Hip-hoppend over de grens met Duitsland

Een impressie van Nordhorn. Een goede uitvalsbasis voor een weekendje weg: 1 stap over de grens en 100% buitenland!

Een impressie van Nordhorn. Een goede uitvalsbasis voor een weekendje weg: 1 stap over de grens en 100% buitenland!

Gek dat zo’n virtuele streep in het landschap zoveel mensen tegenhoudt om er overheen te kijken. Want in het echt zie je niks van de grens tussen Duitsland en Nederland. Wie bijvoorbeeld van Winterswijk (NL), naar Nordhorn (D) rijdt in een rechte lijn passeert de grens meerdere malen. Geen douane of slagboom nog die de reiziger in de weg staat. Terecht dat er nu aan beide zijden van de grens acties worden ondernomen om duidelijk te maken dat we elkaar als buren zoveel te bieden hebben. Zo kun je bijvoorbeeld van Nordhorn naar Zwolle langs de Vecht een 7-daagse fietstocht maken langs 80 kunstwerken of een bezoek brengen aan een van de verrassende musea. Er zijn veel avonturen te beleven tijdens een kort of langer verblijf in de grensregio. Hier onder een impressie.

Voor mensen met haast, hier de belangrijkste links:

 

Hotel Riverside in Nordhorn. De bovenste foto is 's morgens vroeg gemaakt tijdens een rondwandeling om het meer. Verder een impressie van de kamer en het prima ontbijt. Foto's Sander Lindenburg

Hotel Riverside in Nordhorn. De bovenste foto is ’s morgens vroeg gemaakt tijdens een rondwandeling om het meer. Verder een impressie van de kamer en het prima ontbijt. Foto’s Sander Lindenburg

HOTEL – Uitvalsbasis voor deze verkenning van de regio vormde het Hotel Riverside met het naastgelegen restaurant Pier99 in Nordhorn Een aantrekkelijk hotel, met een verrassend grote familiekamer. Geen gedoe met een bijgeschoven uitklapbedje, maar een serieus stapelbed voor twee personen in de kamer, zodat je er met z’n vieren fatsoenlijk in kunt slapen. Het zes jaar oude hotel ligt aan een aangelegd meer, waar de rivier de Vecht doorheen stroomt. In een uur kun je het meer rondlopen en daarbij ben je dan al drie van de 80 beelden van de route richting Zwolle tegengekomen. Riverside is ook een mooi startpunt voor fietstochten door de regio of een ‘shopping-verblijf’ (bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse weinachtsfeesten). Het restaurant biedt een aangename maaltijd, maar verwacht er geen culinaire hoogstandjes. Het ontbijt in het hotel daarentegen is ongekend uitgebreid. Een dergelijke grote keus zijn we nog niet eerder tegengekomen. In de buurt zijn prima routes voor hardlopers, duidelijk met afstanden gemarkeerd. De langste afstand is die van de halve marathon.

Het muziekmuseum is te vinden in een opgeknapt voormalig fabriekspand. Links de gitaar van Who-bandlid Pete Townshend, het duurste onderdeel van het museum. Rechtsonder: Je kunt met een 'greenscreen' ook een eigen videoclip opnemen, die je op een memorystick mee kunt nemen. Foto"s Sander Lindenburg

Het muziekmuseum is te vinden in een opgeknapt voormalig fabriekspand. Links de gitaar van Who-bandlid Pete Townshend, het duurste onderdeel van het museum. Rechtsonder: Je kunt met een ‘greenscreen’ ook een eigen videoclip opnemen, die je op een memorystick mee kunt nemen. Foto”s Sander Lindenburg

POPMUSEUM – Wat hebben Udo Lindenberg en The Beatles met elkaar gemeen? Ze hebben allebei een band met Duitsland en zijn samen te vinden in het Rock’n’Popmuseum in Gronau. Lindenberg heeft niet alleen vanwege zijn muzikale verdiensten een plek in dit museum gekregen, maar ook omdat hij een kind van deze stad is. En The Beatles maakten veel van hun ‘vlieguren’ aan het begin van hun loopbaan in de bierkelders van Hamburg.”Je kunt hier makkelijk drie uur doorbrengen”, zegt Michael Sünker, onze gids voor vandaag. Hij noemt zichzelf ‘music and history teacher’ en is al tien jaar (vanaf het begin) verbonden aan het museum, dat ondergebracht is in een voormalig fabriekspand.

Dat Sünker zichzelf ook als geschiedenisleraar ziet is niet gek, want muziek is een weefdraad die door ieders leven leidt en waaraan historische belangrijke momenten zich onherroepelijk vastkleven en die zich dan ook weer moeiteloos laten oproepen bij het horen van de eerste klanken van dat bewuste nummer. Bezoekers moeten ook met dergelijke emoties rekening houden als ze een bezoek brengen aan dit museum. Je wordt vanaf het eerste (klassieke) begin van de muziek naar de hits van dit moment geleid. Er zijn veel interactieve elementen in het museum, die een bezoek met kinderen vanaf een jaar of 12 ook interessant maken. Zo is er van elk tijdsblok een hitparade op een scherm op te roepen en kun je clips uit die tijd bekijken of beluisteren. De jeugd (er komen dagelijks zo’n 150 bezoekers, waarbij veel schoolklassen) geniet vaak van de gigantische ‘boombox’, een kamer waarbij je door de bassen zelfs de vloer voelt trillen. Leuk voor de jeugd is ook de mogelijkheid voor een greenscreen een eigen videoclip op te nemen. Roep een nummer (ook oude hits!) en het is wel voorhanden compleet met teksten. Deze karaoke-achtige shows kunnen bezoekers op een memorystick meenemen en thuis weer bekijken. Het museum heeft nu een wissel-expositie over Schlagers, maar het plan is om in 2015 er eentje te maken over de hip-hop scene.

