>Zuiderzeepad bestaat 25 jaar

>

Blik op Elburg vanaf de Grote Kerk.

Het Zuiderzeepad bestaat 25 jaar. Dit Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) neemt wandelaars mee op een 400 km lange wandeling rond het ‘Gouden Hart van Nederland’ en laat ze de rijke cultuurhistorie zien. Het pad is erg populair onder wandelaars. Sinds de opening in september 1985 zijn er al 26.000 exemplaren van de gids verkocht. Het eerste Zuiderzeepad (LAW 8) telde slechts 150 km en verbond Lage Vuursche (ten zuiden van Hilversum) met het Overijsselse Vollenhove. Daar sloot het aan op het oude Flevo-Schoklandpad. In 1993 kreeg de route zijn huidige omvang van 400 km en werd het een echte ronde om een ‘meer vol nostalgie’. De geestelijk vaders van het Zuiderzeepad, Jim en Diederik Mönch hebben in het verleden hard gewerkt om de vele dijken op het pad, die tot dan toe verboden waren voor wandelaars, opengesteld te krijgen. Na veel praten en schrijven kregen ze op een aantal dijken ‘ontheffing van de keur’. Maar ze moesten zelf de overstapjes maken. Hiervan staan er nog steeds een aantal.
Het Zuiderzeepad is een wandeling langs beroemde vissersplaatsen en steden met elk hun eigen sfeer: Hanzesteden als Kampen en Elburg, de Gouden Eeuw van Amsterdam, de geur van gerookte vis in Volendam. Doorbraakkolken en stoomgemalen herinneren aan de strijd tegen de zee. Het pad dwaalt af van de kust naar andere waardevolle landschappen: de heide en zandverstuivingen van het Gooi, de Veluwe en Gaasterland, het kleinschalige boerenland van de Gelderse Vallei en de IJssel, en de meren van Friesland. En steeds volgt de herkenning van de oude kust.
Het Zuiderzeepad is een uitgave van het Wandelplatform en is te bestellen via www.wandelnet.nl of verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel en VVV-kantoren, ISBN 978-90-71068-71-3, € 18,70. Om wandelaars nog beter in staat te stellen hun trip voor te bereiden hebben de heren Mönch een eigen blog voor het pad ontwikkeld: http://zuiderzeepad.blogspot.com. Hierop staan een lijst met overnachtingadressen en suggesties voor dagtochten.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.