Wow! VW Camper weer nieuw te koop

Ze zijn weer nieuw te koop: de nostalgische VW Campers.

1. De Elektrische Keola Veere vouwfiets, uitgeklapt.

* Zie ook: Minder bezoekers bij beurs

Het was een aangename verrassing om bij de stand van Volkswagen Campercentrum Nederland twee gloednieuwe T2-VW-campers te zien. Het was een flashback naar de jaren zestig. Dit model werd tot mei 1979 in Duitsland geproduceerd. Nu is de productie overgenomen door Brazilië. Aanvankelijk alleen bedoeld voor de Zuid-Amerikaanse-markt, maar sinds kort worden de VW campers geïmporteerd in Engeland, waar ze afgewerkt worden met hun camperbenodigdheden (keukentje, hefdak, bed) en daarna doorgeleverd aan onder andere het in Amersfoort gevestigde Volkswagen Campercentrum Nederland. De goedkoopste versie kost 45.000 euro, de duurste (o.a. met stuurbekrachtiging) 56.000 euro. Het zijn – nog steeds – behoorlijk basic-campers. Ze worden overigens ook verhuurd. De huurprijs per week in het hoogseizoen is 845 euro (prijzen seizoen 2012)

Andere opmerkelijke dingen die ik tegenkwam bij een rondgang over de Kampeer en Caravanjaarbeurs 2011 in Utrecht staan hier onder. De nummers in de tekst corresponderen met de nummers in de foto-onderschriften.

1.Stoere fiets, was het eerste dat ik dacht toen ik de Keola Veere zag staan op de beurs. Hij lijkt erg op een Gazelle Scooter Bike die ik zelf jaren terug had. Deze fiets, van Nederlands fabricaat, is niet alleen elektrisch aangedreven, maar ook nog eens op te vouwen. Hij wordt dan ook vooral aan booteigenaren verkocht, maar ook steeds vaker aan camperbezitters. Hij kost 1000 euro en heeft een actieradius van 40 kilometer. Hij kan je tot 25 km per uur een steuntje in de rug geven (superhard dus). Meer informatie via www.keola.nl

1. De Keola is binnen twee minuten opgevouwen.

2.Al eerder schreef ik over de Splash!, een superkleine caravan. Die stond ook opgesteld op de beurs. De importeur Camp Runner uit Huissen bleek nog meer soortgelijke mini-caravans te kunnen leveren: Eentje met een ingebouwde kleine dvd-speler met scherm en een keukentje dat je kunt gebruiken als je de achterklep open doet.

2. De Splash! kan achter kleine auto's

2. Kleine caravan mét keuken.

3. Camping Sport De Wit uit Schijndel toonde onder andere een mooie Cadac Travel Chef barbecue. Kost wel 119 euro, maar is klein en toch compleet. Tip van de verkoper: “U doet water in de barbecue tegen het vet? Waarom geen zand? Dat houdt ook het roken tegen en is makkelijker schoon te maken na afloop.

3. Voor op het wenslijstje: een nieuwe barbecue.

4. Het lijkt wel alsof de tijd rijp is voor mini-caravans, want even verderop stond de Gobanna 1200, die maar 375 kilo weegt en adverteert met de slogan “Size matters”. Bij deze stand was wel een tent opgezet. Het lijkt een handige oplossing voor mensen die genoeg hebben van het kamperen in een tent, maar die een vouwwagen of een caravan niks vinden. Voordeel is natuurlijk ook dat je zoiets makkelijker even bij je huis kunt stallen. De vanafprijs is 6250 euro.

4. De Gobanna mini-caravan.

5. Op de beurs stond ook het kunstproject www.trekhaakgezocht.nl: “Liftend met een caravan – zonder auto – reisde theatermaker Tjerk Ridder in 2010 met zijn teckel Dachs, gitaar en journalist Peter Bijl, vanuit Utrecht naar Istanbul onder het motto: ‘Je hebt anderen nodig om verder te komen’. Een onderzoek naar gastvrijheid, welwillendheid en mogelijkheden. ” Inmiddels is een boek en dvd van de reis verschenen. Leuk idee!

5. Kunst: Met een caravan op pad zónder auto.

6. Op de beurs werd vanuit een echte Frans boulanger-wagen crepes en andere Franse waar verkocht, zoals kogelflesjes Orangina. Wat beelden en geuren al niet vermogen: Direct ben je voor je gevoel onder de Franse zon!

