Bijzonder: Bierbad in een brouwerij

Niet alleen een bierbad, maar ook een echte ridderzaal maakte dat de brouwerij van Starkenberg in Oostenrijk zich onderscheidde van de brouwerijen die we eerder bezochten. Foto: Elkedagvakantie
Niet alleen een bierbad, maar ook een echte ridderzaal maakte dat de brouwerij van Starkenberger in Oostenrijk zich onderscheidde van de brouwerijen die we eerder bezochten. Foto: Elkedagvakantie

‘Bizar!’, dat woord kwam vrijwel bij iedereen over de lippen na onze rondleiding door brouwerij van Starkenberger in het Oostenrijkse Tarrenz. Het gezelschap van 7 Nederlanders mocht zonder enige begeleiding door de brouwerij zwerven. Het kwam daarbij dichtbij het brouwproces, maar zag ook door houtrot aangevreten trapleuningen, een middeleeuws aandoende ruimte met enorme zwembaden van blinkend staal voor bierbaden, troep in een verlaten ridderzaal, een eenzaam harnas in een loze ruimte met allemaal lege vitrines en tot slot een hypermoderne biershop.

Als afsluiting van een week wintersport in Oostenrijk wilden we iets gezamenlijk ondernemen. Vorig jaar waren we gaan rodelen, maar nu werd onze aandacht getrokken door een ‘rondleiding door een brouwerij’. Met enige bierliefhebbers in de groep was dat toch een goede bestemming? Door schade en schande wijs geworden toch maar even daags voor het bezoek gebeld met de brouwerij zelf of een rondleiding mogelijk was. ,,Sicher!”, was het antwoord. Al werd er wel meteen bij gezegd dat als we een gids mee wilden hebben dat ons dat 150 euro zou kosten, maar dat het ook heel goed mogelijk was om zelf door de brouwerij te lopen. Voor die laatste optie kozen we.

In de brouwerij van Starkenberger is ook een kapel ingericht en zijn andere historische dingen die met de regio te maken hebben te zien. Foto: Elkedagvakantie
In de brouwerij van Starkenberger is ook een kapel ingericht en zijn andere historische dingen die met de regio te maken hebben te zien. Foto: Elkedagvakantie

Route naar Starkenberger

Het vinden van de brouwerij van Starkenberger was nog geen simpele opgave. Hier liepen we in de val van het ‘blindelings volgen van de routeplanner’. Het adres van de brouwerij is Griesegg 1 in Tarrenz. De echte ingang van de brouwerij begint bij de hoofdweg (wegnr 189), die loopt door verderop de heuvel, maar wordt dan later een fiets-/voetpad. Laat Google Maps ons daar nu net naar toe sturen, waarschijnlijk omdat die route (op papier dan) nèt iets korter was. Maar nadat we eenmaal vastgelopen waren en weer gekeerd vonden we de echte opgang naar de brouwerij, die gevestigd op de plek waar ooit het slot Starkenberg stond vanaf 1165.

Melden bij kantoor boven

Het gebouw zag er wat verlaten uit. Waren we hier wel goed? In de statige hal keken we wat bevreemd om ons heen, tot er iemand met een doos onder de arm de trap af kwam. ,,Bezoek? Dan moet u zich boven bij het kantoor melden”, zei hij. En daar kwam ons een vriendelijke mevrouw tegemoet: ,,Sie haben gestern angerufen?”. Ja, dus. Ze nam ons mee naar het beginpunt, een soort voor de gelegenheid gemaakte wachtruimte met banken langs de wand. Daar kregen we allemaal een stapel printjes met teksten in het Duits. De hoofdstukjes correspondeerden met de ruimtes waar we door liepen, dus veel plezier! Afrekenen kwam wel na afloop…

Het beeld van de beschermheilige van de bierbrouwers. Foto: Elkedagvaknatie
Het beeld van de beschermheilige van de bierbrouwers. Foto: Elkedagvaknatie

Eerst ging het langs een indrukwekkende ketel met dito machinewand met allerlei knopjes, hendeltjes en lichtjes. De verleiding was groot om ergens aan te draaien, maar we konden ons inhouden. Daarna door langs nog allerlei ketels, waar we leerden dat mout op een hoge temperatuur klaargestoomd moet worden voor het bier wordt. En door een hal, waar door tekeningen de ‘zeven zonden’ waar een mens toe kan vervallen uitgelicht werden onder het toeziend oog van het beeld van de beschermheer van de bierbrouwers.

