Floortje ontdekt al reizend de relatie tussen mens en dier

Floortje onderweg voor de nieuwe serie. Foto: Jasper Doest

In het nieuwe reisprogramma ‘Floortje gaat mee’ reist Floortje Dessing samen met prijswinnend fotograaf Jasper Doest over land van Nederland naar Nepal. Tijdens deze lange en avontuurlijke reis verkennen ze samen de ingewikkelde verstandhouding tussen mens en dier.

Ze ontmoeten mensen die zich met hart en ziel zich inzetten voor het welzijn van dieren, maar zien ook hoe mensen zich overal ter wereld boven dieren in de ‘rangorde’ plaatsen. Terwijl Jasper de verhalen vertelt met zijn fotocamera, zorgt Floortje voor de onderschriften door met mensen in gesprek te gaan. ‘Floortje gaat mee’ is vanaf 16 februari acht weken lang elke donderdag om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1. Daarnaast komen er twee extra afleveringen op NPO Start: één over Jasper (16 februari) en één in Iraaks-Koerdistan (2 maart).  

Grote wens

Floortje: ‘Het was al lang een grote wens van mij om een programma over onze relatie tot dieren te maken, omdat er zoveel verschillende kanten aan dit verhaal zitten. Dat ik dit heb kunnen doen met zo’n getalenteerde fotograaf als Jasper maakte het buitengewoon leerzaam. Hij houdt zich al lang bezig met de verhouding tussen mens en dier en heeft vanwege zijn achtergrond als bioloog een heel scherpe kijk op zaken. Dat heeft in ieder geval bij mij voor nieuwe inzichten gezorgd en ik hoop dat de kijker dat net zo ervaart.’  

Beren opgevangen

In de serie ontmoeten Jasper en Floortje onder andere de Roemeense Cristina. Zij zet zich met haar stichting in om beren op te vangen die uit erbarmelijke omstandigheden zijn gered of niet langer in het wild kunnen leven. In Turkije bezoeken ze het zo omstreden kamelenworstelfestival.

In Irak mogen ze mee met een speciaal opgeleid team van speurhonden, dat op zoek gaat naar landmijnen die zijn achtergebleven na de oorlog. In miljoenenstad Mumbai neemt politieagent Murlidhar Floortje en Jasper mee op sleeptouw, wanneer hij een melding krijgt van een giftige cobra die zich in het huis van een van de inwoners van de metropool verschuilt. En in Nepal heeft het tweetal een bijzondere ontmoeting met Doma. Zij zet zich met hart en ziel in voor de bescherming van neushoorns, ondanks dat ze haar eigen moeder verloor bij een neushoornaanval. 

Over Jasper Doest 

Jasper Doest is een wereldwijd gerenommeerde fotograaf. Hij studeerde aanvankelijk biologie, maar na het winnen van een fotowedstrijd besloot hij met fotografie verder te gaan. Tegenwoordig fotografeert hij voornamelijk voor grote internationale tijdschriften zoals National Geographic en is hij naast Senior Fellow bij de International League for Conservation Photographers ook ambassadeur voor het Wereld Natuurfonds.

Een belangrijk thema in zijn werk is het contrast tussen de natuur en een door mensen gedomineerde omgeving. Zijn werk ontving talloze onderscheidingen, waaronder vier World Press Photo awards. In 2020 werd hij uitgeroepen tot European Wildlife Photographer of the Year en onlangs ontving hij twee nominaties voor de Zilveren Camera 2022. 

Jasper: ‘Het is zo’n verrijking om te zien hoe andere culturen met dieren omgaan. Hierdoor verandert mijn wereldbeeld en de manier waarop ik naar mijn eigen omgeving kijk.’ 

‘Floortje gaat mee’ is een coproductie van BNNVARA en Scenery. 

