Na een afwezigheid van negen jaar (2011) strijkt de Formule 1 weer neer aan de Bosporus voor een race op het Istanbul Park circuit. Op zondag 15 november gaat Max Verstappen opnieuw de strijd aan met de 19 andere F1-coureurs op jacht naar de punten. Dat vraagt om een serieuze voorbereiding. Hoe kan de stad je daarbij helpen? Wat heeft Istanbul om je in de juiste mindset te krijgen? Wij zetten een aantal opties op een rij:

1. Proef de gezonde en veelzijdige keuken

Voor elke sporter is voeding cruciaal in de voorbereiding. Dan zit je in Turkije goed. De Turkse keuken wordt tot de meest gevarieerde keukens ter wereld gerekend. Dankzij de invloeden vanuit het Ottomaanse, Byzantijnse en Romeinse rijk is de eetcultuur in Turkije ontzettend divers. Verse groenten en fruit maken een belangrijk deel uit van de dagelijkse gerechten, en dankzij het gebruik van de vele kruiden en specerijen is het één groot smakenfestival. En wat te denken van de huisgemaakte yoghurt of de geurige olijfoliën. Gezond en lekker eten is in Turkije eigenlijk heel makkelijk.

2. Hardlopen langs de Bosporus
Om een goede race te rijden, trainen de coureurs natuurlijk niet alleen op het circuit. Een goede fysieke conditie is net zo belangrijk en wat is er dan lekkerder dan sporten in de buitenlucht. Ons advies aan Max Verstappen: ‘Begin de dag met een uur hardlopen langs de Bosporus, de zeestraat die de scheiding vormt tussen Europa en Azië en de Zee van Marmara verbindt met de Zwarte Zee. De glooiende oevers zijn groen en bieden niet alleen genoeg uitdaging maar ook een prachtige blik over het water. Niet voor niets zijn hier in de loop van de eeuwen prachtige paleizen en buitenhuizen gebouwd. Voor de niet hardlopers; ga lekker fietsen langs de Bosporus of doe het andersom en maak een boottocht over het water.

3. Mentale voorbereiding in de hamam
De autosport vraagt opperste concentratie en de winnaar houdt te allen tijde het hoofd koel. Mentale voorbereiding is dan ook niet overdreven. Al in de oudheid wisten ze dat ontspanning van lichaam en geest een grote impact heeft op je mentale gesteldheid. En nog steeds nemen de hamam en de daar bijhorende tradities een belangrijke plaats in het dagelijkse leven in Turkije. Istanbul heeft een aantal van de oudste badhuizen van het land, vaak versierd met prachtige mozaïeken en beelden. Zoals de Cemberlitaş hamam. Maak een reservering en je komt er herboren uit.

4. Uurtje vrij: snelle sightseeing in de (oude) stad
Istanbul is een stad met talrijke bezienswaardigheden. Elke deel van de stad heeft zo zijn eigen hoogtepunten. Met een vol programma zoals dat van de F1-rijders heb je natuurlijk geen uren tijd voor uitgebreide sightseeing. Maar ook in een uurtje is er altijd iets leuks bij je in de buurt. Zo vind je in het Europese deel van Istanbul de ‘oude stad’ Sultanahmet, dat volledig op de lijst van UNESCO Werelderfgoed staat. Niet te missen zijn het Topkapi Paleis, de Blauwe Moskee en de Aya Sofia en dat allemaal op loopafstand van elkaar. Aan de overkant van de dode zeearm Gouden Hoorn ligt de levendige wijk Beyöglu met de bekende winkelstraat Istiklal Caddesi en de Galata-toren. De wijken Nişantaşi en Beşiktaş herbergen de exclusieve buurten en luxe winkelstraten, maar ook het rijkelijk gedecoreerde Dolmabahçe Paleis. Het Aziatische deel van de stad mag er ook zijn. Wandelend langs de oever spot je de Leandertoren, bekend uit de James Bond film ‘The World is Not Enough’. In het oude stadsdeel Kadiköy kun je lekker struinen door de straatjes en bezoek dan ook de vismarkt. Shoppen doe je in dit stadsdeel op Bagdat Cadessi.

5. Sportliefhebbers pur sang
Ookal mogen de tribunes in deze tijd helaas niet vol zitten, de coureurs zijn verzekerd van een enthousiast onthaal. Turkse toeschouwers behoren tot de meest fanatieke en meelevende sportliefhebbers ter wereld. Wie een keer de kans krijgt om een voetbalwedstrijd van één van de drie grote clubs in Istanbul mee te maken, moet die met beide handen aangrijpen. De emotie, het enthousiasme en de aanmoedigingen maken een sportwedstrijd tot een ongelooflijke belevenis. Ook de F1 is enorm populair.

Veilig verblijf
Al in het voorjaar heeft de Turkse overheid programma ‘Veilig Toerisme’ geïntroduceerd. Dit omvat een breed pakket maatregelen die een veilig verblijf in Turkije mogelijk maakt. Denk daarbij aan voorzieningen en richtlijnen voor hotels, restaurants, transfers maar ook aan mogelijkheden om je te laten testen en een speciale ziektekostenverzekering. Het F1-circus weet zich verzekerd dat niets aan het toeval wordt overgelaten en alles wordt gedaan om een veilig verblijf te waarborgen.

Geplaatst 14-11-2020


Dit is een on-geredigeerde versie van het persbericht dat gestuurd is naar nieuws@elkedagvakantie.nl. Ook reisnieuws of triptips te melden? Stuur het naar hetzelfde adres. Alle recent ontvangen persberichten zijn te vinden op www.elkedagvakantie.nl/persberichten