Hergé-museum is (te) groots

Het Hergé-museum. Foto: Sander Lindenburg

Het Hergé-museum. Foto: Sander Lindenburg

Na een soort schoolstrijd is even onder Brussel een nieuw, Franstalig Leuven ontstaan. In de jaren zestig bleek het onderwijs aan de universiteit van Leuven het niet eens te kunnen worden over of er Vlaams of Waals aan de school gegeven moest worden. Besloten werd een geheel nieuw onderwijsinstituut voor Franstalig onderwijs te bouwen op een plek waar op dat moment nog een enkele bebouwing was. Het werd Louvain-la-Neuve, waar begin jaren zeventig zo’n 700 mensen woonden. Uiteindelijk is het nu uitgegroeid tot een flinke stad met sinds de zomer van 2009 in het hart het museum dat geheel gewijd is aan (strip)tekenaar Hergé, de schepper van de held Kuifje. Rond het museum is een ultramodern winkelcentrum opgetrokken. Het toont alsof het nog maar een jaar oud is. Blijkens Wikipedia is het het grootste winkelcentrum van België en mede daardoor is de plaats een publiekstrekker geworden. Opmerkelijk is dat al het autoverkeer één verdieping lager zich afspeelt, zodat wandelaars zich vrijelijk kunnen bewegen.

Temidden van al dat steen en beton staat – te bereiken met een loopbrug (slecht gemarkeerd overigens…) – het Hergé-museum. Het gemeentebestuur moet gedacht hebben: We willen ook iets hebben dat onze stad iets cultureels, iets extra’s geeft. Het resultaat is dat er nu een museum staat dat te groot is voor de inhoud. Er zijn veel vides en doorkijkjes. Op zich verdient Hergé zeker een eigen museum. Hij kan zich scharen in de rij van Disney en andere stripgiganten, maar het gebouw dat er nu staat is te protserig.

De plussen:

 • De entree is 9,50 euro pp. (prijs dec. 2009) en dat is alleszins redelijk.
 • Iedere bezoeker krijgt gratis een (andere) button van een Kuifje-scene, leuk voor op je jas of tas.
 • Je krijgt een uiterst moderne computertje mee, dat draadloos allerlei informatie uit een database haalt en je in je eigen taal op commando een rondleiding geeft. Zorgt onderweg ook voor kwisvragen en filmpjes op je scherm. Erg leuk!
 • Hoewel gepoogd wordt het hele artistieke leven van Georges Remi (de echte naam van Hergé, zijn pseudoniem is ontstaan door zijn initialen om te draaien en in het Frans uit te spreken: R.G.) te schetsen gaat de meeste aandacht uit naar zijn creatie Kuifje. En terecht.
 • De opbouw van de expositie is logisch en mooi.
 • Er is een fraai theater onderweg in de route door het museum, dat historische beelden uit de hoogtijdagen van Hergé laat zien.
 • Je kunt je hier makkelijk drie uur vermaken.
 • Er zijn tijdelijke exposities over thema’s uit het werk van Hergé.
 • In het bijbehorende winkeltje kun je ook souvenirs voor redelijke prijzen kopen. Kinderen op schoolreis zouden er ook nog iets van hun gading kunnen vinden in de categorie tussen 1 en 5 euro. Maar er zijn ook hele dure dingen: Tassen van 100 euro enzo.
 • Prima parkeergelegenheid vlakbij.

De minpunten:

 • Je moet een ‘fan’ zijn van Kuifje, anders vind je er niks aan.
 • Het hele gebouw toont als een jas die te groot is. Een kwart minder ruimte had alles wat ingedikt en daar was het niet slechter van geworden.
 • Je mag als bezoeker geen foto’s of films maken. Op zich is daarvoor wel begrip op te brengen, omdat de collectie anders in een mum van tijd integraal op een website staat. Maar een tussenweg was een “fotokamer” geweest bij de in- en uitgang, waarbij bezoekers zichzelf bij een Kuifjeportret of iets dergelijks kunnen fotograferen. Mensen vinden het toch altijd leuk (net als Japanners!) om een foto van zichzelf ter plekke mee naar huis te kunnen nemen. Alleen een foto op de loopbrug is dan onvoldoende.
 • Er zijn wel érg veel tekenstroken (strips in wording) die je moet/kunt bekijken. 
 • De bewegwijzering naar het museum is ronduit slecht.(Alleen iets gezien bij de parkeergarage, maar daarna niets meer).
 • De horecavoorziening in het pand is te chique en duur. Er zijn echter volop goedkope alternatieven op 5 minuten loopafstand te vinden.
 • We waren er op de eerste dag van de kerstvakantie en toen liepen er welgeteld zes bezoekers in het pand rond. Dat is natuurlijk veel te weinig. Als het museum er niet in slaagt meer publiek te lokken dan is het geen lang leven beschoren.

www.museeherge.com

  Reageren

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.