Zwaluwhoeve compleet met hotel

Hotel De Tippe vlak tegenover de Zwaluwhoeve in Hierden.

Twaalf prachtige kamers wachten de bezoekers van het succesvolle wellnesscentrum Zwaluwhoeve in Hierden nabij Harderwijk. Het hotel, de Tippe genoemd naar de oorspronkelijke horecagelegenheid die hier al jaren aan de Zuiderzeestraatweg lag, maakt het aanbod van het sauna-complex compleet. Bezoekers kunnen nu hun dagje Veluwse verwennerij verlengen tot een weekend of een meerdaags verblijf.

Alle ruime viersterrenkamers hebben, net als de rest van Zwaluwhoeve, een authentieke plattelands-uitstraling, maar met een chique randje. Het is het (voorlopig) hoogtepunt in een ontwikkeling die zes jaar geleden in gang werd gezet: Een restaurant met slechts enkele sauna’s is gegroeid tot een indrukwekkend complex van ruim 4 hectare met allerhande mogelijkheden voor ontspanning.

“Nog even volhouden. We doen een vogelnestje en dan is het klaar”. Een zucht van verlichting gaat door de groep. Met de ogen dicht liggen ze op hun matjes. Het licht wordt gedimd. “Gewoon blijven liggen en pas opstaan als je er zelf klaar voor bent”. Drie kwartier “hot yoga” is voorbij. Moeilijke oefeningen kwamen voorbij: Je linker been in je rechter lies, je elleboog daar weer overheen. Het leidde tot enig gelach, maar mede door de hitte (werken in 40 graden, vandaar ‘hot’) kwam het zweet er in versneld tempo uit en dat gaf nadien een voldaan gevoel.

“Veel mensen doen dit als aardigheidje, als kennismaking, tijdens een dagje Zwaluwhoeve”, vertelt de docente na afloop. Tijdens de les benadrukt ze bij herhaling dat iedereen zijn eigen grenzen moet accepteren en niet direct te hard van stapel moet lopen. Overigens heeft de ‘hot yoga’ in Hierden al wel tot een vaste aanhang geleid: “Er zijn nu 150 mensen, vooral uit de directe omgeving, die regelmatig hier komen voor een echte les. En dat zijn dan lessen van anderhalf uur, best pittig!”.

De Hot Yoga-lessen zijn een voorbeeld van de perfectie die bij Zwaluwhoeve wordt nagestreefd. Hoewel het de bedoeling is dat iedereen behoudens een badjas naakt over het terrein loopt, liggen hier voor iedereen sportbroeken en –shirts klaar, die na afloop nat van het zweet ingeleverd kunnen worden. Dat naakte zal voor sommige mensen een bevrijding zijn (de mogelijkheden om bloot te zwemmen zijn bijvoorbeeld beperkt in Nederland, maar dat kan hier in meerdere buitenbaden), terwijl het voor anderen een rem vormt, maar ook daaraan is gedacht. Een paar dagen per maand is Zwaluwhoeve het domein van mannen en vrouwen in badkleding. In het verleden waren er ook nog “alleen vrouwen-dagen”, maar die zijn afgeschaft en vervangen door deze badkledingdagen die gemixt zijn.

Meer bedrijven verkondigen de slogan dat ‘de klant koning is’, maar Zwaluwhoeve weet dat gevoel echt over te brengen. Dat komt mede door de perfecte organisatie. Zo zijn er twee ontvangstbalies. Eentje voor mensen die een afspraak hebben voor een speciale behandeling (zoals het bleken van je tanden) en eentje voor mensen die voor de sauna’s komen. “We kunnen hier – op grond van de brandveiligheidvergunning – maximaal 650 mensen tegelijkertijd ontvangen. Er komen er wel meer op een dag, vooral in het weekend is belangstelling groot”, zegt marketingmanager Marieke Hop, “door met twee balies te werken staan de mensen die al een afspraak hebben niet te wachten tussen de andere gasten”.