En dan nog dit

Nieuwe Skywalk in het Nationaal Park Jasmund

De krijtrotsen van Rügen. Foto: Elkedagvakantie

Het oude Königsstuhl-uitkijkpunt, waar überromanticus en schilder Caspar David Friedrich nog rondwandelde, is gesloten. Geen paniek: in het Nationaal Park Jasmund op het eiland Rügen wordt een drempelvrij, zwevend uitkijkplatform gebouwd, dat een nóg adembenemder uitzicht zal bieden op de krijtrotsenkust, de Oostzee en de Königsstuhl. De zogenaamde Königsweg gaat naar verwachting in het voorjaar van 2023 open. Meer informatie.

Waarom je in 2023 naar Las Vegas moet reizen

Hotels in Las Vegas. Foto: Elkedagvakantie
Hotels in Las Vegas. Foto: Elkedagvakantie

Las Vegas is het antwoord voor wie op zoek is naar een opwindende bestemming in 2023. Deze stad staat bekend om haar verbluffende bezienswaardigheden en de opwindende evenementen die er op het programma staan.

Dit jaar staat onder andere de Formule 1 Heineken Silver Las Vegas Grand Prix op de agenda, evenals de The Slam, een tenniswedstrijd tussen Rafael Nadal en Carlos Alcaraz. Voor wie geen sportfanaat is, is er ‘America’s Got Talent – Super Stars Live’ in MGM Luxor en het Mayfair After Dark, een gezellig restaurant met live muziek. MGM Resorts heeft ook een flink aantal hotelkamers opgefrist, waaronder de Pyramid Tower-kamers in Luxor en de nieuwe hotelkamers in het Bellagio. Wie op zoek is naar een complete reiservaring naar de entertainmenthoofdstad van de wereld, kan terecht op City Break Vegas, waar je diverse reis- en excursiepakketten kunt vinden.

Corendon opent derde Mondi restaurant in Amsterdam

Restaurant Mondi. Foto: Corendon

Restaurant Mondi breidt zijn activiteiten uit en opent de derde locatie in Amsterdam. Naast de locaties in Amsterdam Zuid en Badhoevedorp zal Amsterdam Nieuw-West kennis maken met Mondi. Het voormalige Cor&Don’s restaurant in het Corendon City Hotel is omgetoverd tot een kleurrijke ruimte met specifieke kenmerken, zoals een zwart-witte vloer, exotische planten en een opvallende bar met goudkleurige tegels.

Bezoekers kunnen hier zeven avonden per week genieten van Caribische shared fine dining en entertainment, zoals live optredens van Juni Juliet en opzwepende beats van Chef Mondi en Caribbean Nights.

Mariska Nunes, Managing Director van Corendon Hotels & Resorts, verklaart: “Ik ben erg trots dat we het Mondi merk kunnen uitbreiden en mijn passie voor de Caraïben en in het bijzonder Curaçao met nog meer mensen kunnen delen. Nu kunnen bewoners van Amsterdam Nieuw-West ook de Caribbean dining experience beleven.”

Live-entertainment

Bij Mondi Amsterdam Nieuw-West wordt elke week live entertainment aangeboden. Chef Mondi, een van de chefs van het restaurant, zal elke maandag achter de dj-booth staan en de bezoekers verrassen met tropische beats. Elk donderdag zal zanger, pianist en entertainer Juni Juliet live muziek verzorgen en op vrijdag en zaterdag zullen resident dj’s live optredens verzorgen.

In 2023 zal het merk Mondi haar activiteiten verder uitbreiden naar het eiland Curaçao, waar het vierde en vijfde restaurant zullen openen. Het vierde restaurant zal geopend worden in het Livingstone Jan Thiel resort en bij het nieuwste hotel van Corendon, dat aan het einde van het jaar haar deuren opent, zal de eerste beachclub verschijnen.