6. Nostalgie met echt Frans eten.

7. Bij de stand van Aveco was het mogelijk om met een computer en groot scherm je rijvaardigheid met een camper te testen. Het was vrij realistisch. Menig automobilist werd geplet onder de virtuele banden van de camper!

7. Hoe goed kunt u een camper besturen?

8. Er waren veel campers te zien op de beurs (misschien wel meer dan 50% van het totale aanbod?). Daarbij ook deze “groene variant” van Hymner. De wagen heeft een elektromotor en een dieselmotor. Bij de toelichting staat wat hij kan. Als je dan gaat rekenen vraag je je af hoeveel je je dit oplevert: Het opladen van de accu’s kost 320 minuten (oftewel 5 uur), daarmee kun je dan 40 km afstand afleggen en de accu’s kunnen 1500 keer opgeladen worden. Hoe vaak kun je dan naar Zuid-Frankrijk en weer terug voordat ze ten einde zijn?

8. De hybride camper van Hymner.

Beurs trekt minder bezoekers

De Kampeer en Caravan jaarbeurs 2011 trok 42.956 bezoekers. Vorig jaar waren dat er nog 46.413. ‘’De Kampeer en Caravan Jaarbeurs stond in het middelpunt van de belangstelling en de bezoekers waren in een opperbeste stemming’’, concludeert Aad Koster, directeur van de Nederlandse Vereniging voor de Kampeer en Caravan Industrie (KCI), medeorganisator van de beurs. “Het dagelijkse activiteitenprogramma was geoptimaliseerd richting bezoekersdoelgroepen en dat is een groot succes gebleken. De sfeer was fantastisch, het bruiste overal van de mini-events en de terrassen en Bierstube zaten propvol. Het enthousiasme van de bezoekers zal de komende periode naar verwachting tot uiting komen in de bezoeken aan de showrooms van onze exposanten’’.

De enquête van beursorganisatie VNU Exhibitions bevestigt de bevindingen van de KCI: liefst 36% van de bezoekers heeft concrete plannen om binnen een jaar een kampeervoertuig aan te kopen. Van deze groep is 49% geïnteresseerd in een caravan, 40% in een kampeerauto en 8% in een vouwwagen/tenttrailer. Momenteel heeft 54% van de bezoekers aan de beurs een caravan en 21% bezit een kampeerauto. Meer dan de helft van deze kampeervoertuigen is jonger dan zes jaar. Deze uitkomsten zijn nagenoeg gelijk aan vorig jaar.

Modellen 2012
De data van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs waren van vrijdag 21 tot en met dinsdag 25 oktober. De bezoekers kregen een nagenoeg compleet aanbod voorgeschoteld van caravans, campers, vouwwagens, voortenten, onderdelen en accessoires. De Top 3 redenen voor beursbezoek waren respectievelijk kennis nemen van nieuwe producten en ontwikkelingen (35%), gevolgd door oriëntatie op aankoop (32%) en algemene oriëntatie (24%). Deze bevindingen bevestigen de belangrijke rol van de beurs als het landelijke oriëntatiepunt voor de kampeerbranche.

Het beurspubliek was zeer enthousiast over de mogelijkheid om in een van de nieuwste kampeerauto’s onder deskundige begeleiding op de openbare weg een gratis proefrit te maken. In de futuristische presentatie ‘Outdoor Living in the Future’ kregen de bezoekers een exclusief kijkje in de toekomst van tentdoek. Ook de demonstraties koken op de camping, veilingen met leuke kampeerprijzen en praktische en technische tips oogstten veel belangstelling. Met de wedstrijd ‘Kraak de Kluis’ sleepten bezoekers dagelijks twee weken gratis gebruik van een topmerk camper in de wacht. Het Wijs op Reis plein was het middelpunt voor informatie over reparatie en onderhoud van kampeervoertuigen, reiniging, en klimaatbeheersing. Ook Sander en Jessica, bekend van het RTL programma Campinglife, waren weer van de partij en maakten op zondag hun opwachting voor een drukbezochte Meet & Greet met hun vele fans.

Verkiezingen
De beurs was wederom het toneel voor de jaarlijkse verkiezing van de Caravan en Camper van het Jaar door de ANWB. Als winnende caravan werd bekroond de Hobby Premium en bij de campers de Carthago C-Tourer. Deze jaarlijkse vakjuryprijzen zijn een initiatief van de Kampeer en Caravan Kampioen. De Nederlandse Kampeerauto Club organiseerde de welbekende verkiezing van de Kampeerauto van het Jaar. Deze titel werd met een overtuigende meerderheid van stemmen toegekend aan de buscamper van Pössl – de 2WIN Style.

One Response

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.