Slim bedacht is het polsbandje dat niet alleen toegang verschaft tot het elektronische kledingkluisje, maar dat meteen als een soort creditcard werkt. Alle uitgaven die je tijdens je verblijf doet – kopje koffie, lunch, diner in één van de restaurants – worden op die manier centraal geregistreerd en kun je na afloop bij vertrek afrekenen. Wel zo handig als je geen plek hebt om je portemonnee op te bergen…

Een dagje (en nu ook een nachtje) Zwaluwhoeve is een prima beloning voor iedereen die wel eens een mini-vakantie verdient. Met alle voorzieningen kun je makkelijk een dag doorbrengen. Je vindt er een kruidenbad, saunaplein, beautyfarm, zoutsteensauna, houtgestookte kruidensauna, scrubruimte, infrarood sauna, dompelbaden, whirlpools, hot tub, een hamam en in de vitaliteitsruimte kun je terecht voor Hachi-Dan-Kin begeleide meditatie, stretch on Music and relax, Power Yoga en Hotstone massage.

Nieuwsgierig probeerde de redactie van Elke Dag Vakantie.nl dat laatste. De ontvangst was allerhartelijkst door een Braziliaanse masseuse, die twee jaar geleden haar liefde achterna reisde en daarbij haar kennis van deze Zuid-Amerikaanse ontspanningsmethode meenam. In vrij goed Nederlands (“Zo’n inburgeringscursus is erg belangrijk, maar een jaar Nederlands leren is te kort. Het zou eigenlijk langer moeten duren”) vertelt zij dat voor de massage lava-stenen uit Mexico gebruikt worden die via “au bain Marie” (een bak met water) op een temperatuur van veertig graden gebracht worden. Nadat er stenen op je rug geplaatst zijn masseert zij benen, armen, rug en nek met olie van dezelfde temperatuur. De behandeling duurt 30 minuten en werkt bijzonder ontspannend.

Luxe kamers met een eigen thema.

Fijn is het dat je daarna naar je luxe kamer met speciale bedden met Phi-ton-matrassen in Tippe-hotel aan de overkant van de weg kunt. Even een slaapje voor het avondmaal in het restaurant De Oude Deel werkt verkwikkend! De twaalf kamers van het nieuwe hotel (open vanaf 14 november 2008, maar al bijna tot medio volgend jaar volgeboekt…) hebben allemaal een eigen uitstraling, aankleding en thema. De link met Hierden en de Veluwe is nadrukkelijk aanwezig en dat geeft wel een prettig gevoel. Elke kamer heeft zijn eigen naam, die verwijst naar de fotoreeks die in de kamer zelf te vinden is. Daarbij hangt dan ook een uitgebreide toelichting. Molen de Hoop staat centraal in de kamer waar Elke Dag Vakantie.nl overnacht. De geschiedenis, van het verkrijgen van ‘windrechten’ tot de kunstenares die er nu in woont; het wordt helemaal belicht.

De Tippe heeft ook familiekamers (die bijvoorbeeld ook door vier vriendinnen gebruikt zouden kunnen worden). In het hotel wordt ’s morgens (7.30-10.30 u.) ontbijt geserveerd (mmm, wentelteefjes, lang niet meer gehad en een etagère vol met broodjes en zelfs zalm), maar het is ook mogelijk om eten en drinken op je kamer te laten brengen, de zogenaamde ‘kamerspecials’ (romantische special, 30 euro per kamer met wijn, bonbons en water – gezond special, 30 euro, met fruit, vruchtensappen, gezonde groente en de decadente special, 50 euro met champagne en sushi en fruit). De kamers hebben allemaal een radio en een breedbeeld flatscreen tv. Nog geen internet. En het openen en sluiten van de kamerdeuren gaat op een zodanig moderne manier dat je er wel even je hoofd bij moet houden als het uitgelegd wordt. Maar als je het doorhebt, dan werkt het prima.

Zwaluwhoeve, met 350 personeelsleden een grote werkgever in deze buurt , noemt zichzelf ‘het eerste wellness hotel op de Veluwe’ en heeft meerdere prima restaurants. Je kunt daar in je badjas dineren en daarna doorgaan met het saunabezoek (het complex is tot middernacht geopend). In De Oude Deel kun je bijvoorbeeld voor 29 euro per persoon zelf een 3-gangenmenu samenstellen. Daarbij ook varianten waarin verse vis verwerkt is. Grappig is de manier waarop bij elke maaltijd de frites geserveerd worden: In een Belgische puntzak in een houder. Al met al een hoogstaand maal met prima wijn voor een alleszins acceptabele prijs. Wanneer hebt u voor uzelf zo’n mini-vakantie verdiend?

Deze reportage (en de foto’s) zijn tot stand gekomen met medewerking van Zwaluwhoeve.

Interview met Marieke Hop, pr-manager van Zwaluwhoeve:

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.