Pluk de nacht op je snowboard of ski’s

In het donker op je slee van de helling af. Foto: Tiroler Zutspitz Arena

Er ligt volop sneeuw in de Tiroler Zugspitz Arena, heerlijk voor fervente skiërs en snowboarders. Voor de afwisseling is het ook gaaf om eens in het donker te gaan wintersporten. Dat kan elke donderdag op de verlichte piste van Bergwang. Hier kan je nachtskiën en snowboarden. In Ehrwald kun je nachtrodelen op de skipiste.

Nachtrodelen in Ehrwald is een formidabele belevenis. Je rodelt niet over een geprepareerde singletrack maar over een brede, 3 kilometer lange, blauwe skipiste. Je hebt dus alle ruimte en kunt veel snelheid ontwikkelen omdat je 400 hoogtemeters naar beneden glijdt. Langs de piste zijn er ook nog eens drie hutten geopend: Tiroler Haus, Ehrwalder Alm en de Ganghofer Hütte. Hier kan je voor of tijdens het rodelen gezellig fonduen met een wijntje, bier of schnaps. Informatie: www.zugspitzarena.com/nl.

Nachtskiën

Berwang is het hoogst gelegen sneeuwzekere wintersportdorp in de Tiroler Zugspitz Arena. Hier kun je elke donderdagavond skiën als het licht brandt op de Egghof Sun Jet-piste. De skiverhuur, restaurants en après-ski bars zijn gewoon open. Nachtskiën is bij de Top Snow Card inbegrepen.

Ben je meer een ochtendmens? En heb je altijd al als eerste op de piste willen zijn om je sporen in de verse sneeuw achter te laten? Bij First Track in Lermoos hebben wintersporters daar de helemaal de gelegenheid voor. Je begint ’s ochtends in het donker en skiet de zonsopgang tegemoet. Inclusief een heerlijk ontbijt en grandioos uitzicht.

Zeven skigebieden

De Tiroler Zugspitz Arena biedt zeven skigebieden vol winteravontuur voor skiërs en snowboarders. Met fantastische, afwisselende pistes, funparks en freeride-routes, gezellige hutten en gegarandeerde sneeuw. En natuurlijk een prachtig bergpanorama aan de Tiroolse kant van de Zugspitze. De skigebieden EhrwaldLermoosBiberwierBerwangBichlbachHeiterwang am See en Namlos beschikken tezamen over 143 kilometer aan pistes en 57 kabelbanen.
Op www.zugspitzarena.com/nl vind je alle accommodaties in de regio met veel interessante aanbiedingen. Voor persoonlijk contact bel je met +43 567 320 000 of mail je naar [email protected].

Eurostar kiest voor nieuwe naam en logo

Een nieuwe gezamenlijke naam en nieuw logo. Foto: Eurostar

De Eurostar Group, waar Thalys en Eurostar deel van uitmaken, hebben een nieuwe merknaam onthuld. Het bedrijf wil met de nieuwe naam en identiteit in 2030 dertig miljoen reizigers per jaar vervoeren en de spil worden van duurzaam reizen in Europa. De nieuwe stijlvolle look onder de naam Eurostar zal eind 2023 zichtbaar zijn in alle klantuitingen, inclusief de 51 treinen.

De Eurostar Group heeft een iconische ster als symbool gekozen voor het nieuwe logo, geïnspireerd op l’Etoile du Nord. Het doel is om nieuwe kansen te creëren door mensen, plaatsen, bedrijven en culturen over de grenzen heen te verbinden. Het bedrijf wil de omschakeling naar duurzaam reizen stimuleren door te blijven bieden als aantrekkelijk alternatief voor weg- en vliegverkeer.

Reizigers zullen Europa gemakkelijk binnen handbereik hebben, met één enkel loyaliteitsprogramma en één website en boekingssysteem vanaf oktober 2023. Hierdoor wordt het voor reizigers van het vasteland eenvoudiger om rechtstreekse en aansluitende reizen naar Londen te boeken en voor reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk worden er eenvoudige, naadloze verbindingen tussen Londen en Duitse bestemmingen aangeboden.