De bierbaden waar je op aanvraag in kunt badderen. Foto: Elkedagvakantie
De bierbaden waar je op aanvraag in kunt badderen. Foto: Elkedagvakantie

Bierbad

Toen de enorme ruimte met vier metalen baden, waarin bezoekers (op aanvraag) een bierbad konden nemen. Het zag er allemaal heel professioneel uit, met verkleed- en douchekabines. Langs de wanden tekeningen die refereerden aan Romeinse badhuizen. Het riep allemaal vragen op: Hoe vaak zou dit gebruikt worden? En door wie? Bestaat er zoiets als een ‘bierculte’? Uit de toelichting bleek dat iemand door te baden in bier ‘wel 10 jaar jonger’ kon worden en dat zo’n bad maar voor een klein deel daadwerkelijk met bier wordt gevuld en dat de rest gewoon uit water bestaat. Niemand van de groep voelde de aandrang om voor een volgende wintersportvakantie een zwemsessie in een bierbad aan te vragen. Maar bijzonder was het wel. Starkenberger claimt dan ook dat het wereldwijd de enige brouwerij is met een zodanige voorziening!

Ridderzaal

De rest van de rondgang leerde nog dat in het verleden het personeel door een smalle opening in de bierfust moest kruipen om hem van binnen schoon te spuiten, maar dat dat met hedendaagse techniek niet meer nodig is. Ook was er een hele etage met een soort katholieke kapel, een kerkorgel, een slaapkamer ‘zoals die er vroeger uitzag’ en een model van de omgeving dat liet zien hoe het bronwater de brouwerij instroomde. Als klapper kwamen we daarna in de ridderzaal. Daar stond een biertap, met achter elke tap een flesje van de smaak die er uit kwam. Daar mochten we, zo had de gastvrouw bij het begin van onze tocht, zelf van proeven zoveel we wilden.

Bierpullen

Er was duidelijk eerder een feestje in deze ruimte geweest. Her en der lag nog rommel. Ook waren er nog niet gewassen bierpullen. Het was even zoeken waar het schone glaswerk stond. Maar eenmaal gevonden gingen we aan het ‘werk’. Er stond niet veel druk op de biertap, mogelijk om zo verspilling en overdadig tappen te voorkomen? Maar we hebben de zes smaken die er stonden allemaal met een bodempje geproefd. Kwamen tot de conclusie dat er 2 echt lekker en uitzonderlijk waren. Ondertussen keken we met verbazing naar de ruimte: Waarom zou iemand zo’n grote zaal willen hebben met enorme tafels. Ook hier weer: Hoe vaak zou je dit gebruiken?

Moderne biershop

Na als een soort tussenstop door een loze ruimte de lopen met enige sluipgangen, een harnas en lege vitrinekasten leek het alsof we met een tijdmachine weer terug waren in 2019. De laatste deur leidde naar een hypermoderne bierwinkel. Met enorm veel verschillende soorten en maten bierglazen met het label Starkenberger (opvallend, want de meeste Belgische bieren bijvoorbeeld hebben maar 1 maat, waardoor ze zelfs herkenbaar zijn), maar ook allerlei andere cadeautjes, zelfs voor kinderen.

Toen we de uitgangsdeur – klemde een beetje – forceerden kwam net de mevrouw van het kantoor buiten aanlopen. In de winkel konden we ons bezoek afrekenen en de twee glazen en biershampoo die we uitgekozen hadden. Maar omdat we met z’n 7en waren mochten er wel meer glazen uitgekozen worden, ‘want dat zat bij de entreeprijs in’. Na dat gedaan te hebben verlieten we het pand met gemengde gevoelens. Het bezoek aan de brouwerij was leuk….maar ook raar.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.