Steeds meer reisorganisaties bieden Geld Terug-garantie bij een negatief reisadvies. Dit lijkt – samen met andere soepele boekingsvoorwaarden – essentieel om het vertrouwen van de Nederlandse vakantieganger terug te winnen. Dit concludeert reisplatform 27vakantiedagen.nl na onderzoek onder alle grote reisaanbieders.

Ondanks het vele aanbod van Geld Terug-garanties, loopt het aantal nieuwe vakantieboekingen voor 2021 nog niet bepaald storm. Sinds premier Rutte eerder deze maand opriep om geen reizen te boeken tot en met halverwege maart, is de omzet bij veel reisorganisaties zo goed als stilgevallen. “Ook voor de zomervakantie van 2021 kijken veel mensen de kat uit de boom”, zegt Johannes Keuning van 27vakantiedagen. “Normaalgesproken is de donkere periode na kerst en oud en nieuw een belangrijk vroegboek-moment; in januari en februari verdient de reisbranche een groot deel van zijn omzet. Dat zal nu anders zijn, zeker wat vliegvakanties betreft. We zien momenteel eigenlijk alleen campingboekingen een beetje op gang komen.”

Voorwaarden

Vertrouwen lijkt het toverwoord om de consument weer aan het (vroeg)boeken te krijgen. Daarom zetten reisorganisaties nu vol in op het bieden van Geld Terug-garantie en andere soepele boekingsvoorwaarden. Keuning: “Vanwege de onzekerheid zit niemand meer op vouchers te wachten. De hoop is dat mensen wel durven te boeken als ze gegarandeerd hun geld terugkrijgen. Ook als de vakantie onverhoopt niet doorgaat vanwege een negatief reisadvies. Behalve de Geld Terug-garantie, zijn lagere aanbetalingen en kosteloos omboeken tot kort voor vertrek voor komend seizoen essentiële boekingsfactoren.”

Barrières

Naast soepele boekingsvoorwaarden, moeten er volgens Keuning nog meer barrières weggenomen worden om het consumentenvertrouwen terug te winnen. “Boek alleen bij SGR-aangesloten reisorganisaties, zodat je ook van je geld verzekerd bent bij een faillissement. Ook merken we dat er veel onduidelijkheid heerst rondom het beleid van reisorganisaties met betrekking tot het coronavaccin. Het is aan de reisbranche om hier transparant over te communiceren.” Overigens verwacht Keuning niet dat verplichte vaccinaties komende zomer aan de orde zijn voor vliegvakanties. “Sowieso niet voor vluchten binnen de EU. De meeste mensen kunnen tegen die tijd nog niet eens gevaccineerd zijn, al zouden ze het willen. Bovendien zou het een te grote kostenpost voor luchtvaartmaatschappijen worden, zeker gezien hun huidige financiële situatie.”, aldus Keuning.

Over 27vakantiedagen

www.27vakantiedagen.nl is met meer dan een half miljoen unieke bezoekers per maand een van de grootste onafhankelijke Nederlandse reisplatforms. Op de site vind je naast uitgebreide bestemmingsinformatie en -inspiratie ook meer dan 15.000 uitgebreide ervaringen & reviews van bijna 5.000 Nederlandse reizigers. Elke reiziger kan zich aanmelden, een profiel aanmaken en zijn of haar bezochte landen en bestemmingen reviewen, inclusief scores. Sinds de coronacrisis houdt het platform ook een overzicht bij van de grote vakantie-aanbieders en hun nieuwe boekingsvoorwaarden.

Geplaatst op 29-12-2020


Dit is een on-geredigeerde versie van het persbericht dat gestuurd is naar nieuws@elkedagvakantie.nl. Ook reisnieuws of triptips te melden? Stuur het naar hetzelfde adres. Alle recent ontvangen persberichten zijn te vinden op www.elkedagvakantie.nl/persberichten