Boetelerveld is een oase in Sallandse vlakte

Een van de vele poelen in het gebied. Foto: Elkedagvakantie

Een van de vele poelen in het gebied. Foto: Elkedagvakantie


Er zijn van die plekjes die je alleen maar vindt als je weet dat ze bestaan. Het natuurterrein Boetelerveld is er eentje van. Omdat we toch in de buurt van Raalte moesten zijn zochten we meteen naar mogelijkheden om in de buurt te wandelen. Even de kaart scannend kwam een groene oase van 175 hectare in het vlakke boerenland te voorschijn. Vanaf de weg staat er echter geen duidelijke bewegwijzering naar toe. Als je niet weet hoe je er moet komen rij je er waarschijnlijk achteloos aan voorbij. En dat is jammer, want dit terrein van Landschap Overijssel leent zich prima voor een wandeling van een uur door grasland, heide en bos.

In het gebied liggen vijftien poelen en daar rondom is bijzondere begroeiing te vinden. Het terrein dankt zijn naam aan het nabijgelegen buurtschap Boetele. Waterschap Groot Salland gebruikt het gebied als waterberging. Het Boetelerveld is het laatste overgebleven vochtige heidegebied in Salland. Het is bij toeval bewaard gebleven. Alle andere gebieden in dit deel van Nederland zijn ontgonnen en dat zou hier ook gebeuren, ware het niet dat de arbeiders die die klus zouden gaan klaren in allerhaast werden ingezet voor hulp bij de Watersnoodramp in Zeeland. En daarna is het er niet meer van gekomen en kwam er zelfs een wettelijk verbod op het ontginnen van woeste gronden. In het gebied lopen Schotse hooglanders, daarom is het verboden om er met honden te lopen.

Er zijn drie wandelingen in het gebied. Ook is het mogelijk om (gratis) met een verrekijker naar vogels te kijken. Foto: Elkedagvakantie

Er zijn drie wandelingen in het gebied. Ook is het mogelijk om (gratis) met een verrekijker naar vogels te kijken. Foto: Elkedagvakantie

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.