Van eeuwenoude hunebedden tot bijzondere veenvondsten: Drenthe, ook wel de Oerprovincie van Nederland genoemd, barst van de bijzondere verhalen. Van historisch tot eigentijds. Ontdek Drenthe op de manier die bij jou past en laat je verrassen door al het moois dat de provincie te bieden heeft. Van een sportieve buitenactiviteit met de kinderen tot een bezoek aan het huis waar Vincent van Gogh ooit drie maanden verbleef.

De verhalen van de Oertijd

De hunebedden in Drenthe zijn de oudste monumenten van Nederland, gemaakt van loodzware stenen die in de IJstijden naar Drenthe gleden. Maar dit zijn zeker niet de enige sporen uit de oertijd die je kan terugvinden in Drenthe. 

 • Bezoek het Hunebedcentrum in het prachtige Hondsruggebied. Leer alles wat er te weten valt over deze oeroude monumenten en maak daarna een prachtige wandeling vanuit het centrum door het omliggende natuurgebied. De wandeling loopt onder andere langs het allergrootste Hunebed, D27, die een lengte heeft van 22,5 meter.
  Tip: Met de kinderen op stap? Dan is de interactieve route van Oek ideaal. Met behulp van opdrachten en filmpjes leren de jonge wandelaars op speelse wijze over de oertijd. Haal een ‘steentas’ op bij het Hunebedcentrum om de ervaring compleet te maken.
 • Het Hondsruggebied is zo bijzonder dat het van UNESCO de Global Geopark-status Het landschap kreeg zo’n 150 duizend jaar geleden zijn bijzondere uiterlijk door een oprukkende ijsstroom. De kaarsrechte en evenwijdige ruggen die daardoor ontstonden zorgen voor een uniek landschap met vele gezichten.
  Tip: Op zoek naar een bijzondere overnachtingsplek in het Hondsruggebied? De luxe TOLHEK boomhut in Anderen ligt middenin de natuur, dus volop rust, ruimte en privacy.
 • Rivier de Drentsche Aa stroomt door het Hondsruggebied. Het Drentsche Aa landschap ontstond duizenden jaren geleden door samenwerking van natuur en mens. Het is het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. In dit nationale park kom je echt tot rust en kan je heerlijke wandel-, fiets- en paardrijtochten maken.

Drenthe bestond vroeger uit uitgestrekte veengebieden. Dit veen bracht welvaart naar Drenthe en het leven van de veenarbeiders zorgde voor inspiratie bij schilders zoals Vincent van Gogh.  

 • Veen heeft een speciale zuurgraad, waardoor veel bewaard blijft. Zo ook het meisje van Yde, te zien in het Drents Museum. Het meisje leefde zo’n 2000 jaar geleden. In 1897 werd ze in de buurt van Yde gevonden door turfstekers. In het museum zijn nog veel meer bijzondere veenvondsten tentoongesteld.
 • Breng een bezoek aan het huis waar Vincent van Gogh in 1883 drie maanden logeerde. Van Gogh kwam naar Drenthe om de ‘gewone’ mens, en dan met name de veenarbeider, te schilderen. Het Van Gogh Huis in Nieuw Amsterdam/Veenoord is het enige openbaar toegankelijke pand in Nederland waar Van Gogh heeft gewoond en gewerkt.
 • Leuk om met de kinderen te doen: een bezoek aan het Veenpark. In het grootste museum van Nederland is veel te zien, te ontdekken, te doen en te leren over veen. Op het veenpark brengt een stoomtrein je naar de laatste plek in Nederland waar turf afgegraven wordt, maar ook kun je een rondje meevaren op het turfschip, oud-Hollands snoep proeven en een kijkje nemen in plaggenhutten.
  Tip: Zelf in een plaggenhut overnachten? Dat kan, op meerdere plekken in Drenthe, maar dan wel met een upgrade naar de 21e

Zo’n 200 jaar geleden werden de Koloniën van Weldadigheid opgericht om armoede in Nederland te bestrijden. Arme gezinnen werden naar het Drentse platteland gestuurd en in ruil voor werk kregen ze een huisje in een koloniedorp. Uiteindelijk vertrokken er meer dan 100.000 mensen naar Drenthe, veel daarvan onder dwang. Sinds 2021 behoren de Koloniën van Weldadigheid tot het UNESCO werelderfgoed.

