Foam is weinig fun

Temidden van alle foto's die we in 24 uur online zetten.


Gelokt door de lovende recensies over de bijzondere expositie ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan reisde ik af naar Amsterdam om fotografiemuseum Foam te bezoeken. Gezegd moet worden dat – behoudens de ruimte die gewijd is aan de digitale fotografie – het museum een teleurstelling is. Stel: Je mag een fotografiemuseum maken. Wat zou je dan doen? Dan wil je toch in ieder geval beelden tonen die de wereldgeschiedenis veranderd hebben. Of die de bezoeker van zijn benen tikken. Dat zie je allemaal niet voor je 8 euro entree.

De eerste ruimte bevat onsamenhangende beelden uit de historie. Oud en nieuwer beeldmateriaal, waar op geen enkele wijze een verband in gebracht wordt. De tweede ruimte bevat een tiental beeldschermen waarop in een redelijk snel tempo allerlei lukrake foto’s getoond worden. De derde ruimte bevat twee computerschermen die in slow motion je eigen entree in de ruimte tonen. Verder is er aandacht voor de “branding” van een museum, waarbij een wand gevuld is met Foam-mokken en een video vertoond wordt waarin verschillende mensen mogen vertellen dat mokken van die geweldige souvenirs zijn. Verder is er nog een ruimte waar met Sony Ericsson digitale camera’s foto’s gemaakt worden, die online geplaatst worden. Edoch, op het moment dat ik daar was werkte die opstelling niet. Er is ook een soort studiezaal waarin met boeken en computers het publiek mag nadenken over “de toekomst van de fotografie”, waarbij je je mening met een memoblaadje aan de muur kunt hangen. Daartussen hing iemand de opmerking “oeverloos gelul” en daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

Het enige leuke was de zaal waarin de geprinte foto’s liggen die wij met zijn allen in 24 uur online plaatsen. Je loopt over familieportretten, die je ook mag oppakken. Ziet lachende gezichten in Amerika of iemand die trots is op zijn nieuwe boot. Deze ruimte is indrukwekkend en laat je nadenken over de enorme hoeveelheid materiaal dat we met zijn allen elke dag weer uitspugen. Maar of dat voldoende is om naar Amsterdam te gaan voor Foam? Ik betwijfel het.
Meer informatie: www.foam.org

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.