Het is geen verrassing dat Mallorca zomers keer op keer enorm populair is onder vakantiegangers. Voor de een is het “hét party eiland” om te feesten aan Playa de Palma, maar een ander huurt misschien liever een vakantiehuis met de familie en geniet van de prachtige turquoise stranden, de natuur en de charmante dorpjes. De populariteit van het eiland betekent helaas ook dat je op sommige plekken last kan hebben van massatoerisme. Dus waar moet je heen als je liever de meer lokale en authentieke kant van Mallorca wilt ontdekken?

Holidu, het boekingsportaal voor vakantiewoningen, heeft de Google-zoekopdrachten van Spanjaarden geanalyseerd die in het afgelopen jaar zijn uitgevoerd om te ontdekken welke kleine steden op Mallorca het meest populair zijn. Dit betekent dat je kunt ontsnappen aan de drukke toeristische trekpleisters en naar de dorpjes kunt gaan die de Spanjaarden zelf graag willen bezoeken!

  • Petra – 4.400 maandelijkse zoekopdrachten op Google

Petra is officieel het populairste kleine stadje op Mallorca, volgens de zoekopdrachten van Spanjaarden. Met een bevolking van minder dan 3.000 mensen is Petra een piepklein plattelands stadje gelegen in het centrum van Mallorca. Dit pittoreske stadje bruist van het leven, dankzij de vele pleintjes waar zich de bars en restaurants om verzamelen. Petra is ook bekend als de geboorteplaats van Fray Junipero Serra, een missionaris van wie wordt beweerd dat hij Californië heeft gesticht.

  • Sóller – 3.600 maandelijkse zoekopdrachten op Google

Gelegen in de ‘Vallei van de Sinaasappels’, ook wel bekend als de ‘Vallei van Goud’, is het tweede populaire stadje op Mallorca, Sóller. Deze bergachtige stad is de thuisbasis van minder dan 14.000 inwoners en ligt op ongeveer drie kilometer van de dichtstbijzijnde kust. In Sóller kom je een verbluffende architectuur tegen waarin Caraïbisch-koloniale gebouwen en de stijl van het Catalaans modernisme zijn verwerkt, die het best te bewonderen is op het stadsplein, Plaza Constitución en Gran Vía. Een van de belangrijkste attracties hier is de Sóller Train, een spoorlijn die de kleine stad verbindt met de hoofdstad Palma en passagiers meeneemt op een route door de olijfgaarden en sinaasappelvelden uit het Tramuntana gebergte.

  • Campos – 1.900 maandelijkse zoekopdrachten op Google

Als we naar het zuidoosten van Mallorca afreizen, vinden we Campos, een traditioneel landelijk stadje waar minder dan 11.000 mensen wonen. Campos organiseert twee ochtendmarkten per week waar je heerlijk kan rondstruinen, op donderdag en zaterdag. De hele stad komt hier naar de marktkramen om verse en lokale producten te kopen. Deze stad ligt in dezelfde regio dat enkele van de beste en populairste stranden van het hele eiland herbergt, waaronder Es Trenc en Sa Rapita.

  • Artà – 1.600 maandelijkse zoekopdrachten op Google

De vierde populaire kleine stad op Mallorca is Artà, slechts een paar kilometer landinwaarts vanaf de noordoostelijke kust. Dit stadje is erin geslaagd om zijn authentieke Mallorcaanse charme te behouden, omdat het grotendeels onaangetast is door het massatoerisme dat andere delen van het eiland heeft verzadigd. Een van de grootste attracties in Artà zijn de historische bezienswaardigheden, waaronder het Heiligdom van Sant Salvador, evenals de vestingsmuren die het omringen. De stad is ook beroemd om zijn plaatselijke aardewerk en mandenvlechten, die je op dinsdag op de wekelijkse markt kunt bewonderen. Artà ligt ook binnen handbereik van enkele van Mallorca’s beroemde grotten, zoals de Grotten van Arta en Cuevas del Drac.

  • Valldemossa – 1.300 maandelijkse zoekopdrachten op Google

Valldemossa komt op de vijfde plaats naar boven als populaire kleine stad op Mallorca dit jaar. Gelegen op een heuvel in het Tramuntana gebergte, is dit eigenlijk de hoogst gelegen stad van Mallorca. Valldemossa heeft minder dan 2.000 inwoners en is daarmee het kleinste stadje in onze top 10. In deze stad geniet je van een ontspannen en relaxte sfeer dankzij de geringe inwoners en de autovrije steegjes. Het stadje heeft wel te maken met een piek aan toeristen tijdens de zomermaanden, dus misschien kies je er toch liever voor om dit stadje te bezoeken tijdens het laagseizoen. Een ritje van slechts 15 minuten vanuit het stadscentrum brengt je naar het rustige Port Valldemossa, waar je kunt genieten van rust en natuur aan zee. De stad is ook een ideale uitvalsbasis voor wandelliefhebbers die de Tramuntana bergketen willen verkennen.

Bekijk de volledige top 10 hier: https://www.holidu.nl/vakantiehuizen/spanje/mallorca#leukste-stadjes

Onderzoeksmethode:

De studie werd uitgevoerd door een lijst van alle gemeenten in Mallorca te verzamelen, en vervolgens het gemiddelde maandelijkse Google-zoekvolume te controleren voor “‘gemeentenaam’ + mallorca” door Spanjaarden in de afgelopen 12 maanden. De resultaten werden vervolgens gefilterd om alleen gemeenten met minder dan 15.000 inwoners weer te geven. 

Gepubliceerd op 19 augustus 2022


Dit is een on-geredigeerde versie van het persbericht dat gestuurd is naar [email protected]. Ook reisnieuws of triptips te melden? Stuur het naar hetzelfde adres. Alle recent ontvangen persberichten zijn te vinden op www.elkedagvakantie.nl/persberichten