 • Bezoek de eerst gestichte kolonie, de proefkolonie Frederiksoord. In het museum ga je op multimediale tijdreis en in de omgeving kun je zelf een koloniehuisje van binnen ontdekken. Tip: Overnachten in Frederiksoord? Dat kan in het unieke, piepkleine pioniershuisje aan de rand van de Fruithof. Een andere optie is het historische Logement & Gasterij Frederiksoord, gebouwd in de 18e eeuw en in originele staat hersteld.
 • Veenhuizen was naast de grootste kolonie ook een strafkolonie. Hier werden landlopers, weduwen, wezen en bedelaars, maar ook inwoners van de koloniën die iets hadden misdaan naar toegestuurd. Tot 1984 bleef Veenhuizen een gevangenisdorp. Een van de gestichten in Veenhuizen bleef bewaard, daar is nu het Gevangenismuseum In het museum leer je alles over de geschiedenis van Veenhuizen en Nederlandse strafinrichting in het algemeen. Ontdek de verdere omgeving met de theatrale luistertocht ‘het Pauperparadijs’.
  Tip: Overnachten in het Gevangenismuseum kan onder andere in de vakantiewoningen op het binnenterrein van het museum. De oude elementen van de woningen zijn zoveel mogelijk bewaard gebleven. ’s Avonds lekker uit eten kan bij Bitter en Zoet, gelegen op de voormalige binnenplaats van het Hospitaalcomplex.
  Tip: bezoek
   bierbrouwerij Maallust. Veenhuizen was een zelfvoorzienend gevangenisdorp. In de oude graanmaalderij is nu bierbrouwerij Maallust gevestigd. Tijdens een bezoek aan de bierbrouwerij ontdek en proef je de historie van het gevangenisdorp Veenhuizen in de smaken van de bieren van Maallust.

De Drentse natuur is veelzijdig en uitnodigend. Of je nu tot rust wil komen in een natuurlodge of met de kinderen het speelbos in wil: in Drenthe kan het allemaal.

 • In de Drentse bossen raken de kinderen niet uitgeklommen en -geklauterd. De speelbossen zijn ideaal om je kinderen buiten te laten spelen in de prachtige Drentse natuur.
 • Een leuke manier om het Drentse landschap te ontdekken is met de elektrische voertuigen van Eko-Tours. Je rijdt met onder andere elektrische twee- en driewielers en jeepjes fluisterstil over de fietspaden door de Drentse natuur. Je krijgt informatie mee over de bijzonderheden van de natuur, archeologie, cultuur en geschiedenis via een gids of op je smartphone.
 • Ga op zoek naar de schaapskudde van Balloërveld. Op het informatiepaneel bij de schaapskooi wordt dagelijks aangegeven waar de kudde zich bevindt. De schaapskooi biedt onderdak aan zo’n 400 Drentse Heideschapen, het oudste schapenras van het vasteland van Europa.
 • Ontdek de wereld van het wildplukken bij ‘In Het Wilde Weg’. Een deskundige gids neemt je mee door de Drentse wildernis. Na je bezoek zul je nooit meer hetzelfde tegen de berm, het veld en je tuin aankijken.
 • Er zijn heel veel leuke plekken om middenin de Drentse natuur te overnachten, zoals:
  • Ervaar de natuur in al haar glorie en verblijf in een zelfvoorzienende Cabiner. Pomp je eigen grondwater op om te douchen en stook een vuurtje om jezelf en het eten op te warmen.
  • De luxe natuurlodges van De Vier Eiken zijn vrijstaand en beschikken over een privé sauna en hot tub. Je kijkt uit over het prachtige natuurgebied Holtingerveld.
  • Landgoed Mariahoeve is 20 hectare wildernis. Je kunt er terecht met je eigen kampeermiddel of logeren in een van de slaapwagens of tipi’s. Er is ook een sauna en je kunt er je eigen kampvuur stoken.

Meer informatie: Drenthe.nl

Geplaatst op 19 mei 2022


Dit is een on-geredigeerde versie van het persbericht dat gestuurd is naar [email protected]. Ook reisnieuws of triptips te melden? Stuur het naar hetzelfde adres. Alle recent ontvangen persberichten zijn te vinden op www.elkedagvakantie.nl/persberichten