Hier onder kun je jezelf in de hoofdruimte van het museum in de rondte kijken. Uit alle muren komen laadjes en plankjes met teksten en informatie. En alles in het Duits én Nederlands.

VILLA MONDRIAAN – Gek te bedenken dat een man die door de straten van New York en Parijs gezworven heeft om daar uiting aan zijn kunst te geven, 12 jaar van zijn leven heeft doorgebracht in Winterswijk. “Dat ie dit ook kon’, is een opmerking die ik veel hoor”, zegt gids Willi Wayers. Deze Duitse leraar Nederlands (in zijn gymnasium heeft hij nu 80 leerlingen die Nederlandse-les volgen, o.a. omdat ze gaan zoeken naar een opleiding of baan in Nederland) is vrijwilliger in Villa Mondriaan. Hier hangen vooral de vroege werken van Piet Mondriaan. Vanwege de internationalere klank veranderde hij zijn naam later in Mondrian, makkelijker uit te spreken voor de Fransen en Amerikanen.

De vader van de kunstenaar was hier onderwijzer in Winterswijk. Het twee jaar oude museum Villa Mondriaan is dan ook ondergebracht in de oude school en onderwijzerswoning. Mondriaan bewijst hier de theorie dat je eerst een vak tot in de puntjes moet beheersen voordat je kun excelleren tot grote hoogte. “Er zijn bezoekers die zeggen, ‘ja, dat met van die lijntjes en kleurtjes dat kan ik ook’, maar als ze dit dan zien dan zijn ze weldegelijk onder de indruk”. Er zijn landschappen, stadsgezichten en een enkel portret te zien. Grappig is dat bij de opening van het museum een appelboom is geplaatst op de plek waar er in de jeugdjaren van Mondriaan ook een stond en die meermaals figureert in zijn werken waarin ook de Jacobus Kerk voorkomt. Dat geeft het effect van een tijdmachine.

Piet Mondriaan, die bekend werd als pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst in Nederland, leerde al vroeg tekenen van zijn vader, die tekenleraar was. Met hulp van zijn vader en zijn oom, de kunstschilder Frits Mondriaan, werkte hij vanaf 1886 aan het halen van de aktes om tekenles te mogen geven op de lagere school en in het voortgezet onderwijs.

In het museum zijn ook werken te zien van hedendaagse kunstenaars die zich hebben laten inspireren door Mondriaan. Vanuit het museum is het mogelijk een Mondriaan stadswandeling te maken. Daarbij vertelt de gids je in een uur tijd over de band van Winterswijk met de schilder. Op de route hangen kopieën van werken en is een frame geplaatst zodat je hetzelfde beeld hebt als Mondriaan in zijn tijd.

Beelden van Villa Mondriaan. Onder de appelboom door de ogen van de kunstenaar en de situatie nu. Foto's Sander Lindenburg

Beelden van Villa Mondriaan. Onder de appelboom door de ogen van de kunstenaar en de situatie nu. Foto’s Sander Lindenburg

ANDERE MOGELIJKHEDEN – Maar er zijn meer suggesties voor deze regio. In Rijksmuseum Twenthe in Enschede is tot en met 12 april 2015 de expositie ‘Alexander Roslin en de Decadentie’ te zien. “Decadentie is een subjectief etiket dat wij anderen opleggen en veelal achteraf. (…) Decadent is een woord dat we gebruiken om een systeem te karakteriseren dat geïmplodeerd is of waarvan we vinden dt het zou moeten imploderen. (…) Zoals met iedere bubbel is het lastig om de bubbel te herkennen als je er midden in zit. En dat was precies de positie van Alexander Roslin in het Frankrijk van de late 18de eeuw. Hij zat er midden in maar hij herkende hem niet”, zo schrijft directeur Arnoud Odding van Rijksmuseum Twenthe in zijn voorwoord bij de expositie over de befaamde portretschilder Alexander Roslin. Bij de expositie is een prachtig kleurrijk magazine verschenen.

In Natura Docet Wonderrijk Twente in Denekamp kijkt de bezoeker met de dieren mee. Ze ervaren zo hoe zij het landschap zien. Het verhaal wordt verteld door dorpsonderwijzer Meester Bernink, die al in 1911 Natura Docet stichtte, maar dat in 2013 een complete metamorfose onderging. In een 3D-film zie je onder andere het gevecht tussen een stagnerend en een adder.

Emsland Moormuseum in Groß Hesepe is volgens eigen zeggen ‘Europa’s grootste veenmuseum’. Het toont de veenkolonisatie in het noordwesten van Duitsland. In twee tentoonstellingshallen en op het grote buitenterrein wordt de veenkolonisatie in de 18e en 19e eeuw, het leven van de veenboeren en het veen als leefgebied voor flora en fauna gepresenteerd. Het 30 ha. grote gebeid kan zowel te voet als met de veentrein worden verkend.

Dit verhaal kwam tot stand met medewerking van het Grensoverschrijdend Bureau voor Toerisme Stichting ECC. De stichting heeft een tweetalige kaart met alle 64 musea in deze grensstreek. De kaart is handig bij het plannen van een leuk dagje of weekendje uit. In een oogopslag is te zien of een bepaald museum toegankelijk is voor mensen met een beperking, of er horeca aanwezig is en of de Museumkaart geldig is. De kaart is te bestellen via toerisme@euregio.nl en meer informatie is er via www.museum-wegwijzer.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.