Louwman Museum ‘hemel’ voor auto’s


Op zichzelf is het Louwman Museum (even ten noorden van Den Haag) al een imposante verschijning, maar wie binnen komt is direct onder de indruk van de grootse collectie historische auto’s. Een echte autoliefhebber kan hier makkelijk een dag zoekbrengen. Het gebouw is speciaal gemaakt rond de verzameling voertuigen en die worden op die manier optimaal belicht en getoond.

Volgens de folder van het museum gaat het om de oudste privé-collectie ter wereld. De basis voor het Louwman Museum werd in 1934 gelegd met de aanschaf van een toen twintig jaar oude Dodge, die nog steeds in het museum te zien is. De hele verzameling omvat inmiddels 230 antieke en klassieke automobielen. Daarbij zitten bijvoorbeeld sport- en raceauto’s, waarmee legendarische coureurs hebben deelgenomen aan diverse Grand Prix en aan races als Le Mans en Indianapolis. Verder de auto’s van bekende personen als Elvis Presley, Steve McQueen en sir Winston Churchill. Ook zijn er filmauto’s.

Bijzonder is bijvoorbeeld het verhaal van de allereerste Toyota, die teruggevonden werd in een Russische schuur, juist voordat de fabrikant die vondst zelf deed. Toyota had de auto graag gehad om te tonen in zijn eigen Japanse museum. De auto staat echter in zijn oorspronkelijke, zeer geschonden staat, in Den Haag.

Wie zich afvraagt – net als wij – ‘hoe komen mensen aan zoveel geld om al die auto’s te kopen?’, het antwoord is: De collectie werd aangelegd door de toenmalige Dodge-importeur in Nederland. De huidige eigenaar van de collectie is Evert Louwman, de Nederlandse importeur van Lexus, Toyota en Suzuki. Dus als je al in de autohandel zit, dan wordt het wel makkelijker natuurlijk.

Het Louwman Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. Maandagen gesloten. Entreeprijzen: 13,50 euro, kinderen vanaf 6 tot en met 12 jaar 7,50 euro. Parkeren 5 euro (onder het museum). www.louwmanmuseum.nl

Ook hele rare autootjes zijn er te zien.

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.