Culinaire Fietsroute Zwolle neemt je mee langs makers en smaken
Zwolle heeft er een nieuwe beleving bij: de Culinaire Fietsroute Zwolle. Deze tocht van 45 kilometer voert langs boerderijen, winkels en makers waar je onderweg ingrediënten verzamelt voor een vers pastagerecht. Het recept is samengesteld door Lars en Lisa van het met een Michelinster bekroonde restaurant Affect.
Onderweg verschijnen korte video’s van Lars en Lisa, die op locatie vertellen over de producten. “We willen mensen laten ontdekken hoe lekker lokaal kan zijn,” zegt Lars. “Deze pasta maak je stap voor stap, met wat je onderweg koopt. Je ziet de makers, ruikt de kruiden, en leert onderweg ook wat over duurzaamheid en ambacht.”
Balletjeshuis
De route start bij het Pelserbrugje in Zwolle en loopt langs plekken als Piccolini voor burrata en pasta, Bread Company voor zuurdesembrood, De Plukkerij en groentekwekerij Eef Stel voor groenten, en de mobiele melktap Het Rode Huis. Onderweg kom je ook langs het Zwolse Balletjeshuis en andere ambachtelijke adressen. Mis je iets? Dan kun je altijd aanvullen bij een supermarkt.
Aan het eind ontvangen deelnemers een kookvideo van Lars waarin stap voor stap het gerecht wordt uitgelegd. Met de verzamelde ingrediënten maak je een kleurrijke pasta, gecombineerd met geroosterd zuurdesembrood, burrata en kruidige olie.
Culinaire regio
De fietsroute duurt ongeveer drie uur, is geschikt voor jong en oud en verbindt de binnenstad met het buitengebied van Zwolle en het Vechtdal. Doel van de initiatiefnemers Zwolle Marketing, IQ-Media en de gemeente Zwolle is om streekproducten meer podium te geven en de regio culinair op de kaart te zetten.
Praktisch
- Startpunt: Pelserbrugje, Zwolle
- Lengte: 45 km
- Duur: ca. 3 uur
- Meer info & route: Visit Zwolle
- Vergeet niet: eigen boodschappentas en flesje water mee







