Reddingsmuseum in Den Helder eert helden

Met een reddingsboot onderweg. Foto: CC0/Pixabay/L0nd0ner

Met een reddingsboot onderweg. Foto: CC0/Pixabay/L0nd0ner


Wie Den Helder bezoekt voelt overal het maritieme verleden van de stad. Een belangrijk onderdeel daarvan is het reddingswezen, de boten die uitvaren om schepen en opvarenden in nood te helpen. De helden, die dat soort tochten onder barre weersomstandigheden maken, worden geëerd in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. In het museum, dat recentelijk een renovatie heeft ondergaan en een meer interactieve opstelling heeft gekregen, is van alles te vinden wat met water en ‘overleven’ te maken heeft. In het museum staan o.a. de motorreddingboot Twenthe, motorstrandreddingboot Ubbo en roeireddingboot nr.15. Ook is er aandacht voor de reddingmaatschappij, redders, bijzondere reddingacties, scheepsrampen, reddingsbrigades, search en rescue-diensten van de Marine en Luchtmacht, de Kustwacht, veiligheid op het water, scheepscommunicatie, navigatie, het weer, bebakening en divers reddingmaterieel.

Historische schepen

Voor het museum liggen historische reddingboten als Insulinde (1927), Johan de Witt (1941), Prins Hendrik (1951), Javazee (1967) en Tjerck Hiddes (1975). En wie na het bezoek van het museum de behoefte voelt om zelf ook eens de woelige baren op te zoeken, die heeft daartoe twee mogelijkheden bij het museum. De Johan de Witt maakt dagelijks – maar niet in de winter – tussen 13:00 en 16:00 uur rondvaarten in de Binnenhaven. Vaartochten met de andere boten zijn op afspraak mogelijk. Die vaarten zijn van april t/m oktober. Maar op afspraak kunnen er met groepen vaartochten op het wad, op zee of op het Noord-Hollands Kanaal gemaakt worden. Meer informatie: http://reddingmuseum.nl/

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.