Eurostar Group CEO Gwendoline Cazenave is enthousiast over de verdere ontwikkeling van het bedrijf. “We zijn trots op het nieuwe merk en zullen onze zichtbaarheid vergroten, onze ambitie om het aantal reizigers te verdubbelen ondersteunen en de hoeksteen van de hogesnelheidstrein in Europa worden”, aldus Cazenave.

Huttopia opent ‘outdoor camp-store’ in Utrecht

Het interieur van de nieuwe winkel in Utrecht. Foto: Huttopia

Huttopia heeft in Utrecht ‘Camp de Base’ geopend, een outdoor concept-store. Hier komt de klant volgens het bedrijf ‘helemaal in de Huttopia-sfeer, vindt er innovatieve kampeerartikelen, volop inspiratie en kan desgewenst direct een vakantie boeken bij een van de adviseurs’. Ook is in Utrecht het kantoor voor Noord-Europese landen gevestigd. Ander nieuwtje: Later dit jaar opent Huttopia ook haar nieuwe, alweer vierde, camping in Nederland midden op de Veluwe naast het nationale park.

In de outdoor concept-store kunnen liefhebbers van natuur, buitenleven en kamperen hun hart ophalen. Huttopia ‘Camp de Base’ aan de Lange Elisabethstraat 32 combineert originele en innovatieve producten met inspiratie voor vakantie in de natuur. Het is een winkel met producten en merken die je elders niet gauw vindt, van camping accessoires tot originele cadeau-ideeën en altijd met een missie of een verhaal. Daarnaast is Camp de Base ook een reisbureau, waar klanten inspiratie op doen en terecht kunnen voor advies over hun vakantie op natuurcampings en villages van Huttopia in Frankrijk of Nederland.

Smokey Bear

In de winkel is aandacht voor The Landmark Project en Smokey Bear, dat 10% van de omzet doneert aan de US Forest Services voor het behoud van de natuur. The Landmark Project biedt onder meer t-shirts, posters en bekers. Van het bos naar oceaan, United by Blue maakt producten van gerecyclede materialen, zoals een rugzak van petflessen, maar ook trendy thermobekers met een opvallend design. Daarnaast heeft het assortiment veel praktische items, van stoere BBQ-items van Barebone, coolers van YETI tot opladers met zonnecellen voor je telefoon of fototoestel van Solar Brothers. Een echte blikvanger is de BioLite gril annex oplader, waar niet alleen op kan worden gekookt, maar dat tegelijkertijd de elektrische apparatuur oplaadt.

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Met semi-elektrische auto naar wintersport (ANWB)
 • Sleurhut achter Smart? Niet zo slim: ‘Je rijdt je auto kapot’ (RTL)
 • Flory (53) gaat met de camper op vakantie: “Ook onze kinderen vinden het een geweldige manier van reizen” (Libelle)
 • Gepensioneerd politieman en ‘roadtripper’ geven tips: zo voorkom je dat jouw camper ook gestolen wordt (Dijkenwaard Centraal)
 • Hotel in historische watertoren geopend: ‘Het is gelukt!’ (Oog TV)
 • Reisbranche verrast door herstel luchtvaart (BNR)
 • Mag je in Nederland permanent in een camper wonen? (Libelle)
 • Lisa ontdekte kamperen en verhuurt nu caravans: ‘Echt leuker dan gedacht’ (In de buurt)
 • Amsterdam weert touringcar uit centrum – verlicht dat de toerisme-overlast? (NRC)
 • Maranka (41) trekt met haar hond rond in een camper (EO)
 • Caravana drukbezocht in Leeuwarder WTC Expo. ‘Kamperen is ongekend populair’ (Leeuwarden Courant)
 • CamperTV: steeds meer camperaars langs de Spaanse en Portugese kust (Kampeerzaken)

Video van de week: Waarom Vanlife toch niet zo leuk is

Weekendradio op Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.