijdens de wintermaanden. En dit zijn de beste opties:

 1. Spanje: Los Cristianos – Gemiddelde winterzon 320,60 uur | Gemiddelde wintertemperatuur 20,6ºC
  Als grootste eiland van de Canarische eilanden in Spanje en met gemiddeld meer dan 320 zonuren in de winter en een gemiddelde wintertemperatuur van 20,6ºC is Los Cristianos de perfecte plek om deze winter warm te blijven.
 2. Griekenland: Agios Nikolaos – Gemiddelde winterzon 261,46 uur | Gemiddelde wintertemperatuur 16,4ºC
  De top zonbestemming ligt op Kreta. Versla de zomerse drukte en bekijk de vele stranden en restaurants aan het water of verken de nabijgelegen verlaten kastelen en olijfboerderijen.
 3. Italië: Siracusa – Gemiddelde winterzon 258,20 uur | Gemiddelde wintertemperatuur 16,4ºC
  De historische stad Siracusa ligt op het eiland Sicilië.
 4. Portugal: Luz – Gemiddelde winterzon 250,10 uur | Gemiddelde wintertemperatuur 15,8ºC
  Het kleine kustplaatsje Luz ligt in de Algarve en wordt omgeven door adembenemende stranden en indrukwekkende kliffen.
 5. Malta: Gzira – Gemiddelde winterzon 238,56 uur | Gemiddelde wintertemperatuur 17,9 ºC. Iets zuidelijker van Sicilië ligt het eiland Malta. Ook geen slecht toevluchtsoord met een grote haven en de mogelijkheid een heerlijke boottocht te maken.

Dormio Resort Nieuwvliet-Bad biedt veel variatie in bungalows

Dormio Resort Nieuwvliet-Bad. Foto: PR

Dormio Resort Nieuwvliet-Bad, een gloednieuw vakantiepark in Zeeuws-Vlaanderen, zal vanaf juli dit jaar 124 luxe vakantiewoningen aanbieden voor verhuur. Het resort is gelegen op een prima locatie, ideaal voor liefhebbers van strand, natuur en stedelijke cultuur.

De vakantiewoningen zijn geïnspireerd op Zeeuwse boerderijen en visserswoningen, maar zijn uitgerust met moderne technologieën zoals zonnepanelen en een eigen laadpaal voor elektrische auto's. Er zijn ook 22 verschillende woningtypen beschikbaar, waaronder wellnesswoningen, kidswoningen en groepsaccommodaties voor groepen tot 20 personen.

Er zijn ook twee nieuwe woningtypen beschikbaar, waaronder poolwoningen met een privé zwembad en petswoningen die speciaal zijn ontworpen voor huisdieren. Dormio Resort Nieuwvliet-Bad heeft diverse faciliteiten in het hoofdgebouw, waaronder een receptie met minimarkt, een binnen- en buitenzwembad, een fitnessruimte, een sauna en een restaurant.

Eten op de piste dit seizoen tot zo'n 10% duurder

De SchnitzelIndex geeft een indruk van de prijzen op de piste. Foto: SnowPlaza

Nederlandse wintersporters zullen dit seizoen meer moeten betalen voor een lunch op de piste, aldus het onderzoek van wintersportwebsite Snowplaza, de Schnitzel Index. Uit het onderzoek blijkt dat de prijzen van een Wiener Schnitzel in Oostenrijk deze winter zijn gestegen met 9,66% in vergelijking met het skiseizoen 2021/2022.

Snowplaza vergelijkt de prijzen van een Wiener Schnitzel in de hoogstgelegen berghutten van 17 populaire skigebieden in Oostenrijk om een algemene indruk te krijgen van het prijsniveau in een skigebied. De Wiener Schnitzel is een populaire keuze op de menu's in berghutten en wordt gezien als een goede indicator voor het prijsniveau in een skigebied. De onderzoekers merken ook op dat er grote verschillen zijn in de prijzen tussen de verschillende skigebieden, met Lech am Arlberg en Obergurgl aan de duurdere kant en Snow Space Salzburg, Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn en Stubaier Gletscher aan de goedkopere kant.

Boek: Ontdek minder bekende maar bijzondere Europese steden

Op zoek naar een unieke stedentrip? Wil je weg van de drukte? Hidden Cities – Europa presenteert 70 charmante Europese steden waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Dé perfecte gids voor iedereen die op zoek is naar een onvergetelijke beleving!

Kufstein, Lugano en Wrocław zijn alle drie betoverend, uniek en vrijwel onbekend. Of wat te denken van een stad als Salerno met zijn middeleeuwse oude binnenstad, Paphos met zijn romantische stranden of de bloeiende havenstad Turku in Finland. Laat je inspireren voor je volgende avontuur!

Hidden cities Europa | 70 onvergetelijke stedentrips, weg van de drukte l | Auteur: Aubel Henning | ISBNL 9789043927994 | Prijs: €25,- | Verschijnt op 28 maart 2023

In het kort - Nieuwsoverzicht

 • Toerisme in eigen land steeds populairder: dit zijn de onontdekte parels van Noord-Holland (NH Nieuws)
 • ANWB: mensen gaan massaal met caravan op pad (RD.nl)
 • De ‘beste kleine camping’ ligt in Frankrijk en is van Petra en Mark uit Emmeloord (AD.nl)*
 • Toerisme in EU bijna op niveau van voor corona (De Ondernemer)
 • Na schokkende diagnose gaat Hanna toch op wereldreis: 'Wil laten zien dat het kan' (RTL)
 • Sneeuw deze wintersport? Probeer het Franse Les Deux Alpes, waar ook zomers geskied wordt (Metro)
 • Elektrisch rijden in de camperbranche: waarom deze ondernemer nog niet overstag is (De Ondernemer)
 • 'The Travelling Tribe trekt door Portugal, op zoek naar avontuur (Omroep Friesland)

Video van de week: Oefenen met je drone in Slovenië

Tip 5 voor dit weekend

 1. Lezing 'Zo wordt u gelukkig' van Kees van Kooten in Carré
 2. De ellende van oorlogsjaren in Coda Apeldoorn.
 3. Beleef zelf avonturen in virtual reality
 4. Viering van het Chinees Nieuwjaar in Den Haag bijwonen
 5. Efteling in Concert is dit weekend voor het eerst te zien.

Weekendradio op Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.