Stedentrip op de fiets geeft je alle vrijheid

Fietsers bij de Porta Tenagila in Milaan. Foto: Elkedadagvakantie

Stedentrips op de fiets, dat heeft onze vakanties de laatste jaren verrijkt. Want een van de voordelen van zonder kinderen op vakantie gaan is dat je ‘minder mee te zeulen’ hebt en er dus eindelijk ruimte is om je eigen fiets toe te voegen aan de bagage. En dat opent meteen nieuwe perspectieven.

Zo hebben we inmiddels door Londen en Parijs gefietst. En afgelopen zomer deden we Milaan op de fiets aan. Het voordeel van een verkenningstocht op een tweewieler is dat je je veel makkelijker (wel goed uitkijken!) door het drukke stadsverkeer beweegt en toch in korte tijd alle highlights van een stad kunt bekijken. Om het eenvoudiger te maken kun je gebruik maken van een lokale organisatie die fietstours organiseert. Daarbij is dan vaak een fiets te huren, maar er gaat toch niks boven je eigen vervoermiddel. Gewoon omdat je je daarop op je gemak voelt en precies weet hoe je snel moet reageren.

Milaan

Modestad Milaan stond al heel lang op ons lijstje. We besloten er vanuit onze uitvalsbasis aan het Meer van Lugano in een uur tijd naar toe te rijden. Met de fietsen maakten we met hulp van een lokale gids (een Nederlandse die daar twintig jaar geleden door de liefde was gekomen) in drie uur tijd een prachtige rondrit door de Italiaanse stad. Enkele highlights:

  • De gids vertelde ons dat het beeld van Maria bovenop de Duomo di Milano eeuwenlang het hoogste punt van de stad was en dat het voor iedereen verboden was om een hoger gebouw neer te zetten dan dat. Daar hebben ze een oplossing voor gevonden: Bovenop de Palazzo Lombardia hebben ze een kopie van het beeld van Maria neergezet. Daardoor mocht dat gebouw als eerste wel hoger zijn dan de kathedraal in het centrum.
  • Wat je niet mag missen is een kijkje in de Galleria Vittorio Emanuele II, een overdekte winkelstraat in het hartje van Milaan. Hier vind je de meest exclusieve (en dure!) merken. Er zijn hier dan ook vooral kijkers en nauwelijks kopers. Wel even je fiets met een kettingslot vastzetten in de buurt, want je kunt hier niet met je rijwiel doorheen lopen. Het is er ook gewoon té druk voor.
  • De Castello Sforzesco is een verdedigingswerk, dat nu in een mooi en groot park ligt. Het is verwoest geweest, maar nu prachtig herbouwd. Er zijn nu verschillende musea gehuisvest. Er is bijvoorbeeld een kunstcollectie te zien met werk van Michelangelo en Leonardo da Vinci.

Lugano

We brachten onze vakantie door op een camping aan het Meer van Lugano. Ook daar konden fietsen een uitkomst bieden. De Zwitserse stad is op die manier goed te bezoeken. Er zijn uitstekende gemarkeerde fietspaden en de gezellige winkelstraatjes in het autovrije centrum zijn zo makkelijk te bereiken. En je hebt zo een prachtig uitzicht op de omliggende bergen, zoals de Monte San Salvatore (912 meter) en de Monte Brè (923 meter). De omliggende natuur is indrukwekkend en hebben internationale bezoekers ertoe geïnspireerd Lugano ‘het Europese Rio de Janeiro te noemen’. Als je de vele palmbomen ziet als je langs de rand van het meer fietst, dan begrijp je dat best!

Veel kijkers in de Galleria Vittorio Emanuele II. Foto: Elkedagvakantie

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Slotenspeciaalzaak.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.