Zeeuws Watersnoodmuseum gevestigd in binnenste van caissons

#watersnoodmuseum

Een bericht gedeeld door Pascal Timmermans (@pascaltimmermans) op


Sinds 23 april 2009 bestaat in Zeeland het Watersnoodmuseum. Het is gevestigd in de vier Phoenix-caissons die in november 1953 zijn gebruikt om het gat in de dijk bij Ouwerkerk te dichten. De betonnen kolossen zijn via enkele ondergrondse en een bovengrondse gang met elkaar verbonden. De missie van het museum is: “Herinneren, Leren en Vooruitkijken”.

Iedere caisson heeft een eigen thema: feiten over de ramp, emoties uit die tijd, de wederopbouw en gevarenen uidagingen in de toekomst. Het museum beschikt over een audiotour in vier talen, die door het hele museum leidt.

Ook de omgeving maakt deel uit van het Nationaal Monument. De kreken, het nog aanwezig stukje oude zeedijk, de inlagen, de nieuwe zeedijk en het natuurgebied rondom de kreken, zijn immers het directe gevolg van de watersnoodramp van 1 februari 1953.

Buiten caisson 4 staat op het dijkje een uitkijktoren die uitzicht biedt over de inlagen, naar de Oosterschelde. In het zanddijkje tussen de inlagen zijn kleinere caissons te zien die Staatsbosbeheer wil vrijgraven. Er zijn een aantal wandelroutes beschikbaar; variërend in lengte van 2 tot 8 kilometer. Info: http://www.watersnoodmuseum.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.