De zoete geschiedenis van het toetje in Kunstmuseum Den Haag

De geschiedenis van het toetje in een museum. Foto: AI/Firefly

Kunstmuseum Den Haag neemt bezoekers mee in de zoete wereld van desserts. De tentoonstelling Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje laat zien hoe nagerechten door de eeuwen heen een belangrijke rol hebben gespeeld in cultuur en samenleving. Met kookboeken, serviezen, schilderijen en hedendaagse kunst wordt de evolutie van het toetje in Europa belicht.

Gastconservator Janny van der Heijden, bekend van televisie, benadrukt de culturele betekenis: “Het toetje is meer dan een ultieme afsluiting van een maaltijd. Het is een weerspiegeling van culturele-, sociale- en smaakveranderingen door de eeuwen heen.” Bezoekers ontdekken verhalen over rijkdom en armoede, verleiding en overheersing, maar vooral over de liefde voor zoet.

Pudding & IJs

De expositie richt zich op desserts in Europa vanaf 1600. Thema’s als pudding, ijs, taart, koninklijke nagerechten en de koloniale herkomst van ingrediënten als suiker en cacao komen aan bod. In korte video’s deelt Van der Heijden verhalen over beroemde toetjes en hun betekenis.

Naast honderden historische objecten wordt een extra zintuig geprikkeld: geur. Bezoekers kunnen twaalf aroma’s ervaren, van spekkoek tot Perzisch ijs, ontwikkeld door geurwetenschappers. Voor kinderen is er een speciale ruimte met interactieve elementen.

Culinaire films

Er is ook een activiteitenprogramma met lezingen van onder anderen Van der Heijden en Nadia Zerouali. Daarnaast worden culinaire films vertoond en zijn er workshops en familie-ateliers.

Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje is een vervolg op eerdere tentoonstellingen over eetcultuur in het museum en wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank en de Vrienden van Kunstmuseum Den Haag. De expositie is nog te bezichtigen tot en met 6 april 2025.

OutdoorOutdoor

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.