Rijksmuseum Boerhaave sluit het jaar 2020 af met een totaal van 63.925 bezoekers. Ondanks de diverse lockdowns en de gestelde maxima die het museum per kwartier kon binnenlaten, spreekt het museum over een redelijk goed jaar. Ter vergelijking: In 2019 ontving het museum bijna 116.000 bezoekers.

Een succesvolle start

Het jaar 2020 leek alle bezoekrecords te gaan breken voor Rijksmuseum Boerhaave. In de eerste paar maanden zag het museum de bezoekcijfers met 50% stijgen door de succesvolle tentoonstelling ‘Kosmos: Kunst en Kennis’ in samenwerking met Ewine van Dishoeck. In diezelfde periode gaf koning Willem-Alexander al aan dat hij de volgende tentoonstelling ‘Besmet!’ graag zou openen.

Vanaf vrijdag 13 maart veranderden de vooruitzichten. Hoewel ‘Besmet!’ al twee jaar in voorbereiding was, werd de opening van de tentoonstelling, die over de uitbraak van besmettelijke ziekten gaat, uitgesteld door de coronapandemie. Daarna was de tentoonstelling zo populair dat de vastgestelde timeslots telkens al weken van te voren uitverkocht waren.

Eerste vaccinatie

Museumdirecteur Amito Haarhuis zegt: ‘We hebben ons snel aangepast aan de situatie. Niet alleen in het museum, waar we veel mensen een veilig museumbezoek konden bieden. We brachten een boek uit over de tentoonstelling en ook online hebben we veel meer mensen weten te bereiken met een podcast-serie bij ‘Besmet!’, websiteverhalen over de collectie, leuke digitale kinderworkshops en live-streaming van onze lezingen. En ik kijk uit naar 2021. Dan gaan we de nu nog lege vitrine in ‘Besmet!’ vullen met de ampul van de eerste vaccinatie tegen COVID-19 in Nederland. Dat wordt het belangrijkste moment van 2021.’

Geplaatst 27-12-2020


Dit is een on-geredigeerde versie van het persbericht dat gestuurd is naar [email protected]. Ook reisnieuws of triptips te melden? Stuur het naar hetzelfde adres. Alle recent ontvangen persberichten zijn te vinden op www.elkedagvakantie.nl/persberichten