Slechts een uurtje ten oosten van ons land waan je je in een hele andere wereld: met het Teutoburgerwoud ontdek je een verrassende fietsregio vol geschiedenis, cultuur en uitgestrekte landschappen waarin je even heerlijk kunt ontsnappen aan de dagelijkse sleur. De Teuto, het middelgebergte aan de rand van de Noord-Duitse laagvlakte, kent veel fietsroutes die je langs historische stadjes brengen. Ideaal voor een weekendje fietsen of een paar dagen uitwaaien bij de oosterburen

Fietsen als een grensganger

Met de grensgangerroute maak je kennis met oude smokkelpaden. In de 18e eeuw was het zout uit Bad Rothenfelde erg begeerd waardoor er geheime routes door dichte bossen ontstonden, om zo het goed naar Westfalen te smokkelen. Vooral in Versmold, waar de geliefde ham vandaan komt, was het zout erg gewild. Met de 150 kilometer lange route passeer je historische grenzen met grensstenen. Deze stammen uit de tijd van de graafschappen en vorstendommen. Tussen de aspergevelden en aardbeienbedden vind je het oude drielandenpunt, dat nu de grens tussen de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen markeert.

Onderweg over deze historische route maak je kennis met het prachtige, gevarieerde cultuurlandschap tussen het Teutoburgerwoud en de rivier de Ems. De route passeert ook twaalf historische steden en dorpen, waaronder Bad Iburg, met het bezienswaardige kasteel Iburg en het boomkronenpad, een 600 meter lang educatief pad op 30 meter hoogte. Ook het rond 900 jaar oude plaatsje Versmold is met zijn mooie stadspark zeker een bezoek waard.  Bad Laer mag je ook niet missen. In het kuurpark wacht de mythische Glockensee.

Fietsen als een koning

Maak kennis met de adellijke optrekjes langs „Schlösser Tour”. Over 125 kilometer fiets je langs burchten, kastelen en herenhuizen tussen het Teutoburgerwoud en het Wiehengebergte. Vaak is alleen een bezoek van buiten mogelijk, omdat veel kastelen in privébezit zijn. Vlakbij het kuuroord Bad Essen ligt het kasteel Hünnefeld. Vanwege het gezellige café – dat vanaf februari 2021 weer voor publiek geopend is – is een mooie plek voor een tussenstop. Achter het kasteel ligt het mooie park dat in Engelse stijl is aangelegd. Tussen de kastelen door fiets je koninklijk verder door weiden en velden, pittoreske dorpjes en een uitgestrekt landschap. De kastelenroute is in meerdere etappes te fietsen en je kunt in elke gewenste plaats de rondweg beginnen. Vanwege de stijgingen is het aan te raden om de regio met een e-bike te ontdekken.

Onderweg naar het Teutoburgerwoud

Beide fietsroutes liggen in het noorden Teutoburgerwoud en zijn goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer via Osnabrück en Bielefeld. Langs de routes kun je overnachten in verschillende fietsvriendelijke accommodaties waar de actuele hygiënevoorschriften contentieus gehandhaafd worden. Ook zijn er speciale „Bett & Bike-bedrijven”, met extra service voor fietsers. Een overzicht is te vinden op http://nl.teutoburgerwald.de/fietsregio. Hier kun onze fietsbrochure gedownload worden. Bovendien is vind je hier actuele informatie over het coronavirus en de maatregelen van restaurants, accommodaties en bezienswaardigheden.

Meer tips en informatie over de routes zijn te vinden op

https://www.grenzgaengerroute.de/

https://www.osnabruecker-land.de/tour/schloesser-tour/

Meer routes vind je met de interactieve kaart op www.teutonavigator.com, Ook kun je met behulp van de TEUTO_Navigator je eigen fietsroute samenstellen.

Geplaatst 9-11-2020


Dit is een on-geredigeerde versie van het persbericht dat gestuurd is naar nieuws@elkedagvakantie.nl. Ook reisnieuws of triptips te melden? Stuur het naar hetzelfde adres. Alle recent ontvangen persberichten zijn te vinden op www.elkedagvakantie.nl/persberichten